Search here...
TOP
Ženska Energija

Moć ženske energije – Saradnja i empatija umjesto takmičenja

Moć ženske energije

Nakon 26 godina boravka u Holandiji, za divno čudo, sam se po preporuci moje prijateljice po prvi put prijavila u jednu grupu na Facebook-u. Zbog situacije koja se desila u našoj bivšoj zemlji imam averziju prema grupama, strankama i opredjeljenjima. Onaj ko me prati u ovom magazinu, ko je pročitao moju knjigu “Život” i ko me lično zna, već je to mogao da zaključi. Ali, grupa u koju sam se nedavno uključila zove se: “Žene u Holandiji”.

Kako sam uspjela primijetiti, u najkraćem roku, grupa je dobila skoro 1 000 članica. Žene iz svih krajeva naše bivše države. Odjednom sam osjetila isto ushićenje kao kada sam bila na koncertu Đorđa Balaševića, ovdje u Den Hagu. Kao da su se na trenutak izbrisale sve nevolje prošlog vremena i vratilo se nadahnuće pripadnosti i pozitivnosti. Nekako sam intuitivno osjetila da toj grupi mogu da se priključim.

Iz mog dubokog uvjerenja mi žene, pa bilo gdje da smo, povezane smo jedna sa drugom. Iz iskustva vidim da su male razlike između biti žena ovdje u Holandiji, ili kod nas na Balkanu, ili na primjer u Indiji, gdje živi osnivačica i glavna urednica ovog magazina, Danijela Jokić Vaislay.

Drago mi je bilo da se osnovala ova grupa, kao i što mi je drago da već 8 godina postoji ovaj magazin, koji je, koliko znam, jedan od rijetkih online magazina za žene s našeg govornog područja, na temu spiritualnosti i osobnog rasta i razvoja.

Mi jedna drugoj trebamo pogotovo u ovom vremenu kada se sve više osjeti da polako svijetom počinje da preovladava ženska energija. U jednom od mojih ranijih tekstova sam pisala šta je muška, a šta ženska energija. Svi smo trenutno svjedoci promjena oko nas. Do sada je na planeti Zemlji uglavnom vladala muška energija, koja je energija dokazivanja, postavljanja granica, borbe i prestiža. Ali, kako se sve odvija, ovoga je postalo previše. Majka Zemlja je izašla iz balansa, a ljudi ne znaju više kud udaraju.

Međutim, u ovom momentu je sve više ženske energije, energije koja je više okrenuta prema unutra, prema našem emocionalnom životu. To je mekana, prijemčiva i povezujuća energija. Ove energije je trenutno manje i jako je potrebno da se izbalansira sa muškom energijom. Mi žene imamo moć uspostaviti kontakt sa svojom unutrašnjom snagom. Pratimo vlastito srce u vezama i u povezivanju sa drugima. Živimo iz naše ženske snage, u ljubavi, porodici, na poslu i našoj okolini.

Mi u većini slučajeva imamo potrebu da budemo “poslušne”, da svojim ponašanjem mislimo prvo na druge, da se ne ljutimo, da budemo mudre, ili imamo potrebu da radimo i gradimo karijeru i na taj način usrećujemo druge. To uopšte nije loše, to je svojstveno nama i to baš trebamo da njegujemo. Mi ne moramo da glumimo muškarce i u sebi njegujemo mušku energiju. U oba slučaja smo mi žene čvrste izvana, ali iznutra nesigurne i ranjive. Baš se tu krije naš najveći kvalitet i naša najveća snaga.

Uvjerena sam da ako se mi žene udružimo da zaista možemo promijeniti svijet, na nama svojstven način, ljubavlju, mudrošću, razumijevanjem i opraštanjem!

Pročitajte i...  Savjeti Life Coacha - Kako ostvariti svoje snove

Ovim ne želim da omalovažavam muški svijet i mušku energiju Nipošto! Samo hoću da napomenem da su velike razlike između muške i ženske energije. Ove dvije energije treba međusobno da se dopunjuju uvažavanjem međusobnih razlika i kvaliteta. Treba da se ima uvid u to gdje se žene i muškarci mogu međusobno nadopunjavati osluškujući potrebe jednih i drugih.

Meni su se u životu često dešavale i još uvijek se dešavaju situacije, kada sam se osjećam bespomoćno i uplašeno. Onda, jedino što mogu je da budem svoja i da sve radim čisto na moj ženski način, koristeći moju žensku energiju, to jest moju intuiciju i moju vjeru u dobro. Tada sam najviše vjerna svojoj ženskoj energiji!

Kada god se pitam zašto se meni dešavaju neke stvari, probam biti mudra i ne takmičiti se sa drugima. Pokušavam da vidim šta mi se može dogoditi, kakva mi je pozicija i mogućnost. U tim momentima probam biti sama sa sobom i fokusirati se na sebe. A kao rezultat otvaraju mi se neke nove mogućnosti.

Moć ženske energije je znati otpustiti očekivanja

Ja sam vremenom naučila da ne budem stroga i naporna prema sebi. Hoće li ići onako kako neko od mene očekuje ili drugačije? Pa, ne mora uvijek biti na način kako masa želi i očekuje. Naučila sam da cijenim svoju individualnost.

Moć ženske energije je osluškivati intuiciju

I o ovome sam morala naučiti i znati sebi pojasniti šta želim, a šta ne želim u životu. Ispunjavati drugima njihove želje, i to je stvar intuicije. Drugi imaju svoje lične želje koje mi ne možemo ispuniti. Ako nekome nešto želimo da ispunimo to moramo napraviti kao svoju odluku i tako ćemo biti lišeni razočarenja.

Moć ženske energije je moći vjerovati

Čim se možemo pustiti i vjerovati, upoznajemo stranu sebe koja je meka i puna ljubav i tada uspostavljamo kontakt sa osjećajem zahvalnosti. Eto, kako se upisah u ovu grupu i opet sam inspirisana po ko zna koji put da razmišljam o nama ženama, o našoj ženskoj energiji i dolazim opet po ko zna koji put do zaključka da smo kao žene jedinstvene i vrlo posebne. To je ženska snaga koja nam je sada u svijetu potrebna. 

Definitivno živimo u vremenu preokreta. Čitav svijet je sada u novoj društvenoj, socijalnoj i ekonomskoj promjeni. Spiritualni učitelji već jedno vrijeme pišu i govore o tome kako je Zemlja ušla u “žensku kozmičku energiju” i da sve što se trenutno “čudno” dešava oko nas je samo taj prelazak iz dominantne muške u žensku energiju. Neko novo rađanje, novi porod, a svaki porod je bolan i sa trudovima i traži strpljenje i snagu.

Sve u Univerzumu je uvijek u balansu, pa kada se pojavi period gdje je jedne energije previše dolazi do promjena.Tako je do sada muška energija u ulozi dominiranja već jako dugo vremena do te mjere da je ženska energija kontinuirano slabila i nije više spoznavala integritet svoga bića. Kada god je ženska energija u ulozi žrtve i što je više u negiranju same sebe, to je više muška energija jača u nasilju i vrsti agresije koju smo vidjeli u ratovima iz bliže i dalje prošlosti.

Pročitajte i...  Kako da znamo da smo na pravom životnom putu

Sada je došlo vrijeme ženske energije, ali ne one koja imitira mušku energiju, već one prave, mekane, nježne, mudre, moćne – čisto ženske. Znam da je to “jasno” vidljivo mnogim ženama, no ipak iz moje prakse vidim da puno žena nema neki MODEL ZA PRIMJER. Nemamo uzor u našim bakama i prabakama. Moja baka nije smjela ići u školu, jer je bila žensko i morala je raditi u kući ili u polju. Za nju je uvijek bio prvi i najvažniji Bog, pa odmah poslije muškarac, a po načinu razmišljanja u njenom vremenu na nama ženama je bilo da se mučimo, rađamo djecu i trpimo.

Nemamo uzor ni u našim majkama. Moja mama je pripadnik jednog, tada novog, vremena, kada su žene masovno počele da se školuju, zapošljavale se i osjetile samostalnost. U mom sjećanju djetinjstva moja mama se svom snagom trudila da bude što bolji radnik na poslu, a i da u kući postigne sve. Često se prihvatala i poslova za koje nije baš bila dovoljno jaka, ali, imala je ogromnu želju da se dokaže. U tom periodu se pojavio i feministički pokret. Žene su tražile neka prava i željele da budu, rade i ponašaju se kao muškarci.

Današnje žene su sasvim nešto drugo. To su žene koje su svjesne sebe, svoje ženstvenosti, privlačnosti i privrženosti porodici i djeci. Vide i vole prirodu oko sebe, uživaju u malim stvarima koje život nosi i imaju osjećaj sreće jer postoje, ali se istovremeno žele i vidjeti i u drugoj ulozi. Žele se dokazati sebi u poslovima, sportovima i pružiti nešto društvu u kome žive.

Moja najstarija kćerka ima 36 godina i ja je smatram “lavicom novog doba”. Divna je majka dvoje djece, ima posao svojih snova i jako odgovornu poziciju na poslu. Posmatrajući je, vidim kako joj je ponekad teško, ali ne teško u smislu da “mora”, nego u smislu da je to njen izbor i želi svjesno biti 100% majka i 100% poslovna žena. Mnogi bi možda rekli:

“Eh, pa ne može i jedno i drugo. Neka se odluči.”

Moje mišljenje je da ne treba da se odluči. Ona je jednostavno žena novog doba. Uživam i ponosna sam gledajući je kako je nježna i mudra majka i uči djecu svjesnom životu i koliko puno unosi ženske energije u svoj poslovni život, te kako tom svojom čistom ženskom energijom, majke i žene lavice, mijenja svijet na bolje.

Druga “lavica novog doba” koju ja poznajem je life coach, osnivačica i glavna urednica ovoga magazina. Nekoliko godina mlađa od moje najstarije kćerke. Kao diplomirani novinar u Bosni se zaljubila u šarmantnog Indijca i njihova veza se krunisana brakom. Već više od pet godina živi u mističnoj i spiritualnoj Indiji. Tamo i dalje sluša svoje srce, pa je dala ovom magazinu jednu pravu profesionalnu formu, koja je potrebna današnjoj ženi. Postala je Life Coach i uči vedsku astrologiju. Njen se rad bazira na modernoj psihologiji, indijskoj filozofiji i spiritualnosti. Koliko god indijski filmovi i naše ideje o Indiji izgledaju romantično, ona je osjetila i vidjela i manje “romantičnu” stranu života u Indiji. Kao mlada žena, koristi puno čiste ženske energije i mudrosti da bi zadržala svoj identitet i bila poslovna žena, a istovremeno sa puno ljubavi, balansiranja i mudrosti prilagodila indijskoj tradiciji muževljeve familije.

Pročitajte i...  Kako nam ženska energija može pomoći u izgradnji boljeg svijeta

U ovom magazinu gajimo i pišemo o čistoj ženskoj energiji, o starim tradicijama i neprekidnoj povezanosti nas žena sa prirodom i Mjesecom. O Zakonu Privlačenja, koji nije više samo divna, romantična ideja o tome kako možemo mislima “privlačiti”, nego je dio istraživanja kvantne fizike i energetske psihologije, koji otkrivaju sve više naučnih dokaza da mi to stvarno možemo. Mi vam u ovom magazinu nudimo upute, uz savjete kvalifikovanih stručnih saradnika, psihologa i life coach-eva kako da se to na pravilan način sprovede u praksi.

2013. godine, kada je osnovan ovaj magazin, samo smo pomalo nesigurno negdje u dubini duša, intuitivno, osjećale šta želimo i kakva je namjera ovog magazina: da ponudimo čitateljkama jednu spiritualnu platformu, mjesto gdje će čitateljke u člancima moći “pronaći” sebe, biti jače i zajedno se podržavati u rastu. To smo uz puno truda, strpljenja i ženske mudrosti, vjerujem i postigle. Naši tekstovi se čitaju širom svijeta, gdje god žive žene našeg govornog područja.

Postale smo stabilna platforma za povezivanje ženske energije! Platforma na kojoj nudimo međusobni kontakt. Mjesto gdje se mogu razmjenjivati mišljenja o onome što čitamo i o čemu razmišljamo i to sve uz profesionalne savjete. Sada, više nego ikada, potrebno je da se mi žene u grupi podržavamo i radimo na sebi, kako bismo se bolje nosile sa stresnom svakodnevnicom  i neizvjesnošću ovoga vremena. 

O Autoru

«

»

Leave a Comment