Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako širenjem pozitivne energije možemo ostvariti svoju životnu misiju

pozitivna energija

Živimo definitivno u vremenu kada imamo priliku da pristupimo svom kreativnom životu. Sada je došlo vrijeme da se pitamo: “Šta ja u stvari hoću?” Koliko god zvučalo apsurdno, ovo vrijeme danas otvara i daje prostor malim stvarima!

MI MORAMO GRADITI SVOJ SVIJET, BEZ OBZIRA ŠTA SE OKO NAS DEŠAVA!

Zvuči možda čudno, ali živimo u vremenu naše lične odluke! Sve što se čuje i dešava oko nas nije baš nešto što želimo. Previše je nepravde i nevolja. Ali, ništa nikada nije samo dobro ili loše. Sve se mijenja i ništa nije trajno. Zato se zapitajte:

‘Ko sam ja i što želim?’

I onda krenite sami raditi ono što želite. Ja sam sebi prije više od 10 godina postavila sljedeća pitanja: 

  • Kada budem na samrtnoj postelji, na šta želim da se osvrnem?
  • Kada mislim da nisam protraćila život?
  • Šta sam morala učiniti ili doprinijeti da bi mi to omogućilo da zatvorim oči od zadovoljstva?

Odgovor je stigao brzo i bez dvoumljenja: ‘Voljela bih da se osvrnem na svoj život pun ljubavi, strasti i kreativnosti’. Ne vidim veliku, senzacionalnu ulogu za sebe ili mnoge odgovornosti, čak ni status ili slavu. Ali, želim da dam doprinos i napravim razliku na moj mali način, da učinim svijet malo ljepšim. Onda sam se pitala da li mi je to moguće ostvariti? Odgovor sam sažela u jednu kratku rečenicu:

“Naravno da je moguće, širenjem što više pozitivne energije!”

Želim da istaknem lijepe, divne aspekte svijeta u kojem živimo. Da dajem male pozitivne poticaje i tako pomažem drugima da se tama drži na distanci. Ne želim da doprinosim pesimizmu ili strahu. Zato se trudim da kroz život idem s entuzijazmom i optimizmom, jer svaki tračak nade i svaki djelić zahvalnosti, svako promatranje ljepote, pa čak i najmanje kao dječje čudo, pokreće nas ka ljepšem, slađem svijetu. Moja misija je postala da ljudima pomognem da izađu iz svog željeznog korzeta i da njihovi talenti i unutarnja ljepota procvjeta! Da se što je više moguće oslobode utjecaja s vana, uspoređivanja sa drugima, pa čak da se oslobode i osuđivanja drugih. Moja misija je da oslobodim ljude od duhovne lijenosti.. Jer duhovna lijenost je otpor da se mijenjamo, da odbacujemo stare koncepte, navike i gradimo nove.

Šta je dobro ili loše se stalno mijenja. Život ide dalje i svi se trebaju zaista suočiti sa životom. Tako da konstantno budimo svoju znatiželju i tražimo iskustva. Jer baš ti doživljaji su bitni. Život nije (samo) bogatstvo u materijalnim stvarima. Toga nije nikada dosta i usrećuje nas samo trenutno. Život moramo praviti bogatim svojim malim i velikim doživljajima i iskustvima. Ako mi napravimo jedan korak prema svom životu, onda će život napraviti stotine koraka prema nama.

Treba graditi svoju slobodu. Ne treba se bojati slobode. Sloboda je volja da donosimo svoje odluke i neovisnost od svojih vlastitih percepcija. Naš vlastiti entuzijazam nas mora motivisati, jer je naš neumrli entuzijazam automatski i naša autentičnost. Ovo je moja misija, ne egzaktna nauka! Naravno da sam i dalje ponekad mrzovoljna ili nerazumna. I da, postoje i dani kada mi je teško vidjeti ljepotu u svakodnevnom ribanju toaleta, spremanja kuće i obavljanja kupovine po kiši. Ili kada vidim šta se sve u svijetu događa. Ali, svako jutro razmišljam o svojoj misiji i počinjem dan sa svježom hrabrošću. 

Širenje što više pozitivne energije stvara prostor za puno lijepih stvari. Moja misija je primjenjiva na svaku situaciju, u svakom trenutku, a to znači da svaki dan može biti vrijedan. Pozitivnu energiju sam uspijevam prikupiti na mnogo različitih načina kojima mogu oblikovati svoju misiju. Pozitivna energija se stvara lako i rado, tako da nije potrebno mnogo. Samo treba htjeti. Ona je moćna energija jer raspršuje negativne emocije kao što su usamljenost, ljutnja, pesimizam, strah i nesigurnost. To zaista čini svijet malo ljepšim. Bez roka ili mjerila.

Velika stvar u vezi sa misijom je to što ne mora biti završena prije određenog datuma. Ne morate ni mjeriti da li sve to daje dovoljno rezultata, jer ne radite na cilju. Ne možete završiti misiju, hvala Bogu! Sa sobom nosite misiju do kraja života – to je tvoj pravac, to je ko ti želiš da budeš. Čak i u mnogim trenucima koji izgledaju manje uzvišeni, misija daje smisao onome što radite. To je dio značenja.

Širenje pozitivne energije, što je više i češće moguće, to nam daje dovoljno zadovoljstva da se možemo sa zadovoljstvom osvrnuti na svoj život. Ja uvijek testiram sve svoje izbore u odnosu na svoju misiju, svi moji postupci su povezani sa tom misijom. Vjerujem da svako ima svoju misiju! I ti što čitaš imaš nešto u sebi što može učiniti svijet malo ljepšim ili zanimljivijim. Uradi nešto sa tim!

Svijetu je očajnički potreban protuglas koji može neutralziriati negativno! Magija, ljepota, čudo, briga, vedrina su nam potrebni. Potrebni su nam ljudi koji se usuđuju da urade ono što oni misle da je zaista važno. Iako smo svako od nas samo zrno pijeska, zajedno bismo mogli postati prekrasan zamak od pijeska! Koja je vaša misija?

O Autoru

«

»