Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Savjeti kako da postanete najbolja verzija sebe

kako-postati-najbolja-verzija-sebe

U Splitu imam dragu prijateljicu. Požalila mi se da je njena 29-godišnja kćer jako nezadovoljna sobom, da ne jede skoro ništa, da želi zategnuti lice i da je kćer već uradila korekciju grudi.

Naša kultura nas, nažalost, uči da sve i svakoga promatramo uniformno. Zahvaljujući medijima svijet je postao manji i pristupačniji. Na većini televizijskih programa širom svijeta se vrte skoro iste reklame.

Mediji nam nameću ideale ljepote. Hoćemo da izgledamo kao u časopisima, kao na reklamnim spotovima. Ako ne izgledamo tako, onda osjećamo da nismo dio cjeline. Stremimo da se osiguramo luksuzom i zato radimo više nego što je dobro za nas. U suštini, žrtvujemo našu sreću za jedno prestižno društvo. Iza svega toga krije se poziv za pomoć. 

Mi možemo na dva načina da reagujemo na svijet oko nas:

– Da se pustimo toj igri komercijale i da budemo u konstantnoj trci za sobom

– Ili da se okrenemo sebi i postanemo najbolja verziju sebe.

Postati najbolja verzija sebe znači uložiti vrijeme i energiju u neke promjene. Ako nismo zadovoljni izgledom zbog debljine ili mršavosti, nijedna dijeta, praškovi, čajevi ili izgladnjivanje nam neće pomoći. Potrebno je promijeniti način ishrane i omogućiti tijelu da pravilno sagorijeva ono čime se hranimo.

Najbolje je obratiti se dijetetičaru ili nutricionisti za savjet. Dijetetičar će tlačno po tipu osobe, po starosnoj dobi, ili (ne)prisutnosti nekih kroničnih bolesti odrediti pravilan način ishrane i dati savjete na koji način može naše tijelo najbolje da funkcionoše. Tada se suvišni kilogrami lako tope.

Poznata nam je izreka : ”Ljepota dolazi iz duše”. Onda predlažem da treniramo dušu. Ljubaznost, razumijevanje i sloboda su kvaliteti koji su nam u svakodnevnom životu jako potrebni.

Pročitajte i...  Kako pronaći hrabrost za velike korake u životu

Vježbajmo se hraniti slobodom u sebi. Tražimo svjesno na koji način to postižemo. Čitanjem knjige koja nas inspiriše ili gledanje filma, slušanje omiljene muzike. Vježbjamo da u svaki naš dijalog s drugima unesemo slobodu. Svaki čovjek ima pravo na svoje dokaze. Recimo svoje mišljenje bez napada i odbrane.

Budimo zahvalni. Ako se hranimo zahvalnošću u sebi, negativne misli, strahovi i briga se same od sebe otapaju. Naša misija može biti “svaki dan biti svoj”.

Ne trebamo konstantno tražiti nešto bolje i ljepše van sebe. Tražimo to u sebi. Mi moramo biti svjesni da postojimo i živimo. Naš identitet nisu komercijalne reklame.

Radimo stvari koje nas čine sretnima. To je tako jednostavno, a tako zdravo. 

Mi nismo uniformni, mi smo individue svaka za sebe.

O Autoru

«

»

Leave a Comment