Search here...
TOP
Mindfulness

Kako prakticirati Mindfulness na poslu pred godišnji odmor

kako-prakticirati-mindfulness-na-poslu

Teške noge, tijelo koje je nekako usporeno, ukočeno toliko da ni vježbanje mu više ne pomaže. Misli ubrzane, a radnje usporene. Postoji TO DO lista, vidim je zamagljeno. Misao dođe i pobjegne i onda shvatim da sam propustila nekog nazvati. Osjećaj trnaca po cijelom tijelu. Kao da moje tijelo nastanjuje neki stranac. Signali da su mi baterije na rezervi. Zvuči li vam poznato?

Naše tijelo je savršeno i svatko od nas se prema njemu njeguje kako misli da je najbolje. Vježbamo, mažemo se losionima, ugađamo mu finom hranom, lijepo ga oblačimo. Sve nekako površinski. Često zanemarujemo onaj svijet koji se krije ispod naše kože. Smatramo naše tijelo i naš um dvije razdvojene cjeline. Govorimo tako glava i tijelo. Kao da ne pripada oboje nama. Ako vam je ostalo još malo vremena do odmora, kako sebi pomoći da to vrijeme na poslu provedemo produktivno i da ujedno njegujemo svoje tijelo i svoje misli?

Savjeti kako prakticirati Mindfulness na poslu:

Izaberite da svjesno započnete svoj dan. Prije nego li uzmete mobitel u ruke, kada se probudite osjetite svoj dah u tijelu. Povežite se sa svojim dahom i zapitajte se kako se osjećam.

Hodajte između sastanaka

Bez slanja poruka, ili mailova. Osjetite kako vaša stopala dodiruju pod. Kakav je to osjećaj. Poslušajte zvukove koji vas okružuju. Osjetite zrak na svojoj koži. Doživite sebe. Odmorite svoj um.

Pročitajte i Kako njegovati mentalno zdravlje na radnom mjestu

Poslušajte signale svoga tijela

Kada osjetimo ukočenost, potrebna nam je promjena položaja. Promjenom položaja tijela otvaramo se novim mogućnostima. Možda ste primijetili kada vas muči nešto, zauzet ćete specifičan položaj tijela kada rješavate neki problem. Vaše tijelo je nesvjesno zauzelo taj položaj već puno puta i u njemu se stvorilo sidro. Promjenom položaja tijela izašli ste iz uobičajenog obrasca ponašanja. Vidjet ćete nove mogućnosti za riješiti svoj problem.

Zapitajte sebe “Što mi je potrebno u ovom trenutku”?

Možda vam je potrebna čaša vode, odlazak u toalet, ili kratki predah. Ugodite si. Odvojite vrijeme za “Pauzu”. Pri tome mislim da se nekoliko minuta odvojite od mobitela i kompjutera, prošetate ako možete, ili jednostavno sjednete. Spustite ruke na svoja bedra. Pogled usmjerite u pod i svoju pozornost usmjerite na dah i posvetite mu svojih 5 minuta. Primijetićete kako su vam misli “lakše”, sporije, kako vam je tijelo opušteno. Iz tog osjećaja vratite se radnim zadacima.

Pročitajte i...  Kako se uistinu odmoriti na godišnjem odmoru
Ugodite sebi

Kada ručate, jedite svjesno. Što to znači? Da osjetite okus hrane u ustima, primijetite boje na svom tanjuru ili u ruci. Da čujete zvuk koji stvarate dok žvačete zalogaj. Doživite svoju hranu svim svojim čulima (vidom, okusom, mirisom, sluhom i dodirom).

Iskoristite put posao – dom – posao

Ponekad isključite radio i telefon na putu. Budite prisutni u trenutku, svjesni vožnje, okoline, mijenjanja brzine, stiskanja gasa i kočnice. Kada dođete na odredište, sjednite nekoliko trenutaka. Primijetite svoj dah.

Primijenite neki od ovih savjeta svaki dan i primijetite promjenu koju će vam donijeti. Više o mindfulness praksi i online treninzima mindfulness-a pročitajte na: www.dubravkafazlic.com. Moj e-book ‘Moje Mindful Jutro’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment