Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako se osloboditi osjećaja krivice i sebi oprostiti

kako-se-osloboditi-osjecaja-krivenje-griznje-savjesti

Kako biste se osjećali ako bi se mogli osloboditi osjećaja krivnje i kajanja i da li mislite da bi to bilo u redu? Emocije su dio nas. Uz pozitivne emocije ljudi se generalno mogu lako nositi. One nam daju nam snagu i podršku. Problem mogu prouzrokovati negativne emocije, a mi često nisu svjesni tih emocija koje ne koristimo kao i njihove posljedice.

Osjećaj krivice je emocionalna reakcija na nešto što smo uradili ili nismo uradili. Ako taj osjećaj nismo riješili, ili ga se nismo oslobodili, može poslije izvjesnog vremena da nam se pretvori i u zdravstveni problem. Ono što je jako važno je biti svjestan da sve što doživljavamo i što nam se dešava u našem životu, a nije nam prijatno možemo okrenuti nama u korist.

Na primjer, kada smo sebi nešto zacrtali da uradimo, a nismo. Ili, kada želimo da zdrave ishrane, a ne možemo odoljeti nečem stvarno ukusnom, iako znamo je nezdravo. Kod žena je česta krivica da ako se posvete kući i djeci, onda zapostavljaju karijeru. Ili ako se odluče za karijeru, proganja ih osjećaj krivice da li su dovoljno dobre majke i supruge.
Krivnju možemo osjećati i kada se odlučimo na neku vrstu rekreacije (sport, svakodnevna šetnja, joga, plivanje), pa izgubimo ritam. Ili, kada uvidimo da smo na nekoga ‘planuli’ bez razloga, kada smo kaznili dijete, ili smo ljuti. Da ne spominjem vrlo težak teret: ako izgubimo nekog dragog, a ako smo u se u prošlosti ‘ogriješili’ na tu osobu. Ili, ako je neko drag nam umro, a mi nismo s njim ili njom proveli dovoljno vremena zajedno, ili stigli da ga vidimo dok je još bio živ.

Krivica je težak teret koji svi nosimo, ali osjećaj krivice ne popravlja ništa. Ako smo stvarno uradili nešto ‘krivo’, ili što se ne odobrava, umjesto osjećaj krivice,možemo osjetiti kajanje, ali ono sto je važno je prestani to raditi i prihvatiti sto se desilo. Nemojte stalno hodati s teretom vlastite krivice na svojim leđima. Ne želite da prenosite tu krivicu ni na druge ljude oko sebe, zato što sve što šaljemo od sebe to nam se vraća. Naše negativne misli, ponašanja i negativne vibracije samo se nama opet reflektuju.

Na fizičkom nivou krivica uvijek traži kaznu, a kazna iziskuje fizičku bol. Na predavanjima su nas učili da ako nam dođe klijent s puno fizičkog bola, da su to klijenti koji se suočavaju sa zastarjelim krivicama koje nosi sa sobom. Ako se stalno osjećate krivim za nešto, tada imamo sve više i više ‘tereta’ i na kraju to dovodi do fizičke boli.

Ako smo roditelji, nema smisla djecu kriviti za nešto što im nismo dali, ili za njihove greške. Svaki normalan roditelj radi najbolje što možemo s obzirom na vrijeme, mjesto i situaciju u kojoj se nalazi. Ako želimo da pomognemo svojoj djeci, tada je najbolje da prihvatimo sebe i volimo sebe i budemo im pozitivan primjer. Djeci je najpotrebniji zadovoljan roditelj.

Na moju jako veliku žalost, ja sam vrlo rano izgubila brata. Sve se desilo jako brzo. Nisam stigla da ga vidim tih zadnjih sati, dok je još bio živ. Zakasnila sam dan. Nisam se stigla s njim oprostiti. Imala sam dugo ogroman osjećaj krivice.

Kako se osloboditi krivnje?

U takvim slučajevima mogu nam pomoći ljubav, opraštanje i puštanje prošlosti, kao i čuvanje lijepih uspomena kroz koje će naša draga osoba uvijek biti s nama. Sve u onome što radimo je naša svijest, znanje i razumijevanje. Mi jako dobro znamo šta hoćemo u svom životu, samo ponekad ne prepoznajemo prepreke koje nam stoje na putu. Jedna od stvari koja može da nam pomogne je i da uvidimo šta je to što nam ne dozvoljava da napredujemo.

Kako da znamo kada smo oprostili sebi?

Kada sebe volimo i kada dobro funkcionišemo u svom životu. Ne trebamo govoriti : “Nisam dovoljno uradila”, ili “Nisam dovoljno dobra”. Trebamo govoriti:

“Uvijek sam zadovoljna s onim što radim i otvorena da naučim više”, ili:  

“Dala sam sve od sebe da ovo postignem i predivna sam baš ovakva kakva sam.”

Tako možemo promijeniti način gledanja na našim životima i mi smo spremni da oslobodi svake osjećaj krivnje.

“U životu se ništa ne dešava, dok se nešto ne promijeni!” (Albert Einstein)

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X