Search here...
TOP
Mindfulness

Kako uvećati ljubav prema sebi mindfulness meditacijom

Ovaj tekst je na temu razumijevanja osjećaja zaljubljenosti u sebe, koji često vezujemo s vanjskim okolnostima prilikama i ljudima. Prvi dah kada uzmemo glasno zaplačemo i progledamo. Od samog početka života pogledom tražimo situacije, proučavamo ih, učimo iz njih, uspoređujemo, pronalazimo se u njima. Sve učimo otvorenih očiju. Iskustva prikupljamo pogledom, a pohranjujemo u svoje tijelo osjećajem. 

Koliko puto smo neku situaciju  izvrtjeli u umu? Koliko je ona ista kao ona prva situacija za koju nas veže uspomena? Mogla bih sada tu pisati o statistikama i podacima, jer rađena su istraživanja. Ovaj put, ostavićemo to po strani. Taj događaj u našem umu mi smo toliko puta provrtjeli i izmijenili da toga nismo ni svjesni. Ono što je ostalo nepromijenjeno je osjećaj koji vežemo za taj događaj, pa čak mirisi i okusi. Okolnosti u kojima se nalazimo stvaraju naša iskustva, iskustva vežemo uz emocije. To naučeno ponašanje postane nam navika. 

Ne dovodimo više u pitanje kada nešto ugledamo  i pojavi se osjećaj da je to vezano uz tu osobu ili taj događaj. U situacijama kada nas prati određeni osjećaj danima, nesvjesno pogledom u prostoru pokušavamo povezati taj osjećaj s osobom ili stvari kako bi mu našli mjesto, kako bi nam bilo jasno. Svjesnost o sebi i svojim postupcima koju proširujemo kada prakticiramo meditaciju i mindfulness, što nam polako otvara nove načine gledanja. 

Ova godina je sve nego obična i normalna. Svima nama. Meni je svaka  pomalo luckasta  i ja sam se već navikla. To je  jedan od razloga zašto ovu godinu prolazim u dubljem miru i promatranju okolnosti, kojima ne dozvoljavam da utječu na mene. Nesvjesno sam se pripremala za ovo vrijeme i ovo vrijeme dalo mi je priliku da reflektiram koliko sam se promijenila i kako se ljudi mogu promijeniti. 

Pročitajte i...  Ljubav prema sebi: Kako da njegujemo svoje tijelo i dušu

Nekada sam sanjala otvorenih očiju, a sada zatvorene oči uče me o meni i životu. Jednog dana kako to obično biva –  posve nenadano ušao je On i protresao moj svijet. U kratko vrijeme primijetila sam koliko sam se promijenila. Dopustila sam sebi vidjeti što svoje vidim u njemu. Osjetiti kako moje tijelo reagira na njega. Unutar mene odvijao se pravi mali dvoboj. 

Ona Ja Nekada i ona Ja Sada. Bilo mi je zanimljivo promatrati taj mali dvoboj moja dva dijela, koja traže svoje mjesto za sebe. Svaki je u svom izražaju u pravu. I svaki dolazi  iz drugog vremena. Nešto je tražilo svoj izražaj. Osjećaj me vukao. Zvao. Da bih napravila iskorak, potrebno mi je bilo otpustiti ponašanja koja su me vezala i prepustiti se kako bih osjetila ono što je slijedilo. 

On u mom životu. Promatram sebe. Moje tijelo reagira na njega. Moje stanice ga osjećaju. Osjećaj spokoja i mira preplavljuju moje tijelo.  Moj um je miran. Nisam sebi takva poznata. Nisu mi poznati toliko intenzivni osjećaji ugode koje imam. Nije to bila ona luda zaljubljenost, leptirići. Ovo je bilo nešto u potpunosti drugo. Oči su bile otvorene i fokusiranje na njega. To nije to. On je samo bio svetilo koje mi je osvijetlilo  put u tami. 

Zatvorila sam oči. Promatrala, misli, osjećaje, senzacije. Primjećivala. osjećala, disala. I osjećaj spoznaje me preplavio. To što sam ja osjećala je bila ljubav prema samoj sebi. Osjećaj zaljubljivanja u sebe koji sam osjetila po prvi put u životu. Razumjela sam osjetila kako je to biti zaljubljen u sebe. Što to znači i kakav je to osjećaj bezuvjetne ljubavi prema sebi. U svakoj stanici svoga tijela, taj osjećaj se širi unutar mene  i oko mene, toliko je veći od mene. Uplašila me snaga i privlačila. Sada kada je tu, ostaje. Onaj dio mene koji mi je toliko godina nedostajao. Ljubav koja je stara godinama. Ljubav koja je cijelo vrijeme bila unutar mene. 

Pročitajte i...  Mindfulness - Praksa za svjesniji i usporeniji način življenja

Mindfulness meditacija njeguje u jednoj ruci stav, a u drugoj ruci suosjećanje. Prihvaćam sebe upravo ovakva kakva jesam, sa svim onim što u tom trenutku se nalazi u mom iskustvu. Razvija se suosjećanje i nježnost prema sebi i svojim prijašnjim iskustvima. 

Kada na ovaj način počnemo pristupati sebi i postupati prema sebi nježno i s podrškom, gradimo malo po malo stazu koja vodi ovaj put za mene do vrata ljubavi prema sebi. Meditacija i svjestan način života mogu nas obogatiti i upotpuniti život. Gledamo zatvorenih očiju i ovaj put proživljavamo svoja iskustva kroz emocije i osjećanja. Bez potrebe da ih tražimo okom, u vanjskom svijetu. Ponekad nas oko zavara i usmjerimo fokus gdje mu možda u tom trenu nije mjesto. 

Mindfulness vježba:

Zatvori oči.

Prepoznaj – Što postoji u tvom sadašnjem trenutku ( misli, osjećaji, senzacije) 

Dozvoli – Što je prisutno da postoji ( ne želimo potiskivati, i mijenjati) jednostavno dozvoliti da bude prisutno.

Istraži – što je prisutno, radoznala uma, nježno i pažljivo 

Njeguj – svojim svjesnosti, prisustvom i dahom.

Morate zatvoriti oči, da biste pronašli sebe. Tada ćete pronaći i sve ostalo što tražite. 

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X