Search here...
TOP
Ženska Energija

Moderne vještice i magija kokreiranja s prirodom

vještice

U vremenu pred početak nove i završetak stare godine, koji je po najstarijoj religiji – religiji prirode, vrijeme slavljenja svjetla i produženja dana, te vrijeme prizivanja svjetla oko nas i u nas, kada sam se posvetila nekim ritualima odjednom mi je bilo jasno. Odjednom sam shvatila da su mi se u stvari u ovoj protekloj godini izdešavale više lijepe stvari i da su one bile pravi kontrast onoga što je bilo manje lijepo. Kad sam to ispričala jednoj prijateljici, ona mi se nasmijala i uz osmjeh mi rekla da joj je drago da i ja sve više postajem svjesna da sam vještica.

Doduše, ovakve komentare i epitete sam dobivala često, u različitim situacijama i periodima u svom dosadašnjem životu. Počevši od mog bivšeg muža prije više od 30 godina, kada bi mi upućivao epitet “vještice”, mada mislim da on tada sigurno nije mislio ništa pozitivno, pa do danas kada dobijam ovaj epitet od osoba koje jako cijenim, do kojih mi je stalo i koje mi to pripisuju kao kompliment. Dakle, traje već godinama da dobivam ovakve “epitete”, pa odlučila da istražim šta i ko su u stvari vještice. Čak sam i upoznala jednu pravu vješticu!

Da budem iskrena, prije sam i ja sam imala stereotipna razmišljanja o vješticama kao i većina ljudi. A, kako bismo drugačije i mislili kada smo odrasli sa bajkama gdje su sve vještice zle stare žene sa velikom bradavicom na nosu. U tim bajkama su žene i njihova moć jako negativno predstavljene.

Ova vještica koju sam ja upoznala je jedna jako moderna, pametna, lijepa žena. Ne leti na metli, ali je uvijek na svom biciklu, koji je okićen cvijećem. Naš razgovor je trajao skoro cijeli dan. Oduševila me svojom mudrošću i pozitivnošću. Ona se bavi homeopatskim liječenjem i magnetizingom. Nažalost, prije su u Hrišćanstvu žene poput nje, koje su liječile travama, babice i paranormalne žene imale tako negativno ime. Po Hrišćanstvu, one su bile u službi đavola. U srednjem vijeku su ih masovno ubijali. U ovom slučaju sam sretna da živim danas, baš u ovom vremenu.

Današnje vještice vjeruju u ženski i muški dio u nama samima i u svemu oko nas, u svakoj travčici na proplanku, ili u svakom cvijetu na cvjetnoj livadi, u talasima mora, ili u povjetarcu koji nam lagano mrsi kosu. Najveća magija današnjih vještica je vjera u svoje lično postojanje, sloboda i odgovornost za sva svoja djela. Sa čaranjem i magijom prave vještice su jako pažljive, jer one vjeruju da sve što prizivaju i čaraju može trostruko da im se vratiti. Postoji samo jedan zakon vještica:

“RADI SVE ŠTO TI SE RADI, ALI NIKOME NE NANOSI ŠTETU!!!”

Ako koriste magiju da drugima naštete, štete najviše sebi. Crna magija uopšte, po tradiciji, ne pripada “vješticama”. Vještice koriste znanja i mudrosti iz prirode, a magiju i šesto čulo, tj. intuiciju koriste da bi liječile, širile ljubav i mir.

Ja već dugo koristim rituale i “magiju” kada imam važne sastanke ili radionice. Koristim poludrago kamenje za dobru energiju, kada mi klijenti dolaze kući. Čistim negativnu energiju u kući sa Salijem (žalfijom). To mi daje mir i samopouzdanje i mogu lakše da se izražavam. Kada radim ove rituale, odjednom u momentu počinjem osjećati pozitivnu energiju kako protiče. Magične želje formulišem iz sebe. Na primjer:  ”Želim da se bez problema nosim sa konfliktima u familiji i u mojoj okolini”, a NE sa riječima: “Familija i okolina moraju da me razumiju!”. Vještice završavaju svoje magijske rituale sa ovim riječima:

“Pod uslovom da je za dobrobit svih!”

Priroda je spiritualni učitelj vješticama, jer sve, ama baš sve spiritualne lekcije, možemo izvući iz prirode. Vještice žive na mjestu na kome su se zatekle i u vremenu koje im je dato. One žive u velikoj harmoniji i ritmu kao što su: dan i noć, mjesečevi ciklusi, godišnja doba. U jesen, kada opada lišće, one se tada oslobađaju obrazaca koje im više ne trebaju. A, u proljeće, kada se zemlja budi i čeka da se sjeme zametne – one prave nove planove. One ne žive plivajući suprotno toku rijeke, ili suprostavljajući se udarima vjetra.

Veštice se trude držati pravac u rijeci života i balansirati na udarima vjetra. Na taj način se oslobađaju bezbroj frustracija i žive sa puno više životne energije i inspiracije u životu. Za vještice je život krug u kome ima mjesta za sve: za rođenje i rast, za propadanje i umiranje i za ponovo rađanje.

Za njih ne postoji samo rast i napredak! Meni je ova činjenica daje mir, a sviđa mi se i ideja o ponovnom rađanju. Ako sam iskrena, i prije i sada mi se ponekad čini da neke stvari prepoznajem iz nekog ranijeg života, ili da sam sa nekim osobama već ranije bila, kao na primjer sa mojom dragom prijateljicom, kolegicom i srodnom dušom Danijelom. Naše prijateljstvo mi je toliko normalno i logično da mi djeluje kao da je nastavak nečega što je već bilo i pored toga da ona trenutno živi na sasvim drugom kontinentu!

Prije nekoliko dana, dobila poruku na telefon od jednog čovjeka, koji je kod mene u coaching grupi, da je na jednom TV programu dokumentarna emisija o jednom selu u Poljskoj u kome žive samo vještice. Brzo sam uključila TV i nastavila da gledam program. I zaista u cijelom selu žive samo vještice. Nisu dale da ih se snima. Samo jedan reporter sa malom kamerom je smio ući u kuću kod jedne vještice.

Izgledala je jako obično, kao bilo koja stara baka u našim krajevima. Pristala je da priča o svojim drugaricama, vješticama iz tog sela. Pričala je kako prave prirodne čajeve od trava koje je same beru. Liječe ljude koji im dođu i zatraže pomoć prirodnim lijekovima i melemima koje isto same prave i svaka od njih koristi bioenergiju za liječenje bolova i ostalih problema. Ova vještica je izgledala veselo i rasterećena puno stvari koje nas pritišću svakodnevno. One cijene svoje zajedništvo i prije svega su svjesne sebe i svojih moći.

Meni lično spoznaja da sve više otkrivam vješticu u sebi ne smeta. Naprotiv, vraća me nekoj mojoj prvobitnoj postojanosti. Daje mi ravnotežu u mom svakodnevnom životu. Svaki dan sam sve više oslobođena strahova bilo koje vrste, jer u prirodi i vještičarenju postoji samo ravnoteža. Čak ni smrt nema negativno značenje. Religija vještica je Wicca (Vika), sto potječe od rijeci vještina ili vještičarenje (vještica bi bila vješta ili mudra žena). Wicca podrazumijeva jedinstvo s prirodom, jednakost između muškaraca i žena i liječenje. Svrha ove religije je da mi dođemo u sklad sa samim sobom, ljudima oko sebe, prirodom, energijama i bogovima.

Moderne vještice veoma su važne za današnje vrijeme, za istraživanja i znanja. Mnoge vještice se udubljuju u historiju, antropologiju, filozofiju, ali i stvari kao što su feminizam i naravno znanstvena saznanja o različitim biljkama i životinjama.

Zakon Privlačenja nas uči da vjerujemo da je sve energija, kao i naše misli, te da je sve povezano i da sve utiče jedno na drugo. “Kako utječemo na stvarnost pomoću moći misli? To je magija”, napisala je moja omiljena holandska spisateljica i vještica Susan Smit o svojim vjerovanjima. “Zapravo, svi to rade i u postizanju rezultata i u toku običnog dana.” Zamišljamo kako će izgledati naš novi dom. Na trenutak mislimo da imamo nešto važno da kažemo, pa zamišljamo kako bi to izgledalo. Vještice su ubjeđene da to ima efekta. Misli su nevjerovatno važne. Vjerovatno vam je to i poznato.

Već smo pisali u ovom magazinu o moći misli. Vaše misli možda nisu lijek, ali provjereno mogu ublažiti bol, spriječiti upalu i služiti kao antidepresiv. Štaviše, vizualizacijom možemo upravljati svojim životom, tehnikama koje se koriste u meditaciji i treniranju. Na primjer, jučer sam gledala intervju sa jednim holandskim vozačem Formule 1 Max-om Verstappen-om i on je rekao kako se pripremao igrajući svoju pobjedničku utrku u svojoj glavi. Sami sebi možete formulisati najbolje želje!

Veštice znaju kako da se koncentrišu, usmjeravaju i upravljaju svoje misli na takav način da ima dodatni snažan učinak. Neke vještice podržavaju svoju moć razmišljanja sa svijećama u određenoj boji, mineralima i čarolijama, ali na kraju je to ono što rade zapravo – vizualizacija.

Vještice vjeruju da energija može da dobije dodatnu snagu ako im pomogne prava čarolija, ili prava biljna mješavina. Položaj Meseca, godišnja doba i četiri elementa također igraju važnu ulogu u vještičarstvu. To je ono što izgleda pomalo nejasno kod vještica za mnoge ljude, ali na kraju se radi o fokusu, radu sa energijama i duhovnom rastu. Mnoge vještice, ili vještičji krugovi vode dnevnik, „Knjigu Sjenki“, u kojoj zapisuju sve važne uvide, rast i razvoj koji doživljavaju tokom svojih rituala.

U kovenu (čarobni krug) često vještice vizualiziraju zajedno zato da bi dodale dodatnu snagu. Kako ćemo se nositi s tim? Šta želimo postići? Tada je osmišljen ritual. Po vjerovanju vještica, u Univerzumu ništa ne nestaje, samo dobiva drugi oblik. Svaki kraj je jedan novi početak.

Budući da učim o vješticama, postajem mnogo svjesnija nekih stvari koje sam prije radila i dešavanja u prirodi: godišnjih doba, zalazaka sunca, lunarnog ciklusa… Prije me više zanimala kultura i umjetnost, ali sada imam oko za boje zime, proljeća, ljeta i jeseni. Za ptice koje masovno dolaze u moj vrt. Više sam svjesna ovog snijega koji je trenutno sve prekrio divnim bjelilom. Sada stvarno mogu da osjetim prirodu. Osjetim da ona više nije odvojena od mene, ja sam jednostavno dio toga.

Gledam u jednu metlu u svom dvorištu. Nažalost, ne mogu letjeti na njoj iako bih voljela. Učim od vještica da je značenje metle simboličko, jer njome čiste prostor od negativnih energija prije nego što nacrtaju krug da bi obavile rituale. Vještice nemaju hramove, ili bogomolje. One jednostavno crtaju krug kako bi obilježile sveti prostor: na plaži, u dnevnoj sobi, ili na livadi. Pitala sam svoju prijateljicu vješticu : ”Treba li svako da postane vještica?”. A, ona mi je rekla:

”Vještice nemaju želju da nekoga preokreću u vještice. One imaju želju da inspirišu ljude koji imaju interese da se bolje razumiju sa Majkom Prirodom, da shvate da je sve povezano i da budu svjesni odgovornosti za sopstvene akcije.”

Moja prijateljica mi kaže da ovo baš odgovara i meni. Ja sam još uvijek sa velikim interesom, ali sam suzdržana. Moj muž i djeca kažu da nisu zainteresovani za ovu moju “duhovnost”, ali se i ne bune. Ipak, moja najmlađa kćerka je neki dan imala razgovor sa svojim mentorom. Ona studira muziku i piše tekstove. Mentor joj je rekao da je iznenađen njom, jer mu ona iz vana djeluje tako vesela i bezbrižna djevojka, a tekstovi i muzika koju pravi su jako misaoni, duboki i jaki. Ona mu je kroz šalu rekla da joj je to sigurno od mame, a da je njena mama onako malo ‘vještica’.

