Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako voljeti sebe da bismo više voljeli druge

kako-voljeti-sebe-da-bismo-vise-voljeli-druge

Pisala sam u prošloj kolumni da imam dosta razloga za pisati o ljubavi. Blagoslovljena sam i zahvalna svaki dan iznova da imam čitav niz ljubavi. Sve ove ljubavi me obogaćuju. Ipak, da ne postoji najbitnija ljubav od svih, ne bih mogla normalno da živim svoj život. To je ljubav prema sebi. Od svih drugih ljubavi ne bi bilo ništa, da ne volim prvo sebe.

Nažalost, učeni smo od malih nogu da je voljeti sebe sebično. To je velika zabluda. Voljeti sebe nije narcisoizam. Narcisoizam je biti zaljubljen u sebe i misliti da smo u svemu najbolji i da mi bolje možemo nego neko drugi. Voljeti sebe znači posmatrati svijet iz sasvim druge perspektive. 

Voljeti sebe znači pratiti saobraćajne znake na svom životnom putu koji nas upućuju na put ravnoteže i balansiranja između lijepih stvari i manje lijepih stvari koje nam život nosi. Voljeti sebe znači prihvatiti mjesto i vrijeme u kome se nalazimo, jer se sve dešava tačno tamo i kada treba da se desi. Kada volimo sebe na pravi način volimo i druge. 

Ljubav nije posesivnost! Treba davati slobodu i sebi i drugima. Svojoj djeci često kažem, a tako i osjećam, da ih toliko volim da mi nije bitno da li žive u mojoj blizini, ili u drugom gradu ili drugoj državi ili na drugom kontinentu… Svom mužu često kažem i također osjećam da ga volim i da mi je s njim toliko lijepo, ali mogu i bez njega…

Ljubav prema sebi znači usuditi se biti svoj. Slušati sebe šta želimo, a ne osluškivati šta drugi očekuju od nas. Volimo sebe kada se oslobodimo glasa u nama koji nas je zarobio u razmišljanju o sebi i drugima. Voljeti sebe znači slijediti svoju intuiciju sve više i više, bez straha šta drugi o tome misle. Voljeti sebe znači osloboditi se velikog ega. Ego je samo jedan osjećaj u nama od koga možemo biti razočarani, uplašeni i konstantno opterećeni dvoumljenjima.

Pročitajte i...  Deset stvari kojih se moramo odreći da bismo bili sretni

Voljeti sebe ne znači biti arogantan. Arogancijom hranimo ego i on postaje sve veći i veći. A što nam je ego veći to nam je život komplikovaniji. Probajmo ego što više smanjiti da bismo došli što bliže sebi i lakše sebe voljeli. Ako meditiramo, otkrivamo kako smo mi i naše misli dvije nepovezane stvari. Otkrivamo kako nam misli koje imamo kreiraju naše emocije. Kako zahvaljujući novim mislima možemo osjetiti i nove emocije.

Voljeti sebe znači biti zahvalan za momenat, za život, za dobre stvari u svom životu. Zahvalnost nas vraća običnosti i jednostavnosti što također umanjuje naš ego. Ako sebe ne volimo dovoljno, onda smo manje spremni brinuti se i za svoje tijelo. Ako sebe volimo brinemo se da imamo dovoljno mira, dovoljno aktivnosti i dobru dnevnu duševnu i tjelesnu higijenu. Više ćemo sebe voljeti tako što ćemo se više o sebi brinuti.

Život nije uvijek lijep i to je sasvim uredu. Prihvatajmo sve uspone i padove. Preživljavajmo sve sa pažnjom i živimo što više moguće u momentu. Što više budemo živjeli u momentu, to će nam biti ljepše. Možda vam čudno zvuči, ali na nama je da vaspitavamo sredinu kako da nas prihvati. To ćemo postići postavljanjem granica. Ljudi koji sebe vole čuvaju svoje granice, pošto vjeruju da su vrijedni da ih se poštuje i cijeni. A to ste i vi koji čitate!

Što je najbitnije u ljubavi prema sebi je da se ”ne trudite se da volite svakoga”. Oslobodite se tih okova, jer to je neprirodno. Možemo samo pokušati da razumijemo svakoga, da budemo fer prema nekome.

Voljeti sebe ne znači pokušavati se voljeti. Pokušavati se voljeti je neprirodno. Najljepša prirodna formula je: BITI SVOJ + VOLJETI SEBE = BITI VOLJEN. Moju knjigu ‘Iluzija O Sebi – Kako Istinski Zavoljeti I Upoznati Sebe I Otkriti Svoju Životnu Svrhu’ možete kupiti klikom na ovaj link.

Pročitajte i...  4 vrste brige o sebi - tjelesna, duhovna, psihološka i emocionalna

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X