Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Osvrt na 2020. – Godina promjena, prihvatanja i karantene

osvrt-na-2020

Za cijeli svijet, sve nas i naravno za mene kao individuu je 2020. bila vrlo čudna godina. Kao što znate, početkom ove godine cijeli je svijet zahvatila pandemija corona virusa. Iako je tada u početku izgledalo sve vrlo jadno, ova godina je meni donijela i jako puno ljepote.

Naša najmlađa kćerka se osamostalila i sada živi u svom stanu u Rotterdamu. Na svoj 20-ti rođendan izdala je i svoj prvi muzički album. Mom ponosu i sreći skoro pa nema kraja kada je posmatram i vidim kao jednu ozbiljnu, odgovornu i kreativnu dvadesetogodišnjakinju.

Moja mama je bila jako bolesna dva puta ove godine (ona je bila u Bosni, ja sam bila ovdje u Holandiji). O stresu i neizvjesnosti vezano za nju ne mogu ni da pričam. Ali, izvukla se i sada mi barem na Skype-u izgleda bolje nego ikada. Zahvalna sam i ponosna na njenu snagu i životnu energiju. Poslije svih stresnih mjeseci, zahvalna sam da imam majku koja je toliko snažna i pozitivna.

Moja najstarija kćerka koja već godinama balansira između karijere i porodice, zahvaljujući corona vremenu, našla je svoj unutarnji mir i sada obavlja obadvije uloge jako uspješno.

Čak sam i na godišnji odmor uspjela otići. Nije bilo kao obično, jer se nismo mogli svi skupiti koliko nas inače bude, ali mogla sam udahnuti pozitivnu energiju u našem divnom maslinjaku. Maslinovo drvo vam je kao majka – ne moraš se brinuti za njega, a ono ti uvijek daje plod i tu je za tebe.

Obično se sa svojom srodnom dušom, prijateljicom i kolegicom Danijelom nađem jednom godišnje negdje, ili u Bosni, ili u Holandiji, ili kao prošle godine baš među mojim maslinama. To je bila namjera i ove godine ali eto… Bila je i namjera da ovdje održimo zajedničku radionicu, kao prije tri godine. To nam se nije ostvarilo, ali naša saradnja je nastavljena preko Skype-a i sada vodimo grupni online coaching, svaki mjesec, što je još produktivnije i bolje nego jednokratna radionica.

Uvijek mislim da je važno učiti iz svega što se događa u životu; loše stvari, greške, lijepe stvari i ljude životu. I zato se uvijek osvrnem na prošlu godinu pred kraj te godine. Šta se dogodilo, šta sam naučila i šta ću učiniti drugačije u narednoj godini?

Šta se meni promijenilo u ovoj godini?

Nepoznati corona virus je napao cijeli svijet. Neizvjesnost i strah je kod većine ljudi, a ja sam nekako svo vrijeme mirna, pa ne znam da li je to od podsvjesnog straha, pa sam se sva učahurila, ili je nešto drugo u pitanju.

Mislila sam da će taj osjećaj proći, ali nekakav čudan osjećaj olakšanja me i dalje drži. Nekako je bilo odjednom više vremena za neki unutarnji život. Bukvalno život u meni. Odjednom sam osjetila da je baš to bitno. Ovaj djelić svemira, ovaj život u meni.

Ne samo da sam se našla, već sam odjednom počela da budem poboljšana verzija sebe (Vanja 2.0), jer sam ponovo počela živjeti po osjećaju, umjesto samo po razmišljanju. Sada punim plućima ponovo donosim odluke srcem, osjećanjima i intuicijom. Naravno da i dalje razmišljam i o posljedicama cijelog haosa u svijetu, ali sada razmatram i biram ono što je važnije.

Slijedite svoje “razmišljanje” i budite sigurni , ili slijedite “svoje srce” i riskirate. Mogu vam reći da moji izbori sada uključuju puno više “rizika”. Može biti uzbudljivo, ali i oslobađajuće. Naučila sam ponovo slušati cijelo tijelo, umjesto da razmišljam samo o mudrom izboru. Ovdje ne mislim na mjere predostrožnosti koje moramo svi slijediti.

Predstavljanje mojih ideja

I nakon što sam ponovo odlučila slušati cijelo svoje ‘biće’, odlučila sam potpuno stajati iza svojih ideja koliko god one bile možda i nerealne. Prije sam mislila da slušam svoje biće, ali ipak sam se opterećivala i željela sam sigurnost u svemu što radim, željela sam znati gdje se nalazim svakog mjeseca i željela sam biti sigurna da mojoj porodici ništa ne nedostaje i da svi računi mogu biti plaćeni. Vjerovatno je to bila velika borba sa cijelim sistemom života kako smo živjeli do corona virusa. A sada, svoj san sam već jedno vrijeme pretvorila u svoj rad. Svakodnevno radim ono što mi se najviše sviđa i uz to zaradim i novce.

Postala sam sretnija

Ono što se najviše promijenilo u meni je da se ne bojim biti sretna! Prije sam se bojala biti sretna, iako nisam bila baš nesretna. Uvijek sam se bojala da će mi to opet biti oduzeto, ako budem presretana. Radeći na sebi, bavila sam se time, Osjećala sam, ali ne previše.

Corona nas je zaustavila u materijalnim stvarima, ali nam je istovremeno dala mogućnost da se ponovno osjećamo stvarno. Stvarno sretni što postojimo, što nismo bolesni i što imamo krov nad glavom i topao dom! Ja se više ne bojim biti sretna. Sada se smijem dok me ne zabole ramena od smijeha, ali i plačem kao da je kraj svijeta. Iskreno, mogu reći da živim intenzivnije i da sam zato vrlo sretna.

Naučila sam prihvati

I naravno, postoje i manji trenuci. Kad pomislim na sve žrtve corone, na kontrolisan život, na nemogućnost putovanja i posjete familije i dragih osoba, zbog toga još uvijek mogu biti jako tužna. Ali, također, jako snažno osjećam da je u svemu ovome što sada doživljavamo nešto dobro. Vjerujem da se to naziva prihvaćanjem. Naučila sam da prihvatim stvari. Svaki dan si postavim sljedeće pitanje:

“Mogu li i želim li nešto promijeniti u vezi s ovom cijelom situacijom?”

Ako je odgovor da, onda ću nešto poduzeti. Ako to ne mogu promijeniti, moram prihvatiti da je to tako. I vjerujte mi, to mi daje toliko mira. To što brinete, ili se ljutite – ne pomaže. Sa sobom imate samo sebe (i svoje voljene).

Naučila sam postaviti ciljeve

Znate li šta je to? Imamo samo jedan život, ali to ne znači da imamo samo jednu šansu u životu. Možemo početi ispočetka svaki dan. Svaki dan možemo napraviti izbor da promijenimo svoj život. Želite li živjeti onako kako živite sada i uvijek osjećate da vam nešto nedostaje, da se od života može još nešto postići? Ili želite živjeti i izvući sve najbolje iz svega? Radite li ono što zaista volite svaki dan?

Ono što meni puno pomaže je postavljanje ciljeva. Šta želim raditi, ili šta želim postići i kako ću to učiniti. Ovo zapisujem. A onda detaljno pregledam i pročitam. I odatle počinjem raditi na tim ciljevima.

To radim na poslovnom, ali i na ličnom nivou. I svakih nekoliko tjedana provjeravam status. Ponekad se dogodi da se moji ciljevi promijene, ali ja ne gubim glavu. Tada ja promijenim put do njih. I tako ostajem bistra i zadržavam fokus. U decembru se susretnemo sa svim vrstama stvari koje su napola gotove, ili su zapele negdje u julu. To nije zgodno, jer nas to čini vrlo nemirnima.

Još jedan osvrt na 2020. godinu

U 2020. godini postavila sam sebi određene ciljeve. Možete to nazvati i dobrim namjerama. Krajem 2019. podijelila sam i s vama svoje novogodišnje ciljeve za 2020. godinu. Nisam uspjela realizovati mnoge. Ali, to je sada tako u 2020. godini. Sada zarađujem sa klijentima puno manje novca nego što sam zarađivala dok još nije bilo pandemije. Poslovni prostor ne možemo u potpunosti da iznajmljujemo. No, od toga ne pravim problem, jer dolaze neka nova rješenja. Otvorile su se druge mogućnosti zarade i ličnog predstavljanja i prepoznavanja. Uskoro ću podijeliti s vama svoje nove uspjehe i ciljeve za 2021. godinu .

Imam još stvari koje moram i želim uraditi u 2020. godini. Za sada se osvrćem na tešku i čudnu, ali za mene vrlo dobru godinu. Godinu u kojoj sam imala vremena sebe i za porodicu i u kojoj sam ponovo naučila da biram sama. Godina puna promjena i novih stvari. Ali, prije svega, meni sretna godina. Zahvalna sam na tome!!!

Napomena: Ovaj tekst je provobitno bio objavljen 11.12.2020.

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *