Search here...
TOP
Ljubav I Veze Savjeti Life Coacha

Kako održati ljubav i romantiku u braku

kako-ocuvati-ljubav-i-romantiku-u-braku

14. je februar – Valentinovo, dan kada poneki partneri jedno drugome poklanjaju poklone i ekstra pažnju. Poneki opet ne pridaju uopšte pažnju tom danu, jer imaju svoje razloge. Obje strane su u pravu. Puno stvari u životu su pitanje izbora, pa također i slavljenje određenih datuma.

Koliko god Valentinovo postaje sve više komercijalan, lijepo je na momenat pobjeći iz svakodnevice i potruditi se imati jedan romantični dan ili veče sa svojim partnerom. Ili anonimno poslati jednu Valentajn kartu nekome ko vam se sviđa, a ne usuđete se učiniti korak dalje.

U zraku se osjeća ljubav. “Love is in the air”. Taj momenat zaljubljenosti nam svima godi, ali je samo momenat koji nije trajan. Ono što ostaje i traje u vezi između dva partnera je ljubav. Ona se uzajamno gradi i ne podrazumijeva se sama po sebi.

Ako u svojom zajedničkom životu ili braku koji traje više od jedne godine odjednom osjetite paniku da je ljubav prošla jer vas odjednom počinju nervirati sitnice kod partnera: kako ostaje kupatilo iza njega/nje, kako ostavlja garderobu, koliko pomaže u kući, ideje o finansijama, potreba za prijateljima, njegova/njena familija i mnogo drugih….

Ne brinite, imali ste sreću da vam je zaljubljenost tako dugo trajala. Sada je vrijeme da se gradi ljubav i čvrsta veza. 

Važne tačke uspjeha za sretnu vezu i brak:

NEZAVISNOST

Budite u vezi samostalni. Ne mislim finansijski, to zavisi od situacije. Mislim samostalni u smislu da jedno drugome dajete dovoljno slobode u svojim željama i kreativnosti Ne očekujte idealnog muža ili partnera jer i mi sami nismo idealni. Kritikama ništa ne postižemo, naprotiv samo se otuđujemo i zatvaramo u sebe.

EMOCIONALNO ZAJEDNIŠTVO

Jeste li zadovoljni sa svojim partnerom, sa svim njegovim/njenim kvalitetama i manama? Ne treba bježati od tog pitanja. Ono nam samo može donijeti rješenje, jer nas emotivno približava. Možete pokazati da volite svog partnera i da ga razumijete u njegovim/njenim nesigurnostima. Pričajte o svojim nesigurnostima. Ne stidite se svojih emocija. Kroz uzajamno dijeljenje emocija zajedno imate osjećaj pripadnosti.

Pročitajte i...  Ovog Valentinova poklonite si ljubav prema sebi

IDENTITET

Ne zaboravite da su partneri svako za sebe . Našli smo se svako s drugim odgojem i načinom života, a odlučili da gradimo zajednički život. Moramo imati dovoljno samopouzdanja i vidjeti šta mi nudimo u zajedničkom životu i šta ima naš partner za ponuditi.

PREPIRKE

Možete li komunicirati zajedno ili dolazi i do prepirki? Prepirke ne moraju biti loš znak u vezi ili braku. Različitim razmišljanjima dolazimo do rješenja. Bitno je da možemo razgovarati tiho bez pravljenja još više problema. Bitno je da se problemi zajednički rješavaju.

INTIMNOST

Jeste li zadovoljni s intimnošću u vezi ili braku? Intimnost predstavlja jako bitan elemenat među partnerima. Moramo se osloboditi stida i predrasuda. Pažnja i nježnost su potreba iz psihičkog i fizičkog razloga za svaku osobu. Intimnost je nešto što godinama postaje ljepše, jer se partneri sve više upoznaju, zbližuju i dijele zajedničke tajne i momente.

PRIHVATITI PARTNERA

Prihvati partnera u potpunosti, onakve kakvi su on/ona, bez želje da želimo nešto promijeniti. Ako oba partnera prihvatite sve drugo sto je kod drugoga, imaju jako veliki faktor uspjeha, za sretnu vezu ili brak u rukama. Sačuvati vezu ili brak znači uzimanje i davanje uz veliku ljubav prema sebi i partneru.

O Autoru

«

»

Leave a Comment