Search here...
TOP
Mindfulness

Kako ustrajati u izazovima koje sebi postavljamo i usvojiti dobre navike

Pobornica sam izazova koje sami sebi postavimo, kada već dovoljno dobro poznajemo sebe svoje mogućnosti, sposobnosti i spremnost na promjenu. Kada imamo zadani početak i kraj znamo od kuda krećemo, koji su koraci na putu, dobijemo osjećaj sigurnosti da znamo put kojim se krećemo.

Svatko od vas ima drugačije ciljeve, drugačiju motivaciju, vještinu, mjesto s kojeg kreće. Upravo zato je i individualni pristup važan. Individualni pristup podrazumijeva da što je za moju prijateljicu dobro, možda nije dobro za mene. 

Upravo zato trebamo biti svjesni prva 4 koraka kada odlučujemo se krenuti na neki od izazova:

1. Cilj – Što želite postići?
2. Znanje – Što znate ?
3. Sposobnosti i vještine – Što možete napraviti?
4. Dosljednosti – Što možete uzastopno i dobro raditi?

Upravo ova dosljednost je kamen spoticanja kod ostvarenja mnogih ciljeva ili završavanja izazova. Promjene koje unosimo i imaju zadani početak i kraj. Jasne su nam. Jasno nam je što uključuju, zašto je to važno za nas, kako ću znati da sam napravila i što će mi reći da krenem da idem dalje.

Imamo strukturu, nazovimo je mapom ponašanja ili vodičem po kojem znamo gdje idemo, kako se krećemo, što možemo očekivati i jasan nam je znak kada moramo krenuti dalje. Nema nejasnoća. Lakše koračamo poznatom stazom nego nepoznatom. Sama promjena je izazovna, a još ako su okolnosti oko nje nejasne, dugoročno bit će nam izazovno ići njome – radilo se o nekoliko koraka, ili u slučaju izazova nekoliko dana ili tjedana.

Kod izazova, ono što nam može donijeti neprilike je upravo procjena dosljednosti. Što je ujedno i najizazovniji korak. Koliko možemo nešto uzastopno i dobro raditi? Kod izazova vrlo je važno da smo iskreni sami prema sebi i da znamo koje su naše vještine i sposobnosti., da si iskreno možemo reći što i koliko možemo napraviti. Ako si postavimo preveliki cilj i nakon par dana odustanemo. u nama se može pojaviti osjećaj srama i krivnje i time izazov u nama probudi gorak okus. Zalijepimo si još jedan epitet i nismo ništa postigli.

Upravo zato izazove ja kombiniram s postepenim mijenjanjem navika, tako da nove, dobre navike, lijepimo ill vežemo uz postojeće. Mijenja se navika po navika. Što to znači? Ako do sada nismo bili ni na jednom dužem ili kraćem izazov programu, nerealno je da očekujemo od sebe da ćemo biti 21 dan na upravo ovom koji mi je preporučila prijateljica, jer je njoj baš dobar. Krenimo sitnim koracima, tako da u sebi ne napravimo otpor koji nam dolazi prilikom discipliniranja. Budimo mudri.

Pročitajte i...  Svjesna JA i Nesvjesna JA - Kako možemo osvijestiti automatske navike i reakcije

Uvodimo nevidljivu disciplinu, tako da uz naše poznate navike pridodamo naviku koju želimo usvojiti. Čaša vode natašte? Ujutro peremo zube. U kupaoni uz četkicu za zube stavimo čašu za vodu. Ujutro, prilikom ulaska u kupaonicu, posegnut ćemo za četkicom, vidjeti čašu, sjetit ćemo se što želimo promijeniti i popit ćemo čašu vode.

Želimo se baviti više tjelesnom aktivnošću? Na posao idemo javnim prijevozom i gruntamo da nemamo vremena još za neko vježbanje. Dvije stanice prije no što trebamo sići. izađimo i prošetajmo do posla i kad idemo s posla napravimo isto. Nemamo osjećaj da gubimo vrijeme, napravili smo dobro za sebe, a hodanje je i prirodni način na koji možemo sortirati misli – kada idemo na posao da si posložimo u glavi zadatke za taj dan, kada idemo s posla, da se prebacimo na svoju drugu ulogu koju imamo u životu.

Tako ja uvodim promjene u svoj život. Počela sam sa šetnjama s posla, prilikom kojih sam prvo vrijeme odrađivala telefonske razgovore. Potom sam si postavila izazov, da se to vrijeme kada idem prema doma posvetim sebi, svojim mislima i događajima toga dana.

Potom sam tako uvodila nove prehrambene navike. Važno mi je bilo da ide mojim tempom. Danas si postavljam veće i snažnije izazove, bilo poslovne , privatne, izazove za vježbanje. Neke ostvarim i tada mi je srce veliko k’o kuća, a neke ne uspijem ostvariti, pa krenem iznova. Prije toga sagledam kome je taj izazov bio bitan, meni ili nekome tko mi ga je savjetovao, koliko ja sam ja rezonirala s njim i koliko su jake emocije bile povezane s tim izazovom.

Posljednjih godina nisam bila baš od vježbanja i jedan od zadnjih i najdražih do sada izazova mi je bio onaj koji mi je dao prijatelj i koji sam završila – 10 000 swingova u mjesec dana, u 20 termina. To je bio veliki zalogaj za mene. Da bi došla do toga trebala sam napraviti puno malih koraka i nevidljivih disciplina. Izazovi su dobri, odlični, kada smo svjesni svojih sposobnosti!

Pročitajte i...  Kako osvijestiti i promijeniti navike koje nam ne služe

O Autoru

«

»

Leave a Comment