Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako da ostanemo pozitivni u negativnom okruženju

kako-ostati-pozitivan-u-negativnom-okruzenju

Vrijeme ne stoji. Stalno se mijenja. Dolaze dobra i loša vremena. To su procesi kroz koje prolazi naše čovječanstvo. U posljednje vrijeme se čuje svuda: ”Kriza je!” Jeste, kriza je ne samo u gospodarstvu nego i u vjeri, u obrazovanju i porodici.

U ovom momentu živimo u vremenu kada je teško osloniti se na jednu državu ili jedan sistem. Živimo u vremenu kada zaboravljamo da smo dio prirode i nemilosrdno samo hoćemo da uzimamo od nje. Došlo je vrijeme da u sebi formiramo novu svijest.

Moramo biti svjesni sebe i uloge koju imamo u okolini u kojoj se nalazimo. Iako smo samo jedna minimalna čestica u cijelom Univerzumu, to ne umanjuje našu ulogu u svemu tome. Naš lični život je ono što ulažemo za jednu cjelinu.

Svijest je psihološki proces. Svijest je stanje uma koje karakterizira osjećaj nas i okoline. I na tome možemo puno poraditi. Ne moramo da osnivamo neku političku ili vjersku organizaciju da bismo bili svjesni i da bismo svjesno živjeli. Biti svjestan je puno jednostavnije i ljepše.

Dovoljno je da krenemo od toga da smo mi najodgovorniji u kreiranju svojih života. Pri tome se možemo pridržavati nekih pravila:

1. Međusobno razumijevanje i tolerancija neminovno će dovesti do pozitivnih promjena u odnosu sa sobom i ljudima oko nas. Proširimo si vidike. Akceptirajmo različitosti. U svijetu gdje smo više svjesni nema mjesta samo za naš ego već i za druge vrijednosti, kao što su ljubav i briga.

2. Odgajajmo djecu da nisu paraziti, nego dio društva. A to ćemo najbolje postići ako im pomognemo da imaju odgovornost za sebe i druge. Vjerujmo svojoj djeci. Greške koje prave su njihove lekcije. Porodica je osnova društva i ako smo u stanju svako svoju porodici formirati da svjesno funkcioniše, uradili smo najviše što smo mogli za čovječanstvo.

3. Budimo skromni i štedljivi ne samo u novcu, nego i ophođenju s hranom i odjećom. U trošenju energije i vode. U očuvanju okoline.

Pročitajte i...  Kako pozitivnim razmišljanjem promijeniti svoj život

4. Hranimo se zdravo. Izbjegavajmo “umjetnu” hranu. U trgovinama ne trebamo da kupujemo proizvode koje nisu poznavale naše bake.

5. Trudimo se da održavamo tijelo i duh u balansu. Pomozimo svom tijelu da nas što duže nosi. Dobra fizička kondicija nam može biti preventiva za puno bolesti.

Svakome odgovara neka fizička aktivnost: Rad u vrtu ima višestruku korist. Sem kretanja privređujemo zdravo povrće i voće, uzgoj cvijeća je jako terapeutski. Meditacija i yoga nas opuštaju. Fitnes nam je dobar za kondiciju. Vožnja bicikla kroz prirodu nam štiti srce. Šetajmo i izbjegavajmo za kratke relacije koristiti auto.

Ono što vidimo izvan sebe, također se događa u našem unutarnjem svijetu. Naša nova svijesti i novi vidici nam prave prostora da budemo svoji i istovremeno dio ogromne cjeline.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X