Search here...
TOP
Mindfulness NLP

NLP i Mindfulness: Kako dvije najaktualnije tehnike današnjice funkcioniraju zajedno

NLP i Mindfulness kada se kombiniraju zajedno dobijemo divnu kombinaciju koja spaja naše tijelo i naš duh. NLP je ( Neuro Lingvističko Programiranje ) psihološko- komunikacijski model. Model izgradnje jedinstvenog životnog iskustva pojedinca i samo jedan od načina na koji se mogu organizirati misli i komunikacija. NLP je način razmišljanja i praktična je disciplina.

Njegova vrijednost za mene što kada NLP tehnike i modele počnemo primjenjivati oni zaista funkcioniraju i rezultate možemo uočiti trenutno. Ponajprije kada je riječ o komunikaciji između nas i sugovornika ili između nas samih, što nam je svima važno budući da od trenutka kada udahnemo zrak započinjemo komunikaciju u svijetu, a kroz formalno znanje dobijemo vrlo malo ili nimalo znanja o tome.

Znanje o NLP donosi nam svijest o tome kako funkcionira naš život u tijelu i u umu. Mindfulness je vještina koja nam pomaže Biti svjestan sadašnjeg trenutka, svojih misli, misaonih obrazaca, senzacija, emocije. Postajemo svjesni svojih problema, prepreka emocionalnih uspona i padova i sama svjesnost da oni postoje donosi nam ozdravljenje jer prihvaćamo da su tu. Ne ignoriramo ih i ne potiskujemo.

Mindfulness nas uči kako da otvorenog stava i s brižnošću gledamo na sebe i sav onaj naš unutarnji svijet, svoje iskustvo i ljude oko sebe. NLP nam daje alate da znamo kako bi gradimo svijet oko sebe pomoću svojih misli, jezičnih obrazaca, osjetila, možemo točno poput lasera odrediti svoje obrasce ponašanja, stvaranja razmišljanja, a mindfulness nam daje onu širinu i svjesnost. Sa svojom svjesnom pažnjom iscjeljenje unutar sebe možemo proširiti i na one dijelove svoje psihe koja su bila izvan naše svijesti do sada. Mindfulness nam pruža širinu, otvorenost, prisutnost, lakoću razumijevanje, nježnost i brižnost za sebe. NLP sa svojim alatima i svojim strukturom odlična nam je podloga za to da postanemo Mindful ili svjesni.

Mindfulness kao podloga NLP podršku za sebe i mogućnost proširenja vlastitog iskustva. Jedan od postulata ili stupova na kojima se temelji NLP je da su um i tijelo dio istog sustava. Jedan bez drugog ne mogu i jedan utječu na drugo. Naše misli automatski djeluju na naše disanje, napetost naših mišića, osjećaje i promjene na koži, a te promjene ponovo djeluju na naše misli i one pojačavaju njihov prvobitni efekt. Mindfulness nas uči kako da spojimo svoj um i svoje tijelo i koristimo ga kao jedinstven sustav. Kada smo svjesni i prisutni sa svojim senzacijama i svojim mislima u svome tijelu tada reagirao iz sadašnjeg trenutka i svih nam raspoloživih sredstava tada.

Pročitajte i...  17 dobrobiti Mindfulness meditacije za um i tijelo

Submodaliteti nam pružaju nevjerojatan uvid u naš unutarnji svijet. Kada submodalitete promatramo kroz prizmu Mindfulnessa možemo uočiti sve one nevjerojatne razlike svoga iskustva kroz submodalitete koje do tada nismo primjećivali. Meta model govora u NLP uči nas kako da u komunikaciji tražimo detalje kako bi dobili jasniju sliku što nam sugovornik pokušava iskomunicirati. Kada u takvom razgovoru upotrebimo Mindfulness osjetimo svoje reakcije unutar tijela na sugovornikove riječi i razumijemo da to nema veze sa sugovornikom ili s temom, već s nama. Prisutni smo u sadašnjem iskustvu i reagiramo i djelujemo iz njega. Kada postanemo svjesni načina na koji razgovaramo sa sobom pomoću meta modela govora možemo produbiti znanje o sebi.

NLP nas uči da sve informacije iz vanjskog svijeta filtriramo u sebe putem vida, sluha, dodira ( mirisa i okusa). Mindfulnessom treniramo da senzacije i sluh koristimo kako alate da smo prisutni u sadašnjem trenutku. NLP i Mindfulness za mene su dvije u potpunosti kompatibilne vještine koje svakom čovjeku daju novu perspektivu i mogućnost stvaranja trajne promjene. Zaista vjerujem da jednog dana ove vještine i modeli svijete bit će dio obrazovnog sustava, toliko toga znamo o svijetu oko nas, a toliko malo o onom unutar nas i kako uklopiti ta da svijeta svjesno u zajednicu u kojoj živimo. Kako se lakše nositi sa stresom i svim situacijama koje nam dolaze u susret i kako se nositi sa izazovima koje nam stvara naš um.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *