Search here...
TOP
Mindfulness

Kako živjeti svjesnije pomoću mindfulness prakse

mindfulness

Mindfulness je stil života i način brige o sebi. Mindfulness u prijevodu znači “svjesnost” (svjesnost o svojim mislima, navikama, reakcijama, tijelu, dahu). Mindfulness nas uvodi u život u kojem živimo prisutnost. Većinu svog dana povedemo u takozvanom ‘autopilotu’. Dok je autopilot super koristan, dok plovimo na otvorenom moru i upravlja našim brodom, autopilot koji nam je instaliran u naš um nije nam koristan.

Prolazimo kroz dan, a da ga zapravo ne proživimo svoj dan u potpunosti. Otuširamo se, a vodu nismo osjetili. Dovezemo se na posao, a da ne znamo kako smo do tamo došli. Pojedemo ručak, a da ne osjetimo sve okuse koje nam je taj obrok ponudio. Unesemo u sebe previše hrane i to primijetimo tek kada nam je teško, kako se to kaže “na želucu”. Pijemo kavu i želimo uzeti onaj zadnji gutljaj i primijetimo da više nema u šalici ničega! Kada smo je popili? Naš autopilot je radio za nas. Zvuči li vam ovo poznato?

Autopilot je vrijeme kada nismo prisutni u trenutku, naša pažnja je uhvaćena u jedan misaoni tok. U tom stanju reakcija je automatska. Radimo stvari iz navike, umjesto da donosimo svjesne izbore u ovom trenutku.

Autopilot je naizgled sigurno mjesto, tu nam je sve poznato, tu smo u svojoj zoni komfora, bez obzira kako se osjećamo. Ovo nam se može činiti sasvim “OK”, ali kada mi sami namjerno ne biramo put kojim se krećemo, možemo završiti na mjestu gdje nismo željeli biti. Na poslu koji nas ne zadovoljava, gdje ne ispunjavamo svoj potencijal. U vezi u kojoj nismo sretni.

Možemo imati dojam da jedini način da živimo i da koračamo kroz život je da smo vođeni svojim mislima, osjećajima, navikama i reakcijama. To zaista nije tako. Uvijek imamo izbor. Njega stvaramo kroz i njegujemo kroz mindful način života.

Pročitajte i...  Kako istinski upoznati sebe prakticiranjem Mindfulnessa

Kroz prakticiranje mindfulnessa razvijamo mnoge nove vještine poput: kako se nositi sa stresom, kako postati manje reaktivan, kako prekinuti lanac navika koje nam više ne služe. Pomaže nam da postanemo više sretni, autentični i suosjećajni. Tijekom vremena možemo razviti oslonac u sebi poput snage, mira, bez obzira na okolnosti u kojima se nalazimo. Vježbajući mindfulness možemo doslovno promijeniti strukturu našeg mozga. (*izvor istraživanje Harward sveučilišta)

Mindfulness meditacija je praksa uma i tijela. Nereligiozni oblik meditacije, koji nam za cilj daje jasnoću, mir i ispunjenje.

Na putu prema cilju učimo o sebi. Učimo kako naše misli funkcioniraju i o čemu mi to veći dio dana razmišljamo i na koji način razmišljamo. Kako djelujemo, kako reagiramo? Primjećujemo svoje ponašanje, svoje reakcije. Učimo kako da se sa životnim izazovima nosimo na mirom, mudrošću i jasnoćom.

Kada svakodnevno sjednemo u meditaciju i postanemo promatrači svojih misli, otkrivamo svoj unutarnji “okoliš”, koji možda nije onakav kakvim smo ga zamišljali. Tu dolazi onaj drugi dio mindfulness-a, koji u nama razvija suosjećanje, razumijevanje nas samih i prihvaćanje da je ono što smo primijetili u nama, u našim mislima “OK”. Da je u redu biti tužan, ljut, nesretan, razočaran. Da je to trenutno stanje i da se svi tako ponekad osjećamo i da to stanje prođe.

Naučimo biti nježniji prema sebi i ne osuđujemo toliko svoje misli, odluke i postupke. Naučimo kako pronaći mir u ubrzanom svijetu naše svakodnevice.

Za mene je mindfulness briga o sebi i set vještina koje mogu upotrebljavati u svakodnevnom životu, bilo gdje i bilo kada. Jednostavan je razumljiv, zabavan. Na nenametljiv način otkrivamo jedan cijeli novi svijet u sebi.

Moram reći da je za mene bio poprilično izazovan, jer sam morala sjesti, umiriti se, osjetiti sebe i svoje tijelo i povezati se s njim. Tu je najveći moj izazov bio i najveća dobrobit mindfulness-a.

Pročitajte i...  Self Love Ritual - Pismo suosjećanja prema sebi

Naučila sam prepoznavati znakove i jezik svoga tijela. Intuicija mi se pojačala, dobila sam još jedan cijeli izvor informacija koje mi služe u svakodnevnom životu, kod donošenja odluka u odnosima, prepoznavanja opetovnih misli i obrazaca ponašanja.

Mindfulness spaja naš um s našim tijelom. Postajemo cjelina.

Živimo u vremenu koje je dinamično, brzo. Poprilično smo pretrpani dnevnim zadacima i “TO – DO” listama. Pod velikim smo pritiskom zadataka koje moramo obaviti. Ciljeve koje moramo postići stvaraju nam stres i potencijalni burn out.

Mindfulness je tehnika, set alata kojima se dovodimo u balans. Unosimo ravnotežu u svoj um i svoje tijelo. Najbolji način za razumjeti mindfulness je kroz praksu. Dosljedno, hrabro i nježno. 

Više o mindfulness praksi i online treninzima pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete poručiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *