Search here...
TOP
Mindfulness

Zašto je maštanje važno za mentalno zdravlje i kako razvijati maštu

kako razvijati maštu

Maštate li? Kakav odnos imate prema svojoj mašti? Dozvoljavate si maštati? Znate li da je maštarenje i korištenje mašte u životu važno? Moj odnos prema mašti imao je svoje uspone i padove. Nadam se da vas kroz svoje iskustvo mogu potaknuti da se osvrnete na svoj odnos prema mašti.

Sjećam se perioda kada sam kao dijete znala maštariti što želim postati, kako želim plesati, koga želim sresti. Što sam više odrastala, mašta je poprimala druge oblike i imala svoju funkciju za mene u životu. Maštala sam o željenim ishodima, na koji način će me neki dečko pozvati na spoj, kako ću se osjećati. Moja prva radionica koju sam napravila i održavala bila je ‘želje i snovi’, jer sam primijetila da sam i ja i ljudi oko mene stegnuti u svojim maštanjima. Ne dozvoljavaju si maštati, misle da je to gubljenje vremena, ili im je puno puta izgovorena rečenica u djetinjstvu koju sam i ja znala čuti:

“Prestani maštariti. To su gluposti.”

Ovakve rečenice mogu u nama stvoriti uvjerenje da mašta nije od koristi i kada maštarimo mi nismo od koristi i prema tome nije dobro maštariti.

Mašta je važna jer nam daje mentalnu fleksibilnost, bijeg nam je od realnosti koji nam je ponekad potreban. Ključna je u kreativnom procesu, daje nam mogućnost da stvaramo nove ideje i rješavamo probleme na inspirativan način. Izlazimo iz okvira i dolazimo do novih perspektiva. Kada maštamo, razvijamo svoju sposobnost razmišljanja i opažanja, potičemo razvoj mozga. Omogućuje nam da se povežemo sa svojim osjećajima i emocijama, te da ih izrazimo na kreativan i siguran način. Poboljšava nam komunikaciju, jer kada koristimo maštu u svojoj komunikaciji možemo prenijeti svoje ideje na zabavan način. Korištenje mašte omogućuje nam da se opustimo i uživamo u kreativnom procesu. Mašta je važna za naše opće blagostanje.

Ja nisam razvila gore navedeno uvjerenje, kod mene se dogodilo da sam uslijed životnih okolnosti i traumatskih događaja izgubila mogućnost maštarenja. Sposobnost mašte bila mi je blokirana. Tada nisam shvaćala koliko je to zapravo veliki problem i koliko sam bila preplavljena stresom, strahom i tjeskobom.

Pročitajte i...  Kako prakticirati Mindfulness meditaciju

Na koji način je nemogućnost maštanja povezana s traumom?

Kada smo izloženi traumatičnom ili više traumatičnih događaja, naš um i naše tijelo postaje preplavljeno strahom, tjeskobom, stresom. To može dovesti da smo ili djelomično ili u potpunosti blokirana naša mašta.

Nekoliko načina na koje trauma može utjecati na našu sposobnost maštanja su:
 • Možemo se disocirati. Kada se disocijacija dogodi osoba emocionalno ili mentalno odvoji od stvarnosti ili od svojih osjećaja, misli ili sjećanja.
 • Hipervigilancija (stanje visoke pripravnosti za bilo kakve prijetnje u vašem okruženju) se može dogoditi kada se osoba osjeća preplavljena strahom i tjeskobom. Osoba koja pati od hipervigilancije ima sklonost stalnom pretraživanju okoline i procjeni potencijalnih opasnosti, što može dovesti do osjećaja anksioznosti i preosjetljivosti na podražaje.
 • Nedostatak sigurnosti: Trauma može uzrokovati osjećaj nesigurnosti i nedostatka sigurnosti. Kada se osoba osjeća nesigurno, teško je dopustiti sebi da se opusti i koristi maštu na kreativan način.
 • Nedostatak kontrole: Trauma može uzrokovati osjećaj gubitka kontrole nad situacijom. Kada se osoba osjeća bespomoćno, može se teško povezati sa svojom maštom i koristiti je na kreativan način.
 • Potiskivanje emocija: Trauma može uzrokovati osjećaj tjeskobe, straha i bespomoćnosti koji se mogu potisnuti kako bi se izbjegla bol. Kada se emocije potiskuju, to može ometati sposobnost maštanja.

Svaka osoba na svoj način doživljava i suočava se s posljedicama traume. Važno je napomenuti da postoje terapijski pristupi i tehnike koje mogu pomoći osobama koje su doživjele traumu da povrate svoju sposobnost korištenja mašte. Terapeuti i stručnjaci za mentalno zdravlje mogu pomoći u izgradnji samopouzdanja, razvijanju tehnika suočavanja, učenju tehnika opuštanja

Ono što sam ja prošla je bilo potiskivanje emocija, nedostatak sigurnosti i kontrole. Radila sa sam svojim terapeutom kako bi prihvatila novonastalu situaciju. Željela sam ponovo disati punim plućima, živjeti. Traume su dio ljudskog iskustva. Satko od nas ih doživljava i svatko od nas se nosi s njima na svoj način. Potražiti pomoć sasvim je normalno, kako ne bi ostali dugo zaglavljeni u situaciji.

Pročitajte i...  Kako nam mindfulness može pomoći u donošenju odluka
Ovih nekoliko pitanja koja biste mogli postaviti kako biste procijenili koliko ste povezani sa svojom maštom:
 • Koliko često dopuštate svojoj mašti da luta i sanjari?
 • Koliko se lako možete prisjetiti svojih snova i fantazija?
 • Koliko vam je udobno izmišljati nove ideje i rješavati probleme na kreativan način?
 • Koliko se često bavite umjetnošću, pisanjem, glazbom, ili drugim oblicima izražavanja
 • Koliko ste otvoreni za nove ideje i perspektive
 • Koliko se lako možete zamisliti u različitim situacijama i svjetovima
 • Koliko se lako možete zabaviti i opustiti u svom umu?
 • Koliko se često bavite zamišljanjem budućnosti i ciljeva koje želite postići?


Ova pitanja mogu vam pomoći da razmislite o svojoj vezi sa svojom maštom Ako vam je teško odgovoriti na ova pitanja, možda možete porazgovarati sa sa stručnjakom za mentalno zdravlje ili psihoterapeutom koji može pomoći kako bi uspostavili vezu sa svojom maštom.

Praktična vježba za razvijanje mašte

Ova vježba može pomoći u poticanju vaše mašte i kreativnosti te vam omogućiti da se opustite i povežete sa svojim unutarnjim svijetom. Zabavna je. Možete uključiti i vama drage osobe.

 • Odaberite predmet koji vas privlači, na primjer, cvijet, drvo, kamen, pticu ili neki drugi predmet u prirodi.
 • Zatvorite oči i zamislite da držite taj predmet u ruci. Osjetite njegovu težinu, oblik i teksturu. Opišite ga u svojim mislima.
 • Sada zamislite da ste taj predmet. Osjetite kako se osjeća biti taj predmet, kako izgledate iznutra i izvana.
 • Pokušajte zamisliti kako se osjeća biti taj predmet u svom prirodnom okruženju.
 • Kada se osjećate spremnim, otvorite oči i nacrtajte ili opišite svoje iskustvo. Možete koristiti boje, riječi ili obje stvari.
 • Razmislite o tome kako biste mogli primijeniti ovu vježbu u svom svakodnevnom životu, na primjer, zamjenjujući različite predmete ili dodajući elemente priče.
Pročitajte i...  Kako da uživamo u trenutku ovdje i sada

Važno je da znamo da nam se svima dogodio život i on nam daje iskustva. Kako ćemo ih mi proći ovisi o nama. Mašta je važna jer je prvenstveno zabavna. Naravno ne da smo stalno u svijetu mašte, to je jedan od bjegova koje koristimo. Red mašte, red akcije i tada se krećemo.
Zanima me kaka je vas odnos s maštom? Pišite mi.

Važna napomena: važno je napomenuti da informacije i savjeti navedeni u ovom tekstu ne bi trebali zamijeniti stručno savjetovanje ili terapiju za mentalno zdravlje. Tekst ima opću namjenu i ne može se primijeniti na sve slučajeve mentalnog zdravlja.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X