Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Savjeti za prevladavanje izolacije i straha tokom karantene

savjeti-za-prevladavanje-izolacije-i-straha-tokom-karantene

U ovom momentu smo svjedoci velikog dešavanja na cijeloj Zemlji. Svo vrijeme mi se po mislima motaju riječi roterdamskog filozofa koji već izvjesno vrijeme ponavlja na svojim predavanjima da ima jednu lošu vijest – da svijet propada, a istovremeno i jednu dobru vijest – da svijet propada. Dešava se nešto što filozofi i duhovne vođe izvjesno vrijeme najavljuju. Nešto što je okrenulo svijet “naopačke”.

Odjednom je zavladao Corona virus, sirom cijelog svijeta. Nije više bitno koja zemlja, nacija i opredjeljenje. Virus napada sve. Sada mi je logično da i ja dam moju malu pažnju ovom velikom događanju. Ja sam samo jedan običan smrtnik, ali vjerujem da smo svjedoci neke velike promjene. U ovom momentu su anksioznost i neizvjesnost prisutni kod većine ljudi, dok se virus širi.

Kako se u životu ništa ne događa bez razloga, zanimljivo je zapitati se šta nas virus može naučiti u širem duhovnom kontekstu. Čitam puno autora koji traže odgovore na ovo, otkrivajući mogućnosti duhovnog rasta kao zajedničku nit za sve.

Pet mogućnosti duhovnog rasta koje nam nudi Corona virus:

1. Birate li strah ili povjerenje?

Zahvaljujući Corona virusu sada možemo vrlo jasno vidjeti da kao osoba imamo uvijek izbor: odabrati strah, ili povjerenje. Ako biramo strah, bit ćemo neprestano zabrinuti narednih sedmica i mjeseci. Gledamo li svijet oko sebe pogledom punim nepovjerenja, svugdje gdje vidimo rizik od zaraze to nam stvara u glavi puno straha i time nam i imunitet slabi.

Ako hoćemo da uništimo strah, odgovor je jednostavan: pokušajmo da sagledamo tačno gdje u svom tijelu osjećamo strah. Zatim se skoncentrišimo s puno pažnje i ljubavi dok nam fizički osjećaj ne omekša ili nestane. Budimo prema sebi onakvi kakvi bismo bili prema uplašenom djetetu: puni tople pažnje i ljubavne prepoznatljivosti.

“Vidim da si uplašen i to je u redu. Ja sam s tobom. Ja ću se pobrinuti za tebe. Samo treba da se opustimo i dišemo.“

Ljubav prema sebi na ovaj način pomoći će nam da strah pretvorimo u ljubav. Kad se strah vidi i osjeti, možemo ga transformirati u ljubav.

2. Vježbaj i puštaj

Druga šansa koju vam Corona virus nudi je vježba otpuštanja. Na kraju krajeva, ako smo poduzeli sve mjere predostrožnosti, više nije na nama što će se dogoditi. Imamo vrlo malu kontrolu nad nekim događajima koji se odvijaju u našem životu. Samo ako se osvrnemo na svoj život: izgleda li onako kako smo mislili? Je li išlo onako kako smo željeli? Život određuje koreografiju plesa. Jedino je plesaču dopušteno da izvodi pokrete i tu uvijek imamo izbore. Je li nam dosadilo kretanje koje ples propisuje, ili se prepuštamo?

Da li se prepuštamo plesu? Da li se usuđujemo vjerovati da nam život nudi ono što mi kao ljudi možemo razviti? Ali, ako pogledamo pažljivije, često možemo otkriti blagoslov u maski. Od toga rastemo i učimo i postajemo mudriji i zrelije osobe. I neka je upravo to razlog zašto smo došli ovdje na zemlju.

3. Gdje fokusiramo našu pažnju?

Treća šansa koju nam virus nudi je da budemo svjesni na šta se fokusiramo. Je li doista važno stalno se izlagati alarmantnim porukama koje nam predstavljaju mediji? Šta nam to radi? Naravno da moramo ostati informirani, ali želimo li zaista preuzeti sve poruke pune straha? Budimo oprezni i selektivni prema onome što čitamo, slušamo i vidimo. Odaberimo programe koji nas hrane. A isto tako ne moramo ništa, možemo jednostavno mirno sjesti uz šoljicu čaja na kauču.

4. Šta trebamo sada?

Četvrta šansa koja nam Corona nudi je da nam pomogne da se ponovo uskladimo sa sobom. Budući da mnoge aktivnosti u vanjskom svijetu nestaju, postoji prostor za pitanje: šta nam zapravo u ovom trenutku treba? Šta se meni čini u redu? Možda se osjećamo umorno i želimo leći na kauč. Možda konačno očistiti kuću. Ne iz energije “moranja”, već iz energije “želje”.

Ova energija “želim” je potpuno drugačija od energije “moram”, ona nas ne iscrpljuje već nam daje energiju. Možemo se ponovno pitati u svom životu. Jesmo li zauzeti stvarima na koje želimo potrošiti svoju dragocjenu životnu energiju? Iskoristite prostor koji nam Corona virus nudi i napravimo nešto što mislimo da je korisno.

5. Otvorimo svoje srce

Corona pokazuje s velikim razmjerama da je ljudsko društvo preplavljeno strahom. Strah nam drži srce zatvorenim. Peta šansa koju nam Corona virus nudi je da toga postanemo svjesni. Moramo se ponovo se povezati sa životom, ali sa otvorenim srcem. To će nam omogućiti da ponovno otkrijemo sjaj i intenzitet života koji nismo mogli pronaći u vanjskom užurbanom svijetu. Nije bez razloga izreka:

“Naše najveće iskustvo su naši najkrupniji trenuci.”

Corona doslovno znači “vijenac” ili “kruna”. Neka nas ovaj nadolazeći period kruniše transformacijom života zasnovanog na strahu u život zasnovan na predaji, povjerenju i ljubavi i solidarnosti.

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *