Search here...
TOP
Yoga

Vatrena probava – Yoga asane za bolju probavu

vatrena probate - yoga asane za probavu

Tena Rebernjak, naša nova kolumnistica i učiteljica yoge, za vas je pripremila četverodnevni online program yoge, ‘vatrena probava’, za poboljšanje probave, koji možete vježbati doma.

1. DAN – ODŠTOPAVANJE

U prvom danu ciklusa za buđenje probave i revitalizaciju organa radili smo na principu spinal breath pokreta kojima mobilnošću kralježnice masiramo trbušnu šupljinu. Dodali smo pulsacije koje stisnu pa izduže trbuh na više načina, kroz više pokreta. Kao kada nešto odštopavamo trebamo brze i ritmične pokrete. Istim principom uključili smo u praksu brze pokrete sa sinkroniziranim gustim dahom za duboki rad na trbušnoj šupljini . Na taj način zagrijemo cijelo tijelo, a ciljano pročistimo crijeva. 

Sat je malo teži, pravo vatreno otvorenje ciklusa. Probajte sate raditi na tašte bit će bolji učinak i bolje ćete moći isprazniti i stisnuti trbuh. Nemojte raditi ovaj ciklus ako imate menstruaciju, ili ako ste trudni. Nakon sati dobro odmorite, popijte dosta mlake ili tople tekućine u malim gutljajima

2. DAN – AKCIJA

Vatreni ciklus – 2. dan, akcija Nastavili smo istom temom, istim tempom. Masiranje trbušne šupljine akcijom stisni trbuh – izduži ga ili yogijskim riječima forwardbend – backbend. Opet smo dodali i par dinamičnijih pokreta s isplaženim jezikom za stimulaciju sokova probavnog sustava. Naravno snaga se probudila kroz noge ali i u centru. Probajte sat raditi na tašte bit će bolji učinak i bolje čete moći isprazniti i stisnuti trbuh. Dah nam je gust i jak – pokretač cijele priče. Uživajte, sutra nastavljamo! Probajte sate raditi na tašte bit će bolji učinak i bolje ćete moći stisnuti trbuh. Nemojte raditi ovaj ciklus ako imate menstruaciju ili ako ste trudni. Nakon sati dobro odmorite i popijte dosta mlake ili tople tekućine u malim gutljajima. Video je snima preko zooma pa je kvalitete za web ali zvuk je super pa možete lako pratiti

Pročitajte i...  Pogledajte Video - Osnove yoge za trudnice (Prenatalna Yoga)

3. DAN – MASAŽA

Vatreni ciklus – 3. dan, masaža Treće jutro ciklusa – jutros smo uveli masažu trbuha dlanovima i šakama na početku sata te masažu twistovima u toku sata. Kako bi twist asane i pokreti bili zaista prava dubinska masaža trebamo probuditi dah do abdomena – do donjeg trbuha. Na početku sata smo pripremili i osvijestili taj dio tijela dlanovima tako da nam je kasnije lakše naći i stisnuti iznutra mekanu trbušnu šupljinu. U twistovima s dahom radimo: udah – izduživanje, izdah – stisnuti trbuh i zatwistati dublje. 

Kako bi twistovi bili precizni iz trbuha oko pupka, fiksiramo noge i zdjelicu, što znači da ojačamo i danas smo to naglasili u par položaja. Opet bilo bi dobro da sat radite natašte pa da možete fino potaknuti probavne sokove. Naravno, twistovi su odlična masaža i za kralježnicu. Probajte sate raditi na tašte bit će bolji učinak i bolje ćete moći isprazniti i stisnuti trbuh. Nemojte raditi ovaj ciklus ako imate menstruaciju ili ako ste trudni. Nakon sati dobro odmorite i popijte dosta mlake ili tople tekućine u malim gutljajima

4. DAN – POTICAJ ORGANIMA

Vatreni ciklus – 4. dan, poticaj organima Zadnje jutro ciklusa, super su ovi dinamični pokreti, “odštopavanje”, pulsiranje i korištenje izdaha na usta. Mobilnost pretklon – otklon i mobilnost twistevima pravi su poticaj našim organima, pogotovo crijevima i kralježnici. Što češće to radimo to lakše biva pa ako vam je bilo “grozno” i nemoguće to samo znači da trebate češće raditi.

U svakom slučaju, nadam se da ste razbudili probavnu vatru te potaknuli topljenje toksina i viška kalorija. Najvažnije je sjetiti se žvakati, jesti u miru i veselju. Probajte sate raditi na tašte bit će bolji učinak i bolje ćete moći isprazniti i stisnuti trbuh. Nemojte raditi ovaj ciklus ako imate menstruaciju ili ako ste trudni. Nakon sati dobro odmorite i popijte dosta mlake ili tople tekućine u malim gutljajima.

Pročitajte i...  Moć namjere - Kako pronaći iskru koja nas pokreće

O Autoru

«

»