Search here...
TOP
Mindfulness

Kako osvijestiti i promijeniti navike koje nam ne služe

Što Vas pokreće? Što vam predstavlja radost u životu? S kojim mislima krećete u dan? Koje su emocije prisutne tada u vama? Svako jutro kada se ustanemo i krenemo u dan, cijeli niz navika, automatskih radnji obavljamo. Naišla sm na podatak da 40 posto dana provedemo u nesvjesnim automatskim radnjama. 40 %.Taj podatak me šokira! To znači da 40 posto moga života čine radnje kojih nisam svjesna.

Kakve su to navike? Koliko su one podržavajuće za mene u ovom trenutku? Koliko dugo su te navike uz mene? Kada sam ih stvarala što je stajalo iza njih? napredak ili bijeg? Koliko me te moje navike sada podržavaju u ostvarenju željenih ciljeva?

U današnje vrijeme kada rad na sebi postalo je nešto trendi, must have , osjećamo se izgubljeno. Pokušavamo postati najbolja verzija sebe, stalno iznova radimo na sebi, postali smo sami sebi projekt. Želimo popraviti sve ono što mislimo da ne volimo , sve ono što nam ne paše ili smatramo da nije prikladno. Koliko negativnosti koje gajimo prema samom sebi. Po mom mišljenju, rad na sebi je temeljna briga o sebi koja na prvo mjesto stavlja prihvaćanje samog sebe upravo onakvog kakvi jesmo u sadašnjem trenutku.

prihvaćanje sebe u sadašnjem trenutku PODRAZUMIJEVA:

* Dovoljno je biti “dovoljno dobar/a”, ne moramo biti savršeni. Sjetimo se razdoblja kad smo išli u školu, fax ikako nam je tada ona dvojka, trojka bila dovoljno dobra.
* Važno je uočiti i prepoznati svoje želje i svoje potrebe, i pokušati se korak po korak uskladiti sa njima.
* Dopuštate li si maštati? “Mašta je važnija od znanja”. (Albert Ajnstain). Iz mašte sve kreće.
* Biti manje kritičan prema sebi, oprostiti si pogreške. Kad griješimo, tada i učimo.
* Odnositi se prema sebi kako bi se odnosili prema svom najboljem prijatelju ili malom djetetu.
* Biti ono što jesi, a ne što misliš da drugi očekuju od tebe.

Pročitajte i...  Kako ustrajati u izazovima koje sebi postavljamo i usvojiti dobre navike

Kad se brinemo o sebi, to ne znači da mi nešto moramo. Kada se brinemo o sebi, ne discipliniramo sebe tako da se stavimo u okvire nečega što smo čuli, pročitali ili nam je rečeno. Briga o sebi podrazumijeva nježan odnos pun razumijevanja i strpljenja prema samom sebi. Odnos ispunjen nježnošću, tolerancijom i strpljenjem. Sposobnost da se zatraži pomoć kada nam je ona potrebna. Kada upoznamo sebe, prihvatimo sebe sa svim onim što mi jesmo. Tada smo uspostavili mir sami sa sobom tada smo mi sami sebi “najbolja verzija sebe “.

Kako primijetiti ono što smo zaboravili primjećivati, jednom riječju navike? Jedan od najboljih načina je da ih zapišete. Fokusirate se na jedan dio dana koji odaberete. Zapišite sve što radite. Pišite dnevnik nekoliko dana. Znam da je prva pomisao, ma tko će to raditi. ‘Nemate vremena’ za to? Ovakav način razmišljanja, drži nas na mjestu i ne dozvoljava nam da se pokrenemo. Isti obrasci, ista razmišljanja dovode do istog rezultata.

Taj naš unutarnji glasić pokušat će nam dati milijun pojašnjenja zašto taj popis ne bi trebali početi pisati. Mi ljudi ne volimo promjene. Kada želimo vidjeti svoje navike, moramo promijeniti ponašanje i pronaći vremena i volje da bi napisali taj popis.

Meditacija postavljanja namjere za dan

Dok radite popis primijetite signale koje vam tijelo šalje. Kako se osjećate? Da ne bude sve u tonu težine i moranja, da olakšate sebi. Krenite u dan s meditacijom. Odvajate vrijeme za sebe i postavljate si namjeru. Kasnije će i zadatke biti lakše obavljati. Meditacija postavljanja namjere za dan (ispod) je idealna za zadatak uočavanja obrazaca.

Pročitajte i...  Svjesna JA i Nesvjesna JA - Kako možemo osvijestiti automatske navike i reakcije

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X