Prije bih se naljutila na nju, da iznosi u javnost nešto što je moje lično, ali ovaj puta me nije naljutila. Samo mi je bilo drago da razumije način o čemu ja razmišljam i čime se bavim i čak se i njoj sviđa ideja da vještice puštaju sebi da njihov život prolazi kroz njih, a ne pored njih i da one ne kreiraju neki nepostojeći roza život, nego žive život onakav kakav je i u tome nalaze ljepotu i suštinu postojanja. 

Žene su veoma povezane sa zemljom, sa prirodom i žene su prirodno bliže prirodi, jer one daju život. Današnje vještice se zovu i “bijele vještice”. U ovom trenutku čujem sve više i više o tome. Da li je bijela čarolija religija, trend, ili možda čak bijeg od stvarnosti? Za mene je, “bijela čarolija “u čarobnjaštvu nešto poput “bijelog snijega“. Padanje snijega i njegova bjelina izaziva u svima nama veselje. Budi dijete u nama koje samo želi da sjedne na sanke i da se spusti niz nizbrdicu, a da pri tome samo vrišti od uzbuđenja i sreće. I u tom momentu ništa više nije važno, samo taj momenat uživanja.

Vještice sada u ovom momentu grade tradiciju u kojoj koriste svoje znanje o prirodi, bilju i kamenju, njihovom šestom čulu i njihovoj magiji za liječenje, prosperitet i ljubav. Uostalom, ono što šaljete vraća vam se trostruko. Ono što ćete posijati to ćete i žnjeti.

Vještičarstvo je jedna vrsta vjere u sebe! Ono ima vlastite praznike, vlastite rituale i vlastiti pogled na život i smrt. Vještice vjeruju u čarobnjaštvo! Čarobnjaštvo je dati svojoj intuiciji šansu, iskusiti jedinstvo u prirodi i ispitati sve aspekte sebe!

Završit ću sa prijevodom pjesme koju je napisala moja najmlađa kćerka Emma, kako ona kaže inspirisana mojim vještičarstvom. Ona se trenutno se ne bavi vještičarstvom ili time da li je vještica ili nije, ali sigurno se pušta svom čarobnjaštvu i pušta životu da protiče kroz nju. Ona se bavi čarolijom i daje svojoj intuiciji šansu. A to možete i vi, bez obzira bavili se vještičarstvom, ili ne.

Prestani
Ne plači
Ne reci da moram stati sa plakanjem
Jer suze su česma za dušu
Osjećaji moraju da se osjete
Inače ne osjetiš ništa
Inače misliš da je sve u redu

I tako i jeste,
jer ti si sretan
Ili si ljut
Ili te strah
Ili si tužan
Sa razlogom

A razlog mora biti ispunjen
Da bi se ostalo tu
A sljedeći momenat opet nestalo
Zato
Prestani
Da negiraš
Jer inače postaje samo gore

Sve ovo mi u stvari potvrđuje da ja jesam stvarno Vještica! Ali sam prije svega samo Vanja, koja ima svoju porodicu, posao i prijatelje. Sada u mojoj kući imam mali oltar sa simbolima elemenata zraka, vatre i zemlje. U kuhinji imam dosta poznatih i nepoznatih začina. Ja sam ponosna da iz dana u dan postajem sve više svjesna moje moći, moje ženske intuicije i kapaciteta da dam oblik svom sopstvenom životu. 

Ako prepoznajete vješticu u sebi, prihvatite tu moć, taj izbor i tu odgovornost. To vam je kao da ste skinuli sa sebe nekakav plašt i kao da ste se probudili. Ono što ja želim za sebe je da otvorenih očiju i otvorenog srca postojim u svijetu. Sada skoro pa sa sigurnošću mogu reći: ”Ja sam Vještica!”, no u tajnosti sam to u stvari oduvijek znala.

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *