Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako otkriti šta je naša životna misija

kako-spoznati-nasa-zivotna-misija

Šta je naša životna misija? Ovo pitanje može da igra veliku ulogu u našim životima. Šta radimo ovdje na Zemlji? Zašto nam je dat život? Šta je naša misija? Kuća, partner, dijete, posao, dobra zarada… Je li sa ovim naša struktura kompletna? Jesu li ovo sinonimi za sretan i ispunjen život?

  • Nisu, ako osjetimo da nam pored sveg zadovoljstva i luksuza nedostaje još nešto.
  • Nisu, ako se nekima desi da imaju jako visoke diplome, a uporno nemaju posao.
  • Nisu, ako nam neki crvić u našoj glavi ne da mira od silnog razmišljanja, šta dalje?
  • Nisu, ako smo svjesni da imamo siguran posao, ali ipak želimo izazov.

Znači da je naša misija nešto drugo! Želimo li da znamo šta je naša misija, onda moramo prvo naći vezu sa samim sobom, bez utjecaja okoline. Znati ko smo, šta moramo ovdje u ovom životu da naučimo, šta trebamo dalje da istražimo i šta dalje da dijelimo.

Misija je naći izvornu snagu u sebi. Biti svjesni svojih slabosti, jer kada ih obgrlimo pretvaraju se u snagu. Biti svjestan onog božanskog u sebi. Usuditi se skočiti u izazov. Misija je naša sudbina. To je nešto što se dešava kada je vrijeme zrelo da se desi. Naša misija je nešto što je već ‘zapisano’.

Ali, sve ovo ne možemo otkriti raciom i samo razmišljanjem. Ovo se skriva u našoj podsvijesti i našoj najdubljoj emociji. Kada dođemo u kontakt sa tim dijelom sebe onda ćemo automatski doživjeti snagu, mudrost, inspiraciju, energiju bez granica, ozdravljenje, sreću, zahvalnost i povjerenje. To se po prirodi nalazi u svima nama, samo trebamo to otkriti.

Ovaj dio nas se ne nalazi negdje tamo odvojeno od nas. Mi smo uvijek povezani sa našom dušom, intuicijom, misijom, ali nismo uvijek u mogućnosti da je posmatramo i jer smo okupljeni svojim raciom, svojim obavezama, društvenim normama i životnom kolotečinom. Ako želimo znati šta je naša misija ili ako želimo da se oslobodimo dosadnog osjećaja da nam nešto ne štima, onda se moramo zaustaviti.

Pročitajte i...  Šta je to sreća i kako je možemo pronaći

Okrenimo svoj sluh i oči unutar sebe. Doživimo mir, prostor, ljepotu u sebi i odgovore na naša pitanja. Pozovimo našu podsvijest da bude dio naše svjesne svakodnevnice, da bismo mogli biti vođeni putem koji sami biramo. Ako svi uspijemo samo održati ovu vezu u sebi i na taj način blistati svojim sjajem, naša misija je uspjela!

Predivno je i inspirirajuće biti u kontaktu sa osobama koji također imaju jednu svjesnu vezu sa svojom podsviješću i ovim izvorom snage u samome sebi. Tražimo takve osobe i družimo se sa njima! Ja, na sreću, imam nekoliko takvih osoba.  

Moja rođaka se trenutno usudila izaći iz komforne zone i sigurnog posla. Njen unutrašnji glas je i pored njenog straha od neizvjesnosti i odgovornosti vodio ka ambiciji da dalje napreduje, da se usavršava. Dobila je šansu da postane direktorica jedne druge škole. Morala je proći nekoliko komisija, imala veliku i jaku konkurenciju. Mučila ju je neizvjesnost, strah i ljutnja na samu sebe zašto se upustila u tu avanturu. Ipak njen unutrašnji glas je govorio drugo, davao joj snagu i mudrost. Postala je direktorica!

Sa svojom prijateljicom, kolegicom Danijelom Jokić Vaislay, life coachem koja živi u Indiji i osnivačicom ovog magazina, za jednu radionicu i motivacijski govor ovdje u Rotterdamu. Sarađivajući izvjesno vrijeme, dobile smo želju o zajedničkoj radionici u Holandiji, sto je bio izazov s obzirom na geografsku udaljesnot.  Upoznavale smo svaki dan iznova svoju podsvijest, slušale svoje srce, svoj unutarnji glas, a onda je odjednom ideja o radionici postala normalan tok događaja. Ta je radionica otvorila vrata nasoj kontinuiranoj zajedničkoj saradnji.

Pročitajte i Kako otkriti svoju životnu svrhu pomoću Zakona Privlačenja

Vaša lična misija je stoga vaš referentni okvir za odluke koje donosite svakodnevno u životu (a svakako i u svom poslu). Kada pogledate intervjue s uspješnim ljudima, primijetit ćete da oni pokazuju jasan fokus na postizanju svoje lične misije. Uspješniji zbog vaše lične misije. Možete se držati toga. Kada stvari postanu zamršene, vaša misija je vaše sidro koje će vas držati u vašem smjeru!

Formulirajte svoju ličnu misiju u tri koraka:

1. Zapišite 3 glagola koji vam najviše odgovaraju i daju vam najviše energije.

Pročitajte i...  Kako proširivanjem zone komfora otkriti svoju životnu svrhu

Na primjer: dovršiti, vjerovati, dati, povezati, izgraditi, odabrati, natjecati se, nadahnuti, otkriti, voljeti, organizirati itd.

2. Odgovorite na pitanje: Za šta se zalažete?

Kojem principu, vrijednosti, uzroku ili svrsi biste posvetili svoj život ili čak svom životu? Šta je vaše jezgro? Za neke je to, na primjer, „služnost“ ili „pravda“ ili „pravičnost“ ili „sloboda“ ili „jednakost“ ili „mir“ ili „izvrsnost“.

3. Odgovorite na pitanje: Kome želite pomoći / služiti?.

Misija podrazumijeva da želite pomoći / služiti nečemu ili nekome (osim sebi, naravno). Stvorite jasnoću o tome kome ili čemu zaista želite pomoći, služiti, pozitivno utjecati itd. (Primjeri: okoliš, vaša porodica, obrazovanje, zdravstvena zaštita, siromašni, djeca, invalidi, starije osobe, politika, posao, pravda, zaštita životinja, očuvanje prirode, muzika, sport, umjetnost itd.)

Na osnovu odgovora na ova tri pitanja, sada možete sastaviti prvu grubu verziju svoje lične izjave o misiji: “Moja misija je ….……….”

Sada procijenite svoju napisanu misiju. Dobra lična misija je nadahnjujuća, uzbudljiva, izazovna, kratka i jasna. Ponovite ovu izjavu nekoliko puta u mislima. Pogledajte da li vam zaista odgovara. Ako vam ne odgovara, ponovite korake i pogledajte gdje ćete pročistiti misiju! 

Misija je naša sudbina. To je nešto što se dešava kada je vrijeme zrelo da se desi. Samo treba sebe osluškivati, pratiti znakove Univerzuma i usuditi se! Kamo će od sada ići vaše putovanje, vaš život? Moju knjigu ‘Iluzija O Sebi – Kako Istinski Zavoljeti I Upoznati Sebe I Otkriti Svoju Životnu Svrhu’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X