Search here...
TOP
Yoga

Kako poboljšati komunikaciju sa drugima pomoću meditacije tijelom

Partner i ja imamo nesporazum. On je uvjeren u svoju sliku stvari a ja mu pokušavam objasniti svoju. Moje tijelo se trese, preplavljuje me istovremeno i nemogućnost da se pomaknem jer se osjećam napadnuto i ljutnja jer se trebam opravdati. Rasprava je završila i nismo došli do zajedničkog dogovora, u tijelu je nemir. U prsima je tuga koja jako titra, u želudcu muka jer pokušavam probaviti te informacije, a sve je obojeno ljutnjom. Puštam da me trese taj koktel samo gledam kako je puno struje u tijelu proizveo ovaj događaj. Gledam koji dijelovi tijela vibriraju jače a koji su “nestali”, gledam koje misli se pojavljuju kao odgovor na prisutne tjelesne senzacije i emocije… Dok mogu biti u tijelu kada se događa nešto jako intenzivno najsigurnija sam, čim se zapletem u misli bivam u beskonačnom krugu koji će me izmoriti a neće dovesti do trijeznog rješenja.

Meditacija tijelom je trening kojim učimo ostati u kontaktu s tjelesnim senzacijama i čistoj energiji tijela. Pritom jasno vidimo koje misli se bude no imamo odmak od priče koju nam serviraju. Treniramo bistrinu i mogućnost kako se postaviti da imamo dovoljno prostora za izbor. Učimo kako si dozvoliti osjetiti intenzitet onoga što se događa i pustiti da prođe kroz tijelo.

Prvi korak je osvijestiti stanje (koje uključuje misao, tjelesnu senzaciju i emociju), drugi je poštivati da je upravo to stanje tu no ne povjerovati mu slijepo. Nadalje osjetiti samu tjelesnu senzaciju koja je povezana s komentarima ali ostati pažnjom u tijelu. Svaki put kad reaktivno reagiramo u konfliktima ponavljamo iste mučne obrasce. Odnosi zahtijevaju strpljenje, razumijevanje i nadilaženje svojih prvobitnih instinkta – onih koji su uvjetovani prošlim navikama i iskustvima. Taj slijepi krug negdje trebamo prekinuti, a tjelesnom sviješću ostat ćemo u svojem najiskrenijem aspektu.

Pročitajte i...  Prenatalna yoga - Dobrobiti yoge u trudnoći

Tijelo je savršeni organizam koji zna kako baratati svim kemijama koje se u nama aktiviraju, zna propustiti emocije tako da ne ostanemo zapleteni u njima. Tijelo ima prirodnu tendenciju ka otpuštanju napetosti i stresa u koju se možemo pouzdati. Tijelo ne može lagati i pretvarati se, ono što osjećamo je istina koju učimo prepoznati, prihvatiti i izraziti mudro. Meditacijom učimo vjerovati tjelesnim procesima i graditi kapacitet prisutnosti bez uplitanja.

Zato u konfliktima u bliskim odnosima kada se aktivira onaj naj slijepiji dio naših reakcija trebamo ostati budni i snažno držati svoj prostor. Pustiti da se emocije izraze tijelom u svjesnoj zoni jer kada izgubimo mogućnost izbora izgubili smo kontrolu. Tanka je granica između blokiranja svojih reakcija i subjektivnih stanja te izražavanja istih svjesno no na način da ne povrijedimo sebe ili drugoga. Moguće je postaviti tu granicu i znati ju balansirati ako upoznamo sebe, svoje uvjetovanosti i “slabe točke”. Opet sve je najkonkretnije i najiskrenije izraženo govorom našeg vlastitog tijela koje osjećamo direktnim iskustvom kroz meditaciju tijelom.

Praksu Somatske meditacije primjenjujemo u svim dnevnim radnjama jer povećava općenitu prisutnost u svemu što radimo i u komunikaciji sa svima. Vođenu meditaciju tijelom preporučujem uz video s moje YouTube playliste – Tjelesna svijest. Neka nađemo način da lakše razumijemo što nam se događa te lakše otpustimo ono što nam je teško.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *