Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako pronaći tračak sreće kada nam je teško u životu

kako-pronaci-tracak-srece-nade-kada-je-zivot-tezak

Možda vam je poznato da smo osnivačica ovog magazina, life coach Danijela Jokić Vaislay i ja, dale zajedničku radionicu ovdje u Rotterdamu, krajem aprila 2017. godine. Danijela i ja dijelimo zajedničke korijene, ali naši životni putevi su nas odveli na dvije suprotne strane svijeta i ponudili nam bogatstvo raznovrsnih iskustava. 

Danijela je udata za Indijca i ima priliku da kroz svoju indijsku familiju osjeti izvornu kulturu i spiritualnost Istoka i istočne filozofije življenja. Ja sam udata za Holanđanina, pa na isti način doživljavam izvorno zapadnu kulturu i filozofiju zapadnog življenja. Naša poslovna saradnja se vremenom pretvorila u prijateljstvo. Već godinama razmjenjujemo svoja životna iskustva. Uočavamo razlike i sličnosti. Bogatimo se novim učenjima i saznanjima i upoznavanjima. 

Nas dvije smo rođene u Lukavcu, koji je uvijek bio jedan prekrasan industrijski gradić. Rasle smo među dimnjacima fabrika, ali istovremeno među šarenilom različitih nacionalnosti, jer su u fabrike dolazili da rade iz svih krajeva. Nas dvije se osjećamo izuzetno bogate svojom prošlošću, sadašnjošću i vjerom u blistavu budućnost. To smo željele da podijelimo s publikom ovdje u Rotterdamu i djelom i sa vama čitaocima.

Počinjemo sa temom koja je univerzalna svima u cijelome svijetu: “Sreća”. Sreća je nešto što je sastavni dio života sviju u cijelome svijetu. Bili bogati ili siromašni, zdravi ili bolesni, svi želimo da budemo sretni. Jedni drugima poželimo sreću. I tako, dok sam se udubljivala sve više u tu temu i sve imalo predivan tok događaja, a onda je uslijedio telefonski poziv moje majke koja mi je svojim uplakanim glasom izjavila:

”Tata je preminuo!”

U mom srcu je nastala tuga i bol, a sreća mi je odjednom postala tako daleko. Šta sada govoriti i misliti o sreći ako me život pogodio ovim gubitkom? Za mene je život kao dom sa pet soba: radna soba, soba za kontakte, soba sa zdravljem, soba za slobodno vrijeme i soba za spiritualnost i vjeru. U mojim najsretnijim, ali i u najnesretnijim momentima pokušavam da posjetim te sobe makar na momenat.

Pročitajte i...  Kako otkriti šta je naša životna misija

Pokušavam svaki dan, bez obzira šta mi se desi, doživjeti osjećaj da uvijek postoji više u meni i mom životu. Zato pokušavam svaki dan da prođem kroz moj unutarnji dom. To mi pomaže da i najgore i najteže stvari mogu da prihvatim i dam im mjesto.

Ponekad sam toliko ljuta na neke stvari koje mi se u životu dešavaju, da bih najradije htjela da se kao Don Kihot suprotstavim svemu, da se borim kao najveći revolucionar i da sve dam što u meni postoji da spriječim da se ružne stvari dese meni i drugima oko mene. Ali, ako bih tako reagovala, to bi značilo da bih napravila pravi zemljotres i moj dom bi bio izložen rušenju. Ispaštao bi moj muž, moja djeca, moja vjera i veliki dio mene same.

U borbi protiv neželjenih situacija samo bih pravila još više neželjenih situacija. Sreća je za mene u ovom momentu pitanje ravnoteže, ne pitanje uspjeha. Naravno da ja želim u svom životu i uspjeh, ali samo pod uslovom da imam unutarnju ravnotežu. A to mogu samo ako dobro održavam svoj unutarnji dom, koji se sastoji iz pet soba: zdravlje, posao, kontakti, slobodno vrijeme, moja vjera i spiritualnost. To možemo samo lično, svako za sebe.

Ja sam jedina koja svoj unutarnji dom poznajem i jedino ja mogu da ga renoviram. I isto tako svako za sebe. Jer svako nosi svoj dom u sebi. Ono što nas izbacuje iz ravnoteže je i činjenica da jedan čovjek hoće pošto – poto da utječe na drugoga i želi da mu nametne svoju viziju sreće, svoju viziju utjehe i življenja. Roditelji djeci, partneri međusobno, familija, okolina…

Svako sreću može osjetiti samo u svom unutarnjem domu. U svojoj unutarnjoj ravnoteži. Drugi nam mogu biti samo primjeri kako njihova ravnoteža funkcioniše ili ne funkcioniše. Valjda sam i pored ovog velikog gubitka sretna da imam tu ravnotežu u sebi, da imam svoj unutarnji dom, gdje ću uspjeti napraviti mjesto gubitku. Ni jedan gubitak se ne zacjeljuje, samo dobije svoje mjesto, a naši dragi koje smo izgubili i dalje žive u našim unutarnjim domovima.

Pročitajte i...  Kako koristiti Zakon Privlačenja kada se loše osjećamo

Vidim sreću u tome da sam imala takvog oca koji me naučio da je u životu najvažnije biti čovjek i koji mi je dao takav svoj primjer. O sreći je pisano knjiga i knjiga. I još će ih se sigurno pisati. Ja ovaj puta ovdje pišem o sreći iz perspektive tuge. Iz perspektive kada mi se na momenat učini sve besmisleno i bezvrijedno. Ipak, vidim sreću u tome da i to pripada nama, pa ne moram da bježim od toga, jer to bi bilo kao da bježim od same sebe.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *