Search here...
TOP
Spiritualnost

Yin Yang: kako živjeti život ispunjen harmonijom

yin-yang-kako-zivjeti-zivot-ispunjen-harmonijom

Kada se počne buditi proljeće, već su za nama su duge zimske večeri, kada smo opušteno uz šoljicu kafe ili čaja i uz dobru knjigu, magazin, ili film mogli posvetiti vrijeme sebi. Koliko god nam to prijalo, već je počelo da nam prelazi u dosadu. Siti smo zidova koji nas okružuju. Željni smo lijepog vremena, te vitamina D od Sunca. Želimo na drugi način koristiti vrijeme za sebe.

Proljeće se uveliko pokazuje u svim svojim dražim kroz novo buđenje , i novi život. Žutilo jagorčevine skoro da nam zasljepljuje oči. Dobivamo energiju. Ptice uredno prave svoja nova gnijezda, pa smo i mi također osjećamo tu pokretačku i kreativnu energiju. Posprema nam se kuća, izlazi nam se u šetnju u prirodi i parkove. Oblači nam se lagana garderoba. 

Pa, onda, željno očekujemo ljeto. Radujemo se planiranju godišnjih odmora. Koliko god se radovali, prati nas uvijek i osjećaj da moramo nešto uraditi, ili negdje ići. Jednostavno biti u kući i čitati knjigu ne priliči ljetu. Ljeti po vrućini biti u kući, a pogotovo u kuhinji nije nikakva opcija. Moramo izaći vani, dok ne upeknu prave vrućine i onda nam ni vani nije više lijepo.

I tako željno očekujemo jesen koja nas na početku očarava raznolikošću boja i bogatstvom plodova. Jesen staloženo godišnje doba. Opet nas vraća negdje u sebe, dok ne počnu dosadne jesenje kiše i sumornost. Pa od sveg srca priželjkujemo zime kada mrzne i padne snijeg.

Šta je to sa nama? Kako da živimo život u harmoniji, kad nam brzo opet sve dosadi, nekako se zasitimo jednog, pa tražimo harmoniju u iščekivanju drugoga. Razumijem to jako dobro. Nije teško “ponekad “imati harmoniju. Uz promjenu godišnjih doba, ponekad je osjećamo. Teško je “uvijek” biti u harmoniji. U takvoj harmoniji da nije bitno kakve su okolnosti ili godišnje doba.

Pročitajte i...  Šta je to spiritualnost i kako je prakticirati

Ipak, za naš osjećaj uvijek je nešto što narušava tu nasu harmoniju: djeca, muž, posao, sistem u kome se živi, besparica… I dok razmišljam da prvo sebi razjasnim kada i kako smo u harmoniji, pogledom prelazim preko dvije figurice Buda, koje je moj muž dobio od poslovnih partnera kada je bio u Kini. Pored njih je dobio i poster sa jednom kineskom poslovicom i crtež Yin i Yang.

Da li smo bili u Kini ili ne, svi mi uglavnom prepoznajemo taj simbol. Yin i Yang su stari kineski simboli koji označavaju kozmičku dvojnost. Yin simbolizuje : ženstvenost, sjever, sjenu, pasivnost, zemlju i vlagu. Yang simbolizuje: muškost, nebo, jug, sušu, i aktivnost. Ovo su kvaliteti koji se upotpunjuju. Oni označavaju dva suprotna aspekta i snage koje postoje u životu i u Univerzumu. I u svima nama. Yin i Yang su dva djela od jedne cjeline. To je jedan dinamičan proces, koji nikada ne prestaje. Sve što se u Univerzumu događa povezano je sa Ying I Yang.

Nešto uvijek ima stranu od Ying i stranu od Yang. Apsolutni Ying, ili apsolutni Yang ne postoje. Kao što ne postoji ni apsolutni mrak ili apsolutna svjetlost. Ili apsolutna radost i apsolutna tuga. Oni su uvijek skupa. Yin I Yang zavise jedan od drugoga. Yin uzrokuje Yang i obratno.

Sve u nama i oko nas ima uvijek jednu Yin i jednu Yang stranu. Njih možemo prepoznati samo ako nešto upoređujemo. Yin je povezan sa tamnim mjesecom i predstavlja žensku prirodu. Yang je povezan sa Suncem i predstavlja mušku prirodu. U osnovi, Yin i Yang predstavljaju bukvalno stvarnost koja se stalno mijenja. Oni funkcionišu kao suprotni polovi, ali i nadopunjavajuće snage. Kao što su dan i noć ili svjetlo i tama.

Sada razumijem. Postoje momenti, neovisni od godišnjeg doba, od muževa, ili poslovnih (ne)uspjeha i dogovora. Ali, postoje i momenti koji su od svega toga ovisni. Yin i Yang moraju uvijek biti u harmoniji u svakome od nas. Suprotne snage imaju svaka svoje mjesto i same nalaze ravnotežu. Onaj ko želi da nađe harmoniju i ravnotežu u snazi suprotnosti, taj sarađuje sam sa sobom i ima velike šanse da bude zdrav i uspješan.

Pročitajte i...  Kako kao pojedinci možemo utjecati na svijet oko sebe

Harmonija su momenti puni suprotnosti koji predstavljaju jednu cjelinu. Mi i naš život. Znači, ništa se čudno ne dešava sa nama. Mi smo jednostavno dio svega oko nas. I možemo slobodno u bilo kojoj situaciji sarađivati sa sobom i uživati u harmoniji suprotnosti u nama i oko nas.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *