Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako nam rituali mogu uljepšati svakodnevnicu

mali-rituali-za-ljespu-svakodnevnicu

Rituali izdižu naše doživljaje iznad svakodnevnice i kreiraju momenat svjesnosti. Prošle sedmice sam bila kod prijateljice, koja je porijeklom iz Indonezije. Još uvijek mi je toplo od cijele atmosfere u njenoj kući. Imala sam osjećaj da sam negdje van Evrope. Uvijek kada dođem kod nje zaustavim se pred njenim oltarom okićenim svjećicama, Buda statuama, cvijećem i mirisnim štapićima.

Iako ona živi ovdje u Holandiji duže nego ja, još uvijek se njena svakodnevnica u tome nije promijenila. Njen cijeli dan je vođen različitim ritualima i za nju je nešto najnormalnije da se svaki dan bavi povezivanjem ovozemaljskog sa Božanskim. Različiti rituali dolaze često iz različitih religija, ali ne moraju uopšte biti religiozni.

Rituali nisu ništa više nego doživljaj momenta svjesnosti

Jesen je, moje najomiljenije godišnje doba. Jesen je također period u godini kada možemo da obavimo ritual i izražavamo zahvalnost za sve što smo dobili, za vrijeme koje nam predstoji. I u prirodi se isto dešava. Evo, zadivljeno gledam jorgovan u mom vrtu. Svaki dan opada uvelo lišće sa njega, a istovremeno se vide pupoljci novog rađanja. Jednostavno ne mogu, a da se svjesno ne zaustavim i zahvalim da mogu da osjetim i vidim bukvalno taj prelaz iz jedne faze u drugu.

Ja nemam oltar, ali imam rituale koje svakodnevno upražnjavam. Moć rituala ne lezi u simbolima, nego u snazi koju srcem oživljavamo. Rituali se sastoje iz dva elementa:

  • Prvi, vidljivi element, je ono što bukvalno vidimo (plamen vatre, voda, kamenje…).
  • Drugi, nevidljivi element, je momenat povezivanja nas sa našim ritualom koji obavljamo…

U nekim kulturama kažu da je ritual tamo gdje više riječi ne mogu da se izgovore i da osjećaj ide dublje nego gdje mi ljudi imamo pristupa, ali sa čim smo povezani.

Ritual ne obavljamo mislima, nego osjećajem i srcem

I mi ga možemo doživjeti samo ako ga obavimo. Ono što iz vana vidimo nije pravi ritual – to je samo predstavljanje rituala. Ritual se dešava u puno većem prostoru nego što ga mi možemo vidjeti. Poneke religije kažu su rituali prostor u našem disanju, između udisanja i izdisanja zraka..

Udisanjem Božanskog i izdisanjem našeg ličnog dajemo naš prilog svijetu u kome živimo. U ovom prostoru između udisanja i izdisanja je sadržana sva ovozemaljska ljepota. Ovo je ritual u praksi.

Nedavno me je posjetila moja jako bliska prijateljica i kolegica, Danijela Jokić Vaislay, koja je ujedno i urednica i osnivačica ovog magazina. Većini vas je poznato da ona živi u Indiji, jer je njen muž Indijac. Dok je bila kod mene, uživala sam slušati priče o njenim iskustvima i doživljajima u sasvim drugoj kulturi.

Doživljavala sam njene priče gledajući fotografije, kao romantične priče nekog zaboravljenog vremena. Priče o indijskim ritualima, o oltaru koji njena svekrva brižno svako jutro iznova uređuje, o hramu koji ona svakodnevno posjećuje sa svojim mužem. Osjetila sam koliko prostora za biti svoj ima u svim tim svakodnevnim indijskim ritualima, za koje mi ovdje u Evropi skoro pa “nemamo“ vremena.

Kako to uklapa moja Indonežanska prijateljica ovdje u Holandiji i kako prilagoditi nešto tako spiritualno, tradicionalno i daleko kao rituali u Indiji, u ovaj naš evropski život? Jednostavno, moramo samo početi svakodnevno obavljati rituale.

Važna stvar koju nam rituali nude je davanje oblika našoj svakodnevnici. Život je konstantno u pokretu, sve dolazi i sve prolazi. Rituali donose svjesnost, promjene i transformacije.

Kako obavljati rituale?

Izgovorite jasnu namjeru i zamislite sa kojim elementom bi je htjeli spojiti (zemlja, voda, vatra, vjetar…). Nađite kamenčić u prirodi, upalite svjećicu i stavite čašu vode na stol.

Na primjer, ako želite da obavite ritual zahvalnosti, zaustavite se na momenat i prepustite se Univerzumu čiji ste i vi sami dio i osjetite zahvalnost koju imate u tom kontaktu. Dajte jedan mali poklon Majci Zemlji, kao izraz zahvalnosti. To može biti sušeno, cvijeće, ili kamenčić.

U ovom momentu kreirate liniju između vaše duše i poklona. Dalje to možete popuniti muzikom, pjevanjem i meditacijom. Ni jedan ritual nije isti. Svaki ritual je kao svako novo umjetničko djelo.

Ritual je način da se prepozna ljepota življenja, da se nađe mir i da se bude svjestan, ali je također i moćni način kako da u svom životu postignete željenu transformaciju.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X