Search here...
TOP
Savjeti Psihologa

Savjeti psihologa: Šta je potrebno da održimo ljubav u vezi

kako-ocuvati-ljubav-u-vezix

Svi težimo ljubavi. Na socijalnim mrežama, u časopisima, na televiziji i u reklamama, uvek se nekako provlači ideja parova i naglašava se da je sve nekako lakše i bolje kada niste sami. Međutim, održati ljubav i dati joj komponentu trajnosti je nešto što ne polazi svima za rukom. Sve je više razvoda, raskida, a mnogi od parova ukazuju da je jednostavno došlo do udaljenosti i da su postepeno prestali da obraćaju pažnju jedno na drugo, da važni datumi više nisu proslavljani i da je neka rutina svakodnevnice “pojela” ljubav. Zašto se to desilo?

Poznati pisac Bernard Šo je jednom prilikom rekao da suprotna strana ljubavi nije mržnja, već ravnodušnost. Ova izjava implicira koliko je važno da primimo pažnju od druge osobe i koliko je ona važna za održavanje nekog odnosa. Međutim pitate se verovatno: “Pa, šta je ta pažnja?”

Ona bi predstavljala fokusiranje i na potrebe druge osobe, pridavanje značaja postojanja druge osobe kroz različite gestove, čime se zapravo jača povezanost i emocionalna bliskost. Ovde je jako važno ukazati da bi veza bila uspešna, potrebno je da postoji izvestan stepen reciprociteta u ukazivanju pažnje. Jednostrano davanje pažnje s početka dovodi do frustracije, a kasnije i do gašenja interesovanja za tu osobu.

Podrška ovim značajnim činjenicama, koje ukazuju na značaj ukazivanja pažnje u vezama, jesu i naučna istraživanja koja ukazuju da osobe koje se osećaju emocionalno povezane sa svojim partnerom imaju manji rizik za doživljavanje srčanog udara i bolesti srca uopšte. Ne kažemo uzalud da neko ima “slomljeno srce”, ili da nam je neko zabio “nož u srce”. Naši organi zaista reflektuju naše psihičko stanje.
Pažnja se može iskazivati i dodirom, toplom rečju, ili savetom, pokazivanjem da smo tu za onoga koga volimo. Iskustva ljudi u samicama, ili beba koje nisu dodirivane tj. nije im se ukazivao značaj njivog postojanja kroz dodir, ukazuju koliko su ova iskustva stresna za osobu i ostavljaju trajne posledice na ličnost u vidu ozbiljnih emocionalnih poteškoća, ili nemogućnosti emocionalnog vezivanja, a nekada dovode čak i do fatalnih ishoda.

Pročitajte i...  Kako razlikovati zaljubljenost od prave ljubavi

Dakle, ukazivanje pažnje nije samo važno za naše fizičko već i za emocionalno zdravlje. Zanimljivo istraživanje Džona Gotmana govori da se kao značajni prediktori uspešnosti jedne veze izdvajaju načini kako parovi rešavaju konflikt i kako je zadovoljena potreba za pažnjom i bliskošću u vezi. Kako parovi rešavaju konflikt zavisi i od toga koliko su emocionalno povezani i koliko jedan drugom ukazuju pažnju.

Što je viši stepen zainteresovanosti za potrebe drugog, i rešavanje samog konflikta biva uspešnije, jer je i sama veza parovima onda bitnija. Takođe, istraživači su utvrdili da uspešni parovi pokazuju više znakova pozitivne pažnje nego negativne na dnevnom nivou i to u razmeri 20:1, dok je kod parova koji su bili pred razvodom ta razmera je bila 1: 1. Ova studija je uspešno prognozirala ostanak u braku velikom broju parova, te stoga iz nje svakako možemo izvući zaključke koji su nam važni za naše funkcionisanje sa partnerom.

Zvuči prilično puno kada se ove brojke prebace u realnost, ali zapravo to i ne moraju biti bilo kakvi pokloni, romantične večere, putovanja i slično. Nasuprot tome, male stvare su one u kojima se ogleda naša ljubav ka nekome: upitajte svog partnera kakav mu je bio dan, posvetite samo njemu pažnju dok razgovarate, učinite da vam veče koje provedete bude prijatno, iznenadite ga sa novom idejom za večernji izlazak…

Ideja koje ne uključuju isključivo materijalne aspekte je na pretek, a baš one mogu biti te koje će na neki način osvežavati vašu svakodnevnicu i unositi neku novu pokretačku energiju.

O Autoru

«

»

Leave a Comment