Search here...
TOP
Mindfulness

Mindfulness – Kako fokusirati pozornost na sada i ovdje

mindfulness meditacija sadasnji trenutak

“Jučer me jako boljelo koljeno. Pulsiralo mi je, ledila sam ga.”

“Ja vjerujem da te jučer boljelo koljeno, kako se osjećaš sada?”

“Pa, hmm, nisam razmišljala. Ne znam.”

“Ok. Zatvori oči, obrati pozornost na svoj dah. Neka je tvoj fokus na udahu i izdahu par puta. Osjeti svoje tijelo i primijeti kako se osjećaš sada?”

“Osjećam se lako.”

“A bol od jučer?”

“Nema je!”

Ovo je jedan od dijaloga koji sam nedavno vodila s klijenticom. I sama sam nemali broj puta upala u zamku nekada i sada. Nesvjesno. Postoji jedna divna izjava:

“Nekada sam to radla na ovaj način, od sada ću drugačije!”

Usporedbe prije i sada znaju nas držati u nekom začaranom krugu. Želimo krenuti dalje i osjećamo da je vrijeme, no nešto nam ne da. To su one misli kako smo reagirali nekada, razmišljali nekada… Kakvu reakciju od drugih smo dobivali, nekada. Bilo da se radi o poslovnom, prijateljskom, ili partnerskom odnosu. To nas ponekad zaustavlja da se pokrenemo.

Imali ste partnera i raskinuli ste. U život vam je ušao novi muškarac/žena. Naizgled, sebi i njemu/njoj dajemo priliku za novi odnos. Ono što se događa ispod površine, ako nismo svjesni svojih misli, je da mi njega uspoređujemo s odnosom koji smo imali. Njegove/njene izjave, djela…

Ako je odnos koji smo završili ostavio gorak okus u našim ustima, mi u ovaj odnos donosimo povrede, očekivanja, strepnje i prema toj osobi reagiramo tako da odbranimo sebe. Reagiramo kao nekada, a mi smo zapravo u sada, u novom odnosu, s novom osobom koja stoji nasuprot nas.

Svjesnost naših misli i pažnja nam pomaže primijetiti što nam se to nalazi u mislima i mi imamo mogućnosti preusmjeriti svoju pozornost na osobu koja sada stoji nasuprot nas, u odnosu.

Pročitajte i...  NLP i Mindfulness: Kako dvije najaktualnije tehnike današnjice funkcioniraju zajedno

Kako postići to? Mindfulness-om. Mindfulness meditacijom. Mindfulness nam donosi sposobnost pažnje. Mindfulness trenira dvije vrste pažnje. Pažnju i meta pažnju. Pažnju razumijemo: primjećujemo svoje misli, vladamo svojim umom s jasnoćom i pažnjom. Meta pažnja je pažnja pažnje. Što je to zapravo? Kada smo svjesni da nam je pažnja odlutala.

Svjesni smo da su nam misli odlutale na obrazac ponašanja i reakcija koji smo imali u prijašnjem odnosu i mi svjesno preusmjeravamo svoju pažnju na sadašnji trenutak i ono što se odigrava u njemu. Meta pažnja je tajna koncentracije. Upravo ona nam pomaže da izađemo iz začaranog kruga nekada i sada.

Riječima Viktora Frankl-a (slavni neurolog i psihijatar):

“Postoji prostor između podražaja i reakcije. U tom prostoru leži naša sloboda i moć da biramo odgovor. U tom odgovoru leži naš rast i naša sreća.”

Meditacijom zapažamo taj prostor između podražaja i reakcije (našeg odgovora). Tu je naša prilika da preusmjerimo svoju pažnju u sadašnji trenutak i dozvolimo sebi novi odgovor. Onaj odgovor koji ne u skladu sa nama sada. Pogledajte i video:

Dozvolite sebi primijetiti tko ste vi sada. Primijetite osobu koja stoji nasuprot vas u odnosu.

Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *