Search here...
TOP
Spiritualnost

Vježba za kultiviranje pozitivne (Chi) energije

vjezba-za-kultiviranje-pozitivne-chi-energije

“Novo doba, novo vrijeme”. Čujete li vi to sve češće oko sebe? To je ono o čime sa ja bavim, studiram i puno čitam. Čak šta više, na moje veliko zadovoljstvo, uspijevam da budem i svjedok dešavanjima koje donosi novo vrijeme. Šta je to novo vrijeme?

Vrijeme koje je u stvari staro zaboravljeno vrijeme. Vrijeme u kome se okrećemo samima sebi i našoj ličnoj životnoj sili. Vrijeme u kome možemo da vizualiziramo, privlačimo i stvaramo za sebe bolji život, u kome razvijamo svoju životnu silu koja nas pravi svjesnijima, slobodnijima i lakšima.

Zamislite da vam noćas dođe čarobna vila koja promaše par puta svojim čarobnim štapićem iznad vašeg sanjivog tijela. Pa tako izgovara čarobne riječi ćiri bu, ćiri ba i vi se odjednom pretvorite u ono što ste oduvijek željeli.

Kad se probudite vidite kako se sunce probija kroz prozor u vašu sobu, a kada se pogledate u ogledalo vidite da cvjetate od sreće. Samo upamtite čarobna vila je začarala samo vas. Sve ostalo je ostalo isto. I vi ste ostali na istom mjestu, sa istim partnerom i sa istim ljudima oko vas, kao i sa istim obavezama.

Ali vi ste sada začarani i otvoreni da procvjetati kao najljepši cvijet. Zračite ljepotom, svježinom i ljubavlju i pucate od energije. Kako vam se čini ova čarolija? Na šta vas upućuje u vašem životu? Kako se odnosite prema partneru, djeci, okolini i poslu? Kako se osjećate? Šta je drugačije?

Razvijati se znači biti otvoren prema životu. Što ste više otvoreni više se razvijate. Biti otvoren, ne znači samo pomjerati svoje vlastite granice, ili pustiti se svemu što vam život nudi ili se sa svim slagati i da vam je svejedno šta drugi misle. Biti otvoren, znači konstantno otkrivati ko smo mi sami, a to počinje sa osjećajem. Osjetiti svoje tijelo, osjetiti svoje osjećaje i svoju napetost. Čak šta više, osjetiti efekat svojih misli.

Pročitajte i...  Boravak u prirodi kao forma meditacije

Ako imate strpljenja i bez predrasuda i osuda prema sebi i gledate na sebe, kao što majka gleda na svoje dijete kada pokušava nešto da nauči, onda si kreirate prostor za lično razvijanje. Ovo je jedna vrsta univerzalnog zakona, kojim postajemo svjesniji i sa kojim možemo brzo da se promijenimo. Pogledajte se kako sada u ovom momentu sjedite. Jeste li skvrčeni? Ako vam nije udobno, želite li da promijenite držanje? Tako je i sa svime u životu.

Razvijati se i cvjetati kao najljepši cvijet, možete samo ako ste se oslobodili predrasuda i osuda o sebi. Ali, to ne znači da sebe uvijek morate smatrati najboljima i svemoćnima. Ako imate ovakvo držanje prema sebi, uvijek ste u grču i postajete jako nesigurni.

Ono što vam pomaže je prihvatanje i ljubav prema vašim osjećanjima, pa i onih koja nisu baš ugodna. Intimna veza sa onim što se dešava sa vašim tijelom, duhom i dušom bez kritičnog stava prema nekim osjećajima i mislima koje po vama neki smiju, a neki ne smiju da postoje. Upoznajte sebe bez straha na šta ćete naići. Opustite se i akceptirajte se takvi kavi ste.

Ovdje vam nudim jednu vježbu. Ovo je jedna vrsta spiritualnog ljudskog zakona. Ova vježba vam daje snagu i razvija samopouzdanje uz pomoć vaše lične Chi (energije), kroz čakre, koje su energetske tačke u našim tijelima.

Ova vježba traži toliko vremena koliko vremena možete da odvojite za nju, a pomaže uvijek. Sjedite uspravno, sa punim stopalima na pod da vam budu razdvojena u širini kukova. Koljena lagano povijte, a ruke pustite niz tijelo. Udahnite lagano i nečujno zrak kroz nos. Zatim prodrmajte lagano sve dijelove tijela, od stopala, noge, trup, ruke, ramena i glavu. To radite nekoliko minuta, dok vam tijelo ne kaže da je dovoljno.

Pročitajte i...  Vjera je naš unutarnji poziv od Univerzuma

Sada ćete skupljati Chi. Chi je životna sila u kojoj je sva naša energija. Ovu energiju zovu i prana, kundalini, Shakti, ili mana. Nije važno koje je ime za ovu energiju. Ono što je važno je da budemo svjesni da postoji nešto što nam daje život. Energija na koju mi možemo utjecati sa našim duhom, ili ako koristimo ovdašnji termin – vizualiziranjem.

Chi privlačite tako što ćete podići i raširiti ruke koliko god možete, dok udišete svjetlo i zrak kroz nos zatvorenih usta. Onda opet skupite ruke polako dok kroz vas prolazi svjetlo i zrak. Udišite polako i ne preduboko.

Djelovat će vam kao da iz zraka oko vas svojim rukama kupite tu životnu energiju. Na ovaj način oko sebe kreirate nevidljivi balon pun energije. Osjetite toplotu među prstima i pretpostavite da je taj balon vaša najveća koncentracija CHI energije, koja pucketa i gori u vama od čiste želje za životom.

Stavite ruke na pojas i utrljajte Chi u vaše tijelo do vaše kičme, a pri tome možete da izgovarate, kako da kao i svako imate pravo da vjerujete da vas život nosi.

Uzmite dozu Chi u ruke i stavite je među bokove, a pri tome izgovarajte:

”Kao i svako imam pravo da imam snagu i vitalnost”.

Sljedeće prikupljanje ChI je kod sakralne čakre. Stavite jednu ruku ispod stomaka, a drugu donjeg dijela leđa, odmah iznad trtične kosti i izgovarate:

”Isto kao i drugi imam pravo da osjećam”.

Ovdje vam se može desiti da osjetite male trnce. Sljedeći korak je da stavite Chi u srčanu čakru, tako što ćete rukama nanijeti energiju na grudni koš i reći sebi da kao i drugi imate pravo na ljubav.

Potom stavite Chi na čakru grla i pri tome recite da imate pravo da kažete što mislite.

Naravno, ne možemo propustiti treće oko, mjesto izmeću obrva. Dok stavljate chi na to mjesto trebate da izgovarate da imate pravo da vidite istinu.

Pročitajte i...  Kako se nositi sa strahom od smrti i prolaznosti života

I na kraju gornja čakra, koja se nalazi na vrh vaše glave. Pošto nanesete CHI na tu čakru isto izgovarate da imate pravo kao i svi da imate kontakt sa božanskim.

Na Chi snagu koja nam daje život možemo uvijek utjecati našim duhom uz vizualiziranje. Od srca vam želim uživanje u ovoj vježbi. Brzo ćete osjetiti željeni rezultat!

O Autoru

«

»

Leave a Comment