Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako potisnute emocije izazivaju tjelesne bolesti prema TCM

kako-emocije-uzrokuju-bolesti-prema-tcm

Moj tata (dr. Slobodan Pavlović), koji je bio poznati psiholog, često mi je govorio: “Vanja, upamti, većinu organskih  bolesti dobijemo, ako ne preradimo emocije koje  nas muče.”    

To sve više pronalazim u raznim studijima i istraživačkim radovima. Tradicionalna kineska medicina (TCM) o tome tisućama godina govori. Bijes, strah, radost, tugu, sok, zabrinutost i brigu po kineskoj medicini nazivaju “internim uzročnicima bolesti”,  pošto ove emocije  nastaju interno, u nama.

Različite situacije koje imamo u našem životu izazivaju i različite emocije u nama, ali istovremeno imaju i funkciju. Strah nas, na primjer, štiti od opasnosti. Bijes nam pomaže da se kada je potrebno izborimo za svoja prava, a osjećaj tuge je normalan ako izgubimo nekoga. 

Kako emocije mogu da budu uzrok bolesti? 

Normalno je da reagujemo emocijama na određene situacije u svom životu i po pravilu bismo trebali brzo da se oporavimo od njihovog efekta. Ali, šta se dešava ako duže vrijeme imamo problema sa nekim emocijama?

U svojoj life coaching praksi sam imala klijenticu koja je primijetila da je dobila modre kolutove ispod očiju, mučila je probava, čudan osjećaj u želucu i u grudima.  Uradila je sve pretrage kod doktora, dobila neke lijekove, ali nije ništa baš pomoglo. Jednu stvar je propustila reći doktoru. Naime, poslije 15 godina braka je napustio muž. Meni se požalila da je razvod doživjela kao smrtni slučaj. Ne može još uvijek da prihvati da su se poslije 15 godina razišli.

Pročitajte i Psihosomatika – Kako emocionalni problemi uzrokuju bolesti

Bijes (ljutnja)

Puno je studija urađeno, gdje je definitivno dokazano da bijes utječe na naše zdravlje. Stres na poslu, ili u porodici, također može da izazove bijes i frustraciju. Po kineskoj medicini i naši organi imaju drugačiju i višestruku funkciju. Funkcije različitih organa bivaju uslovljeni različitim emocijama.

Pročitajte i...  Kako se riješiti negativnih emocija prihvatanjem realnosti

Bijes (ljutnja) utječe na rad jetre. Ubrzani način života uzrokuje više napetosti i bijesa. Ako imate problema sa jetrom, upitajte se je li imate hroničnih bjesova, koji nikada nisu prerađeni? Kineska medicina nas uči da nađemo porijeklo naših zdravstvenih problema, pa je to već pola puta ka poboljšanju.

Strah, anksioznost i briga

Oni su povezani sa našom budućnošću i našim pitanjima šta li nam naša budućnost, bliža ili dalja, donosi? Često nam je ideja neke situacije u budućnosti totalno drugačija od stvarnosti. Sigurno ste imali situacije gdje ste grizli nokte, ili usne, iščekujući kako će se nešto završiti, a na kraju se ispostavilo da je sva ta briga bila uzalud.

Strah i briga utječu na rad želudca i probavnih organa. Ako nam želudac i probavni organi ne rade dobro, to uzrokuje mnoge tjelesne simptome. Zbog toga savjet: ne držite strahove i brige u sebi. Pričajte sa prijateljima kojima vjerujete, ili potražite savjet life coacha i dobrog terapeuta ili psihologa. Budite istrajni i držite se uputa koje dobijete od stručnih lica.

Tuga i bol

Ove emocije su povezane sa infekcijama i imunim sistemom, te respiratornim sistemom. Imala sam klijenticu koja je ostala udovica i mislila je da je tu svoju bol dobro racionizovala, prihvatila da je to sastavni dio života i da mora dalje. Ipak, pojavio joj se herpes na tijelu i razni osipi. Ispostavilo se da je tu svoju bol i tugu ipak potiskivala, mislila je da je drugima dosadna s njenim pričama o njenom pokojnom mužu. Ne mislite ako ste izgubili nekog dragog, ili ste nešto šokantno doživjeli da ne trebate o tome  i toj boli pričati. Naprotiv, pričajte i slušajte druge.

Pročitajte i...  Kako naše potisnute emocije uzrokuju tjelesnu bol i bolesti

Pročitajte i Kako neizražene emocije uzrokuju tjelesnu bol i bolesti

Ne mogu vam dati formulu kako da se nosite sa sobom i kakvo držanje da imate u svom životu, ali vam mogu posavjetovati da se pobrinete da vam vaše emocije uvijek budu u ravnoteži i da uvijek preradite emocije koje vas muče, kao što bi rekao moj tata! 

O Autoru

«

»

Leave a Comment