Search here...
TOP
Mindfulness

Mindfulness meditacija za dublju povezanost s drugima

Ljubaznost ima nebrojeni broj oblika. Ponekada smo svjesni samo nekih od njih. Da pozdravimo stariju osobu, ustupimo mjesto, pomognemo nekome tko je u nevolji, ili je nemoćan, da pružimo ruku utjehe, riječ podrške, pomoć, kada se od nas to traži. Nedavno me jedna situacija podsjetila me kako je izraz ljubaznosti i reći NE bilo kojoj vrsti diskriminacije. Neću pisati o nedavnoj smrti čovjeka koja je uzrokovana brutalnošću drugog čovjeka. Pisat ću o situaciji u kojoj sam ja sudjelovala.

Kada sam odrastala, moji roditelji imali su pekaru koja je zapošljavala veliki broj ljudi iz cijele Hrvatske. Bili je interesantno i poučno odrastati u tako šarolikoj zajednici. Pogon je bio u prizemlju, a živjeli smo iznad. Kuća je u svakom trenutku bila dostupna svima. Naučila sam živjeti u stalnoj akciji i buci. Trebalo mi je vremena da sebi dozvolim i da se naučim kako biti sama sa sobom i u tišini, bez podražaja.

Raznolikost i prihvaćanje sam naučila u najranijoj mladosti. Ne suditi čovjeka po naglasku, stupnju obrazovanja, vjeri, nacionalnosti, spolu. Svi smo mi ispod kože ljudi. Nedavna situacija podsjetila me kako smo sposobni diskriminirati, a da nismo toga ni svjesni. Koliko naše društvo teško prihvaća različitosti, kada iskačeš i drugačiji si od normi, a okolina si daje za pravo diskriminirati, tako da bulji, osmjehuje se, šalje upite poglede.

Bilo je rano popodne i zazvonilo je zvono. Pogledala sam tko je, kad ono naš stari zaposlenik, slastičar (zvat ćemo ga Marko). Marko je kod nas radio dugo. Došao je kada sam ja imala 8 godina. Sjećam ga se rado. Imao je blagu narav, veliko srce, radio mi je divne ptice na pecivima.

Marko je imao tjelesnu manu i često su ga ostali pekari zezali zbog toga. Kada sam ga ugledala, od srca sam mu se obradovala i krenula prema njemu. Nažalost, nisam se mogla s njim zadržati, jer sam imala prethodni dogovor. Marko i ja razgovarali smo ispred kuće. Marko se za ovaj susret uredio na svoj način. Mornarska kapa s raznim obilježjima, mornarski sako, kravata, hlače. Marko je odskakao on onog “normalnog” i, da, Marko ima 65 godina.

Pročitajte i...  Kako znati da li je to ljubav

Dok smo pričali, prolaznici su prolazili. U dva navrata uhvatila sam pogled majke koja gura kolica koja je uperila prst u Marka i mene poslala onaj pogled “Kaj je to?” i drugi pogled bio je sličan tome samo od druge osobe. Znate, onaj pogled ruganja, podsmjeha. Vjerujem da ste ga u životu i primili i znali ga uputiti, a da niste bili toga ni svjesni. Upravo te reakcije navele su me da osvijestim kako je diskriminacija jako prisutna i kako je možemo osjetiti i u samom pogledu. Sam čin ljubaznosti koji iskazujemo kod mene je nošen potrebom da kažem NE i ovakvom načinu diskriminacija.

Marko je gospodin u godinama. Marko nosi svoj stil. Marko je veseo. Marko je radostan. Marko uživa u životu. Marko je iskren. Marko ima veliko srce. Marko je nesebičan. Marko se odnosi prema ljudima s poštovanjem. Marko njeguje manire. Marka djeca vole – kada su ga vidjela radosno su pričala s njim.

Koje vrijednosti njeguju one osobe koje su pogledom osudili Marka zbog načina na koji se on oblači? Svjesnost, prisutnost i širinu koju dobijemo svakodnevnom formalnom Mindfulness praksom prenosimo je kroz dan. Postajemo svjesni onoga što govorimo, kako se osjećamo. Prisutniji smo u razgovoru. Primjećujemo zvukove i događanja iz okoline koja se dešavaju tu u ovom trenutku. Prisutni smo. Osjećaj povezanosti s nama samima i s osobama nam se povećava.

Ja nekada ne bih primijetila te poglede. Ja nekada ne bih primijetila svoj osjećaj kada sam vidjela te poglede. Ja nekada vjerovano sam se i nasmijala nekom drugom Marku. To je bilo nekada. Svakog trenutka, iznova, mi možemo donijeti odluku kako želimo da živimo.

Mindfulness nam daje jedan novi pogled na život. Pogled u kojem sigurnost i stabilnost gradimo unutar sebe. Prihvaćanje i nježnost prema sebi, također. U svijetu punom prepreka, problema, diskriminacije nalazimo onaj mir koji stvorimo unutar nas.

Pročitajte i...  Kako preboljeti prekid ljubavne veze

Mindfulness meditacija njegovanje ljubaznosti – Vježba

Zauzmimo sjedeći položaj. Leđa neka su uspravna, ramena opuštena. Usmjerimo pozornost na naš dah. Udah i izdah. Pozornost stavimo na naša prsa i osjećaj kako se ona dižu i spuštaju sa svakim udahom i izdahom. Primijetite kako sa svakim udahom vaše misli postaju sve manje aktivne i bučne. I dalje su prisutne, samo nekako u daljini. Vaša pozornost usmjerena je na dah.

Nakon što umirimo um, uzemljimo, opustimo se, prizovimo u misli nekoga tko nam je srcu drag. Možda bi bilo korisno da krenemo nekim s kim imamo iskren odnos. Možda poželite i tiho izgovoriti ime te osobe. Usmjerimo svoje emocije ljubaznosti, ljubavi, nježnosti prema toj osobi. Možete mentalno u sebi, ili na glasi, izgovoriti riječi koje upućujete toj osobi:

Neka si dobro.
Neka biti sretan.
Neka ti je lako.

Možda znamo da osoba na koju mislimo pati, ili je patila i bilo joj je teško i mi je možemo osloboditi patnje samo zato što mi to želimo. Smisao je toj osobi mentalno i emocionalno šaljemo našu dobru namjeru. Možda ne možemo zaustaviti bol i patnju, ono što možemo napraviti je uputiti dragoj osobi naše osjećaje ljubavi, nježnosti, ljubaznosti. Na ovaj način dozvoljavamo i da osjećaj topline i povezanosti raste i gradi se u našem srcu

Ugodan ostatak dana Vam želim. Pridružite se mojoj Facebook grupi: BeYou – Mjesto gdje mijenjaš svoj doživljaj sebe. Više o mindfulness praksi i online treninzima pročitajte na: www.dubravkafazlic.com

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *