Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

7 pitanja koja si možete postaviti za samorefleksiju tokom godišnjeg odmora

Bliže se ljetni odmori. Moja radna energija je malo opala. Ništa čudno, to mi se dešava svake godine. U skladu s prirodom i ja osjetim energije kada stvaram i rastem i energije kada mi ide sve malo usporenije, da bi to što je do sada raslo imalo vremena da sazrije. Vjerovatno nam zbog toga trebaju godišnji odmori i vrijeme da se slegnu ovogodišnja ulaganja da steknu svoju potpunu zrelost, kao neko poluvrijeme, pa da do kraja godine budu cijevi realizovani.

Nama, life coach-evima, je život izvor inspiracije. Svakodnevno se bavimo temom življenja i tako podržavamo naše klijente u njihovim životima. Ono što sam ja sa sigurnošću do sada naučila o životu je da je jako bitno sebi postavljati pitanja. Odgovori nisu toliko važni. Bitno je sebe pitati, svaki puta iznova. 

Ljetni odmori, bez obzira gdje ih provodite, su idealna prilika da se malo zaustavite i sebe zapitate:

  • Šta ja zaista mislim da mi je važno u životu? 
  • Jesam  li malo zapela/o u svom životu?
  • Da li znam šta zaista želim da radim?
  • Gdje leži moja lična snaga? 

Mnogi ljudi se bore s ovim, tako da se apsolutno nemate čega stidjeti ako se oko ovih pitanja i vi  borite ili čak šta više ne usuđujete ih  se sebi postaviti.  Postoji zgodna teorija, pomoću koje možete doći do svoje srži u trenu, pa kada dođete do svoje srži dobit ćete prednosti ovoga i u privatnom životu i na poslu!

Ako je vjerovati autoru i inspirativnom govorniku Simonu Sineku, pronalaženje svog ‘zašto’ je način da postanete sretni u privatnom životu i uspješni u svom poslovnom životu.  Zašto‘, ‘kako‘ i ‘šta‘ ​​su tri kruga u Sinekovom takozvanom ‘zlatnom krugu‘. Zahvaljujući ovom krugu možete saznati za šta se zapravo zalažete i kakav utjecaj to ima na vaš život i ljude s kojima radite.

Pročitajte i...  Kako prakticirati Mindfulness na poslu pred godišnji odmor

PRONAĐITE  SVOJE ZAŠTO

Prva stvar koju treba da uradite je da otkrijete šta vam je zaista važno – svoje „zašto“. Za ovo se morate osvrnuti na ono što ste već uradili. U oblasti života se možete osvrnuti od vremena svog prvog svjesnog življenja i donošenja svojih odluka, a u oblasti rada, na primjer, možete se osvrnuti na prošlost od kada ste započeli svoj posao pa sve do danas. 

Koje uspomene se pojavljuju? Na šta ste najponosniji? Onda sami provjerite šta tačno znače ta sjećanja. Šta ste radili u to vrijeme i šta vam je to donijelo? 

Ako analizirate nekoliko ovih vrsta sjećanja, vjerovatno možete otkriti jezgro. To jezgro je ono zbog čega sve to radite.

Zatim tu su ‘šta’ ​​i ‘kako’. O čemu se radi u vašem životu? Šta zapravo radite? Na primjer na poslu: koja je vaša pozicija i koji su zadaci uključeni? Sa ‘kako’ možete razmišljati o tome kako biste radije radili. Ako odgovorite na sva ova pitanja, na kraju ćete doći do svog ‘zašto’. 

Ovo možda zvuči komplikovano, ili jednostavno, ali budžetski trener Danitia pokazuje da se i to može i da ima rezultata. Ja ću po ko zna koji put na svom godišnjem naći vremena za sebe i postaviti si ova pitanja: ZAŠTO? ŠTA? KAKO?

Savjetujem i  svima vama da ovo urade na svojim godišnjim. Vidjet ćete kako ćete se osvježiti .  Odjednom ćete vidjeti svoje dosadašnje uspjehe i biti spremni ići dalje – uživati u svom životu i istovremeno realizovati svoje lične i poslovne želje. Želim vam ugodno i opuštajuće ljeto!

Pročitajte i...  Mindful ljetovanje - Kako da vam se godišnji odmor ne pretvori u 'umor'

O Autoru

«

»

Leave a Comment