Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako ojačati intuiciju i napraviti bolje izbore za sebe

intuicija

Prije nekoliko dana mi je u gostima bila prijateljica sa kojom se godinama nisam vidjela. Naravno, morale smo napraviti mali vremeplov u našim životima. Ja sam se divila njenim uspjesima, a ona mojim. Tipično za prijateljice. Poslije posjete mi je poslala poruku kako je bilo divno da smo se ispričale, ali je primijetila da sam ja jako često upotrebljavala intuiciju kao rješenje za važne izbore u mom životu ili za neke probleme.

Tačno, ona je potpuno u pravu. To je bilo jedino što sam mogla koristiti kada sam prije 29 godina došla u Holandiju. Nisam razumjela jezik, niti običaje života, pa mi je jedino intuicija pomagala da se snalazim u svemu. Morala sam još više razviti ovo čulo da bih opstala.

I svoju djecu sam odgajala po čistoj intuiciji, jer Holandija je bila sasvim druga zemlja od one u kojoj sam rođena. Trebalo je razumjeti ovu demokraciju i slobodu življenja, gdje je sve što je u mojoj zemlji bio tabu, kao droga i prostitucija, koji su ovdje na dohvat ruke i kao izbor života. Bilo mi je teško znati gdje djeci postavljati granice, koji je pravi put kojim trebaju da idu a da im ne pravim ono što je meni bio tabu samo interesantnije. Trebalo ih je usmjeriti da budu svoji i koriste svoje talente. Jedino u šta sam bila sigurna i čemu sam mogla vjerovati bila je moja intuicija. Tako sam i njih naučila da koristite svoju intuiciju. Stil života naše cijele familije je baziran na korištenju intuicije, jer to je po nama uvijek najispravniji i najsigurniji put.

Intuicija može doći do nas na mnogo načina. Ja to vidim kao način na koji naša duša ili Više Ja komuniciraju s nama. Te informacije mogu doći kroz slike, riječi, osjećaje, fizička iskustva ili unutarnje znanje. Ali, ja također vidim i inspiraciju i kreativnost kao oblik intuicije. Pa smo moj muž i ja i naša djeca svoja zanimanja izabrala baš po tome. I što mene najviše raduje, jako smo svi sretni svojim izborima.

Moja intuicija se najčešće odražava u slikama i vjerovanju u te slike. Za mene je najlakše vjerovati gledanju slika. Često mi te slike iznenada padnu na pamet i jasno osjetim da ovo nisam izmislila, nego da je negdje isplanirano. Da u stvari to treba da se desi.

Pročitajte i...  Kako nam ranjivost i ženska intuicija mogu pomoći u uspjehu

Baš imam najsvježiji primjer kada sam prije sedam dana sjela pred jedan projekat koji sam zamislila i bila spremna da ga proslijedim na nekoliko adresa ovdje u Holandiji. Svo vrijeme mi je bio nekakav grč u stomaku i grlu. U zadnjem momentu mi se javio moj unutarnji glas i pokazala slika sasvim druge osobe kojoj sam se na kraju obratila sa tim istim prijedlogom i programom , koja uopšte ne živi u Holandiji, i pošto sam to uradila – odjednom mi se javio jedan osjećaj olakšanja.

Međutim, ne vide svi intuitivne slike, pa čak i ljudi koji vide slike povremeno ne vide to svaki put. Ponekad informacije dolaze preko drugih kanala. Na primjer, kroz osjećaje ili fizičke senzacije. Osjećaj u stomaku. Osjećaj kontrakcije, napetosti ili skupljanja kada razmišljate o nečemu. To bi mogla biti vaša intuicija koja vam govori da ta odluka možda nije sasvim ispravna za vas. Svi smo to bar jednom iskusili. I obično smo kasnije požaliti ako ne poslušamo taj osjećaj.

Dešava se i da odjednom znamo nešto iznutra, a zapravo nemamo pojma odakle dolazi. Na primjer, u razgovoru s nekim drugim odjednom shvatimo šta je suština njegovog/njenog problema.

Jedan od najtežih oblika intuicije je kada dođe kroz naše misli. Ovo se još naziva i ‘jasan sluh’ i ima mnogo sličnosti sa unutarnjim znanjem. Naročito u meditacijama, ili kada smo u tišini na neki drugi način (na primjer u prirodi) u kojem nam misli mogu bježati slobodno, iznenada može doći misao koja nam se čini kao da ‘nije naša’. Uvid, nova ideja ili rečenica ili riječ koju bukvalno čujemo u svojoj glavi, u svom ili tuđem glasu. Onda je teško odvojiti ovaj “viši glas” od misli koje imamo kada smo u svom malom ljudskom ja. Za ovo je potrebna praksa!

Intuicija se opisuje kao “uvid bez razmišljanja” ili “unutarnje znanje”. Drugi nazivi za to su također ‘trenutna inspiracija’, naše ‘šesto čulo’, podsvijest, osjećaj is naše utrobe. Intuicija je odjednom tu. Niotkuda. Na primjer, osjetite hladnu drhtavicu, tople trnce, neku vrstu déjà vua ili nešto drugo.

Na žalost, danas je slušanje svog unutrašnjeg osjećaja, a time i intuicije, sekundarno u odnosu na povjerenje u svoj um. U današnjem društvu vlada um, vaš odnos i na osnovu toga odlučujete i birate. Vjerovatno prepoznajete sljedeće: navodite prednosti i nedostatke. Prespavate nekoliko noći i onda napravite intelektualni izbor. Ovo je korisno ako, na primjer, želite kupiti mašinu za pranje veša, kompjuter ili automobil.

Pročitajte i...  Intuitivna svjesnost - Kako napraviti pozitivne životne promjene jačanjem naše intuicije

Ali, da li želite da znate, na primer, šta vašem životu daje smisao? Koji su tvoji stvarni snovi i želje? Živite li u skladu sa svojim emocionalnim vrijednostima? Učenje da slušate svoju intuiciju i da odgovorite na ova pitanja pomaže vam u tome. Pobrinite se da se uspostavi ravnoteža između vašeg odnosa i intuicije, tako da iskusite više mira i sreće u sebi.

Stvari koje vam mogu pomoći u jačanju intuicije:

  • Informacija je iz vašeg višeg ja kada osjećate mir unutar sebe.
  • Osjećaj da je sve u redu. Osjećaj samopouzdanja.
  • Informacije iz vašeg višeg ja su uvijek bez prosuđivanja i nikada vas neće natjerati u određenom smjeru.
  • Možete osjetiti/čuti/znati koja je najbolja ruta za vas u ovom trenutku, ali ako odaberete neki drugi put i to je u redu jer ćete biti podržani i u tome.

Ako se želite svjesno povezati sa svojom intuicijom, učinite to u vrijeme kada se osjećate uravnoteženo i odmorno. Kada vam je udobno u vlastitoj koži lakše je povezati se s višim energijama i svojom intuicijom. S druge strane, kada ste usred svojih nesigurnosti, strahova i briga, vrlo je teško primiti više informacije.

Pokušajte da se oslobodite sopstvene vezanosti za ishod. Kada nešto jako želite ili ste vrlo lično uključeni u situaciju, vrlo je teško potpuno se otvoriti onome što vaša intuicija ima za reći. Otvoren stav bez vezivanja za ishod izuzetno pomaže da se zaista čuje glas vaše intuicije.

Procijenite vrijednost informacija koje dobijete. Ako je to smislena ideja ili uvid, zapravo nije važno odakle dolazi. Ponekad smo toliko željni da se povežemo sa svojom intuicijom da se previše trudimo. Procjenjujte informacija po njihovoj vrijednosti, a ne po tome odakle dolaze. Ako počnete obraćati pažnju na različite načine na koje vaša intuicija funkcionira, bit će sve la kše prepoznati kada intuitivno nešto dobivate. Primijetit ćete da vaša intuicija nosi specifičnu energiju ili osjećaj. Redovnim svjesnim prilagođavanjem svojoj intuiciji postaje sve lakše vjerovati joj. A onda to zaista može postati dio vašeg svakodnevnog života. Važno je da se poveže sa vašom intuicijom.

Pročitajte i...  Kako povezivanjem sa našom intuicijom možemo donositi mudrije izbore

Po nama, life coach-evima, odgovori na pitanja o mislima s kojima se borite nalaze se u vama samima. Bilo da se radi o ličnim, profesionalnim ili drugim poteškoćama. Svi imamo stres zbog nekih izbora, strahove, pitanja smisla života, pronalaženje ravnoteže između posla i privatnog života, dvoumljenje oko dobrog osjećaja u vezi s odlukama koje donosimo. Ovo je sasvim ljudski i ne treba bježati od toga.

Ali, ako naučite vjerovati svojoj intuiciji, sagledat ćete sebe na drugačiji način. Neka energija i iskustvo teku u vašem životu, kako biste obnovili kontakt sa vašom podsviješću. Razmislite o vizualizacijama, meditacijama i sopstvenom liječenju. Uživajte u životu koristeći intuiciju.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X