Search here...
TOP
Yoga

Terapijska Yoga – Zdravstvene dobrobiti Yoge

Znanje je najveća vrijednost, a zdravlje najveće bogatstvo. Kada nešto dobro znamo u tom području imamo više slobode. Na primjer, ako jako dobro znamo baratati programskim jezikom imamo veliku slobodu isprogramirati što god nam je potrebno (npr. web stranicu, novu aplikaciju, program…) Isto tako je i s našim tijelom, ono je na neki način program i ako ga dobro razumijemo imamo veliku slodobu upravljanja, kretanja i održavanja zdravlja. To ne znači da bi svi trebali biti doktori da znamo kako tijelo funkcionira, doktori jako dobro razumiju ljudsko tijelo a nitko od nas nema to “ljudsko tijelo” već svi imamo svoje tijelo i svoje uvjetovanosti – koje su jedinstvene. Teza je da trebamo upoznati sebe, uzeti znanje koje smo kao civilizacija naučili o zdravlju i primijeniti na sebi, prilagoditi. Mi možemo naučiti upravljati svojim, osobnim energetskim mehanizmom – svojim tijelom i umom i time si poboljšati kvalitetu života. To ne bi trebala biti privilegija, trebalo bi se učiti u osnovnoj školi.

Tu nastupa Yoga kao drevna znanost o samospoznaji (bez da mistificiram tu riječ – nauk o razumjevanju samoga sebe) te o metodama koje možemo primjeniti za sebe kako bi održali balans svojeg sustava. Yoga nudi brojne izvrsne savjete i praktične upute koji služe održavanju zdravlja, rješavanju zdravstvenih tegoba, redukciji stresa i općenitom poboljšanju kvalitete života. Stari dobri moto “zdrav duh u zdravom tijelu”. Neke od tih metoda nam ne trebaju, a druge će nam učiniti ogromnu razliku u životu, zato trebamo imati osobno iskustvo. Kao disciplina iz druge kulture yoga je u našem društvu pod povečalom skepticizma no na sreću u zadnje se vrijeme renomirani zapadnjački znanstvenici bave s dobrobitima yoge koje su mjerljive, a čini se ponekad i uspješnije od medicinskih metoda. Svi koji razumiju da tableta nužno ne rješava uzrok problema odlučili su se za dublje, korijensko rješavanje problema.

Pročitajte i...  Kako održati vitalnost u trudnoći - Savjeti Yoga instruktorice

Glavna karakteristika potrebna za praksu yoge je osobna spremnost da se uloži trud i volja, drugim riječima jedina prepreka je lijenost. Naše zdravlje je u našim rukama. Stručna pomoć, kao što su doktori, savjetnici i instruktori pomažu dati upute i smjernice kako se liječiti te održavati zdravlje no na kraju svatko ipak treba sam raditi i uložiti trud. U moru svega što se naziva yoga postoji smjer “yoga terapija” njom se bave učitelji koji dobro razumiju drevne ali i znanstvene metode kako da praksa yoge ima terapijski učinak, a bude slobodna od religijskih konotacija.

Na taj način rezonira i moje podučavanje, u prvi plan stavljam metode koje ciljano pomažu pri rješavanju nekog problema. Pokretima, dahom, stavljanjem pažnje na neki dio, istezanjem i suosjećajnim stavom možemo dotaknuti svoje tijelo svjesno i ciljano te razrađivati mišiće i tkiva koji nas drže zarobljenima u boli – tim putem učimo direktnu samospoznaju i postajemo svoj majstor. Na mom YouTube kanalu pronaći ćete mnoge sate yoge koji vježbama adresiraju određeni problem, pitanje ili dio tijela, na primjer sat za reducirati bol u donjim leima, napetost u ramenima i vratu, išijas, meditacije za opuštanje… 

Terapijska yoga je široko područje podkrijepljeno bogatim znanjem, a u ime ideje da se na taj način educiramo i učimo sami o sebi s kolegicama sam pokrenula seriju yoga terapijskih radionica Zdrav’ko yoga. Projekt je namijenjen yoga entuzijastima i svima koji žele saznati više o svojem tijelu i umu kroz znanje koje nude teorija i praksa yoge. Na razne načine istražuju se alati koje yogijska praksa nudi u svrhu rješavanja zdravstvenih tegoba s kojima se često susrećemo i nadopune klasičnoj terapiji. Voditelji radionica su dugogodišnji yoga učitelji koji u svojoj praksi stavljaju naglasak na terapijski aspekt yoge. Na Zdrav’ko yoga seriji terapijskih radionica pronađite temu koja vas zanima i pridružite nam se. 

Pročitajte i...  Kako poboljšati komunikaciju sa drugima pomoću meditacije tijelom

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *