Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha Zakon Privlačenja

Kako se izboriti sa negativnim mislima i misliti pozitivno

kako-se-izboriti-sanegativnim-mislima-zamijeniti-ih-pozitivnim

Crvena nit Zakona Privlačenja je misliti pozitivno i tako privlačiti ka sebe pozitivno. Slažem se potpuno s ovim. Ja lično živim po Zakonu Privlačenja od kako znam za sebe, čak i onda kada nisam znala da to što mi se dešava ima ime Zakon Privlačenja, a dajem i treninge Zakona Privlačenja. U ovoj kolumni vam prenosim djelić iz moje prakse koji mi se čini jako važnim.

Moji klijenti se konstantno susreću s problemom borbe pozitivnih misli sa negativnim mislima. Kako kažu, u svakodnevnici su konstantno izloženi negativnostima. Kada su kod mene, ili kada prate videa motivacijskih govornika, osjećaju se dobro i lako im je da vizualiziraju i kreiraju svoj vlastiti život. Ali, kada su na poslu, ili na roditeljskom sastanku – onda se izgube.

Ovo me navelo da s njima malo više govorim o mislima i kako misli djeluju. Ako govorimo o pozitivnim mislima, ne možemo a da ne govorimo i o negativnim mislima. To su jednostavno dvije strane medalje, koja se zove život.

Kada se susrećemo oči u oči sa svojom realnošću puni smo svojih ustaljenih uobičajenih misli, izgubljeni u svojim uobičajenim razmišljanjima ili reakcijama na situacije koje nemaju nikakve veze sa momentom koji živimo. Postoji mogućnost da se naša razmišljanja opet svode uglavnom na tome šta nam se desilo ili šta će nam se desiti.

Zarobljeni smo prošlošću, a pod brigom o budućnosti. Većina možda razmišlja i o negativnim scenarijima. Ovim načinom razmišljanja propuštamo doživljaj trenutka! Naša svjesnost i podsvjesnost su odjednom van balansa i kao da se takmiče u našim mislima ko je jači. Pitaju me kako onda naći balans između svjesnosti i podsvjesnosti?

Svjesnost je širenje našeg razumijevanja o onome što se zbiva u nama na fizičkom, emocionalnom, mentalnom i energetskom nivou, a fokus nam omogućava da budemo prisutni u onome što radimo i što želimo. U fokusu je dobrim djelom i naša podsvijest. Ako mi mislimo da možemo kreirati sebi sve što želimo naša svijest nas vodi ka tome.

Ali, ako nemamo dovoljno jak fokus i negdje u dubini duše ne vjerujemo u to što mislimo, onda od našega kreiranja nema ništa. Ostajemo samo na površini da uživamo nekoliko minuta gledajući motivacijska videa, ili ako su klijenti kod mene ta dva sata.

Pročitajte i...  Kako se osloboditi ljutnje i oprostiti

Možda nas taj osjećaj ushićenja nosi još koje kratko vrijeme dok se uljuljkujemo da je svijet ružičast, ali kasnije opet po starom. Kao life coach i kognitivni terapeut ću vam reći da je ovo nepoželjna situacija. Ovo vam je kao da stavljate čašu prvo u vruću pa onda u jako hladnu vodu. Poslije izvjesnog vremena čaša će pući. Tako se dešava i sa našom psihom.

Mi smo svi biološki programirani na borbu ili bijeg od neke situacije. Ako ne možemo da se borimo, ili ne možemo da pobjegnemo, zapadamo u stres, a kroz stres se ne oslobađamo energije koja se u nama nakupila. Ako ne možemo reagovati na vanjsku situaciju, tijelo nam stvara kortizol.

“Kortizol je hormon kojeg luči nadbubrežna žlijezda, a čija je najznačajnija zadaća osigurati dovoljno energije u trenucima intenzivnog stresa: svojstvo koje je korisno u izvanrednim situacijama kada treba reagirati ‘borbom ili bijegom’. Nakon što prijeteća situacija mine, kortizol bi se trebao vratiti na normalnu razinu. No, u današnje doba kada je prisutnost stresa (fizičkog ili psihičkog) gotovo trajan i razina kortizola je dugotrajno povišena. To znači da smo stalno u stanju napetosti i na oprezu.” (Izvor: Zdrava Krava )

Pročitajte i Kako privlačimo u svoj život ono čega se plašimo

Prvi korak je odbaciti odmah negativne misli, jer negativne misli nastaju iz iskustva i u trenutku. Drugi korak je odbaciti uobičajene reakcije na situacije i otvoriti se prema nečem većem. Uobičajenim reakcijama reagujemo iz navike i misli iz prošlosti, a oni nam izazivaju bijes i frustraciju i na kraju stres.

Pročitajte i Kako koristiti Zakon Privlačenja kada se osjećamo loše

Našim mislima možemo bijes i frustraciju promijeniti u nešto pozitivno. Tako da nam hormon stresa ne utječe na nas i iscrpljuje nas. Treći korak je osloboditi se uloge žrtve u svom životu. Mi se svi brzo nađemo u situaciji da sebe smatramo žrtvama u određenim situacijama i da nemamo snage djelovati na pozitivan način. Smatramo da je situacija negativna i robujemo hemijskim reakcijama u našem tijelu koje su uzrokovane određenom situacijom, umjesto da uvidimo da imamo moć da našim mislima djelujemo na pozitivan način.

Pročitajte i...  Kako promijeniti sebe i biti jaka za sebe i društvo

Našim odgojem, sredinom u kojoj živimo, nekakvim idealima koje su nam drugi nametnuli drugi ili mi sami sebi, možemo misliti da smo u određenoj situaciji žrtva ili da smo nemoćni. Onda nam se javlja ubjeđenje da više ne možemo djelovati pozitivno i tako ostajemo negativno da mislimo. A negativne misli rađaju negativne misli.

Zaustavite se i pitajte se kako se udaljiti od etikete, žrtva. Svi motivacijski govornici i ja lično smo se prvo oslobodili uloge žrtve. Meni su se počela otvarati sva vrata koja želim da mi se otvore, jer sam sebi i svojoj najstarijoj kćerki, prije 25 godina, rekla da nismo žrtve i jadne. Nismo htjele ni etiketu žrtve, ni etiketu izbjeglice, ni etiketu jedne određene nacionalnosti…

Moji klijenti mi opet kažu:

”Jeste, ali nama se opet dešavaju ružne stvari!”

A, ja opet ponavljam:

”Nikada nam se neće prestati događati ružne stvari, ali uvijek ima mogućnost da nešto drugačije učinimo! I kada nam je najteže treba napraviti barem mali korak ka pozitivnosti, umjesto da odustajemo.”

Tako gradimo vjeru u sebe. Možemo učiniti mnogo toga, ako vjerujemo u sebe! Pozitivno misliti ne znači zagnjuriti glavu u pijesak i ne željeti vidjeti loše. Pozitivno misliti znači misliti na nešto lijepo i u najgoroj situaciji, što omogućava fiziologiji našeg tijela da se promjeni.

Svojim klijentima konstantno ponavljam, da sam im ja i ostali motivacijski govornici samo primjer, a vi ste svi vlastiti savjetnik i promatrač samoga sebe. I ja i ostali motivacijski govornici nismo ništa drugo nego pronalazači samih sebe. Učimo kako se možemo suočiti s izazovima i naučiti nešto iz toga.

Svi bi trebali znati i to da svjesnost ne znači uvijek fokusiranje na jednu stvar. Svjesnost je stanje postojanja u momentu, u cijelom danu i cijelom svom životu! Meni nije kompliment, ako me neki klijent prati i živi onako kako ja živim. Meni je kompliment da sam klijentu pomogla da nađe sebe i svoju svjesnost.

Pročitajte i...  Kako se dublje povezati sa sobom boravkom u prirodi

Mojim klijentima je pomogao razgovor o negativnim mislima, jer se svakodnevno s njima susrećemo i borimo. Vjerujem da će i vama ovaj tekst koristiti da se i vi bar malo lakše nosite i borite s istima. Moj pdf vodič ‘Feng Shui I Zakon Privlačenja – Kako Manifestovati Više Obilja, Ljubavi, Harmonije I Uspjeha Sa Malim Promjenama U Vašem Domu’ možete kupiti klikom na ovaj link

O Autoru

«

»

Leave a Comment