Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako otkriti naš životni put i slijediti svoje srce

kako-otkriti-svoj-zivotni-put-i-slijediti-svoje-srce

Pratiti svoj put je znati živjeti sa svojim ličnim kvalitetama, sa svojim ličnim ubjeđenjima i zadovoljstvima. Skoro sve nas hvata talas novog vremena. Ne želimo više da živimo na način kako drugi od nas to očekuju. Želimo pronaći mir u svom srcu, a ljubav i sloboda su nam prioriteti. Također hoćemo i finansijsku sigurnost i uspjeh.

Pa, zašto da ne? Mi smo ti koji živimo svoj život i jedino mi znamo šta nas usrećuje! Ali, možda neki još nisu otkrili šta njih u njihovom životu usrećuje? Uz ovih nekoliko navedenih pitanja možda vam vaš put bude jasniji:

  • Šta je za mene duboko u mom srcu najvažnije
  • Kakvu vrstu relacija želim da gradim sa drugima?
  • Na čemu treba da bude baziran moj život?
  • Kako se osjećam i kako želim da se osjećam u većini svog vremena?
  • Koje vrste situacija mi daju osjećaj da stvarno živim
  • Kada bi se desilo čudo i kada bih se oslobodila svih vrsta strahova, kako bi moj život izgledao i kojim poslovima bih se tada bavila, gdje bi me moja interesovanja vukla?

Odgovori na ova pitanja nam mogu pomoći da se oslobodimo nečega što nam troši našu energiju i pravi nas nezadovoljnima, a da ni sami nismo toga svjesni. Ne opterećujte se da li ćete odgovoriti tačno, ili netačno. Nema tačnog ili netačnog odgovora.

Gledajte samo na šta vas upućuje vaš odgovor. Ako znate čemu dajete prioritet, što je za vas važno, odmah ćete znati čega se treba osloboditi. Na primjer; ako ste odlučili da budete dobar roditelj, ali sa isto toliko ljubavi vas privlači karijera. To može, ali ne treba istovremeno da trošite neizmjernu snagu na to da vam kuća blista, ili da imate što više gostiju u kući.

Pročitajte i...  10 pokazatelja da trebate unajmiti life coach-a (životnog trenera)

Drugi način kako da otkrijete svoj put je da svako veće prije nego da idete leći pitajte se i zapišite si odgovor na ovo pitanje:

Šta sam danas uradila što me izuzetno nadahnulo i ispunilo?

Ne mislim na nešto lijepo što ste doživjeli, nego baš nešto što vas je potpuno ispunilo i podiglo na neki viši nivo osjećaja. Ako poslije nekoliko sedmica još uvijek nemate ideju šta je vaš put kojim želite ići, pokušajte sa trećim načinom. Ujutro uz svoju jutarnju kafu ili čaj, kada ste još neopterećeni danom upitajte se:

Šta da mi je danas zadnji dan života? 

Kako bih se ponašla i šta bih radila da bi još taj jedan dan bila zadovoljna?

Odgovorima na sva ova pitanja ste otkrili prvih 50%, šta vam je vaš životni put. Preostalih 50% je na vama. Meni najviše pomaže da svakodnevno meditiram, bar petnaestak minuta. Još prije doručka. Ne mogu vam baš riječima opisati taj osjećaj meditacije, jednostavno ga morate doživjeti.

Kroz meditaciju smo u kontaktu sa samim sobom i sve odluke dolaze iz nas. Šetnja u prirodi ili joga imaju isti efekat. Meditiranjem i drugim načinom gledanja na život neće uvijek biti samo uspješno. Bude tu i lošeg osjećaja. Ne bojite se lošeg osjećaja. Umjetnost života je da se i taj osjećaj prihvati. I da ga pustimo da nas prođe. Poslije dolazi ponovo i lijep osjećaj.

Jedini problem u svemu ovome je da nas možda ljudi u našem okruženju i naši bliski uopšte ne razumiju, no jedno je činjenica. Oni ne da nas ne razumiju, nego ne žele da nas razumiju. Nije do nas!

Možda je većina od vas još kao dvadesetogodišnjak, svoj život potpuno isplanirala. Ali, šta ako vas taj put više ne usrećuje? Šta ako ste se razočarali u društvo u kome živite? Šta ako ste odlučili okrenuti kormilo u sasvim suprotnom smijeru?

Pročitajte i...  Sreća je u nama - Devet savjeta kako da budete srećniji

Jednostavno slijedite sebe i svoj put isto, kao što i sva priroda oko nas slijedi svoj tok. Vjerujem da smo svi rođeni da se razvijamo, da rastemo i uljepšavamo svijet. Moju knjigu ‘Iluzija O Sebi – Kako Istinski Zavoljeti I Upoznati Sebe I Otkriti Svoju Životnu Svrhu’ možete kupiti klikom na ovaj link. Pročitajte i  Kako otkriti šta je naša životna misija.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X