Search here...
TOP
Ljubav I Veze Mindfulness

Kako nam Mindfulness može pomoći da učvrstimo odnose

kako-nam-mindfulness-moze-pomoci-da-ucvrstimo-odnose

Mjesec dana, pola godine, 10 godina, 25 godina – vrijeme koliko smo u vezi s nekim nije važno. Kultiviranje nježnosti, podrške i razumijevanja u odnosu proces je koji nikada ne prestaje. Svaki trenutak koji provedemo s partnerom prilika je da njegujemo zajedništvo i međusobnu podršku. Kada u odnosu vladaju tenzije, ili napetosti, vi ili vaš partner niste prisutni sa svojim emocijama, riječima, ili energijom. Upravo ta prisutnost je ono što ojačava povjerenje i povezanost unutar odnosa. Prisutnost sa svojim riječima, energijom i emocijom.

Kako učvrstiti vezu?

Potrebno je biti prisutan u vezi. Potrebno je da primijetimo svoje i partnerove potrebe. Da ih iskomuniciramo, tako da nam je oboje jasno gdje smo i što smo željeli reći. Tu ne postoji prostor za “podrazumijeva se”, ili “mislio/la sam”.

Meditacija nam pomaže da primijetimo svoje misli, obrasce ponašanja, navike, senzacije unutar tijela. Da prepoznajemo emocije. Meditacijom ne dobijmo sposobnost ulaska u tuđe misli i znati što je netko mislio, no stvaramo sposobnost povezivanja sa svojim emocijama. Priliku da napravimo odmak prije nego što reagiramo, jer osjetimo nalet emocije. Razvijamo empatiju i emocionalnu inteligenciju.

Kako nam meditacija nam može pomoći da obogatimo i učvrstimo svoj odnos?

Mindfulness nam pomaže da bolje navigiramo emocije – svoje i partnerove. Daje nam priliku da primijetimo svoje obrasce ponašanja i navike koje vučemo za sobom, te da ih u ovom odnosu primijetimo i napravimo neki novi zaokret u smjeru ponašanja koje u ovom trenutku smatramo da odgovara nama. Našem sadašnjem JA. Povećava našu svjesnost o iskustvu koje imamo, te nam to pomaže da razumijemo i reagiramo na neki novi način. Pomaže nam shvatiti kada mi primamo partnerove emocije, primjećujmo na koji način naše tijelo reagira, povlačimo li se, ili se branimo. Ni jedan od ova dva primjera nije način na koji njegujemo zajedništvo, ili rješavamo konflikt.

Pročitajte i...  Kako osvijestiti i promijeniti svoje misli pomoću Mindfulness-a

Što smo više upoznati sa svojim emocijama i u skladu s njima, možemo izraziti sebe na iskreniji način. Ulazimo u svoje emocije i svoje potrebe. Prepoznavajući što se odigrava u nama, imamo mogućnost okrenuti se svojim emocijama. Primijetiti da su to naše emocije i ne prebacivati odgovornost i krivnju na partnera, ili treću osobu i time izazivati konflikt.

Teške emocije u odnosu

Što kada u odnosu dolazi do konflikta i jedan od partnera želi otići? Završiti odnos. Instinktivno bismo možda željeli pobjeći od onih emocija koje osjećamo u tom trenutku. Korisnije nam je da se okrenemo našem dahu, uzmemo par udaha i izdaha, proširimo um, omekanimo emociju i sada iz novog stanja i energije reagiramo. Izrazimo smo svoju potrebu. Primijetili smo je. Dozvolili smo sebi prodisati. Reagiramo drugačije.

Možda je naš partner taj koji je u emotivnom stanju i umjesto da krenemo napadom ili obranom što bi mogao biti jedan od načina, bilo bi korisno također udahnuti i izdahnuti i u sebi vidjeti što je tu prisutno u nama. Na koji način bi izgovorene riječi djelovale na nas i na našeg partnera. Što bi mi dobili izgovaranjem tih riječi?

Odnosi između ljudi nisu jednostavni. Upliv je tu navika, očekivanja, podsvjesnih obrazaca, no kada mindfulness uvedemo u svoj odnos dobijmo jedno potpuno novu vezu. Temeljenu na iskrenosti, bez osuđivanja i vezu punu mogućnosti.

Šta ako on ili ona žele promjenu?

Kada nam u odnos stupi promjene iz sve snage ponekad znamo zadržavati taj odnos. Izlažući sebe tako da gubimo i potiskujemo sebe, ne primjećujemo tuđe potrebe. Vrtimo se u obrascima koje smo možda osvijestili i nismo još u potpunosti spremni pustiti. Možda se nikada nismo zapitali što za naš znači puštanje? Na koji ga način doživljavamo u tijelu i koje naše neko limitirajuće vjerovanje to puštanje u nama može probuditi?

Pročitajte i...  Moć intuicije - Kako da znate da je ON pravi muškarac za vas

Možda od straha od puštanja u nama se budi potreba da se grčevito držimo za odnos u kojem mi nismo ni njegovani, ni podržani, ni svoji. Prihvaćanje i puštanje možemo podijeliti na manje korake, kako bi nam bilo lakše, ugodnije prihvatljivije. Krećemo se, idemo prema nečemu i pritom smo dio putovanja unutar sebe. Senzacije, misli, emocije usputni su putokazi koji su tu da nam pokažu smjer u kojem smo se kretali. Odabirom mindfulness prakse koja u nama budi otvorenost, podržavanje i neosuđivanje stvaramo nove neuronske veze, time nove mogućnosti i nove navike.

Podržavamo sebe u bivanju u sadašnjem trenutku i na nježan način otpuštamo prošle navike da su tamo gdje su i nastale i gdje su potrebne u prošlosti. Koja je dio našeg života, iskustvo i oslonac da znamo kako može biti i da znamo da imamo mogućnost odabira.

Vježba zahvalnosti može u našem odnosu povećati osjećaj povezanosti i zadovoljstva. Djeluje u oba smjera i za onoga tko iskazuje zahvalnost i za onoga kome je zahvalnost iskazana. Ima mnogo različitih načina na koje možemo iskazati zahvalnost
neke su:

  • Pisanje kratkih poruka partneru u kojem pišemo iz osjećaja u srcu što volimo i cijenimo kod svog partnera.
  • Dnevno iskazivanje zahvalnosti – svakodnevno dijeljenje svojih misli zahvalnosti koje imamo prema njemu, zahvaljujući im na brižnosti, pripremljenom jelu, dodatnim obavljenim poslovima u kući…
  • Razgovor prije spavanja o tome na čemu smo zahvalni.

Zahvalnost je emocija koja kada se prakticira višestruko se vraća. Probajte. Možda neće spasiti vaš odnos, no svakako će obogatiti vaše srce i napraviti značajne promjene u mozgu. Više o mindfulness praksi i online treninzima pročitajte na: www.dubravkafazlic.com

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X