Search here...
TOP
Ljubav I Veze psihologija Savjeti Psihologa

Kako spasiti brak – Umjesto razvođenja, zavođenje

Kako spasiti brak - Umjesto razvođenja zavođenje

Prije nego započnem priču o braku, ljubavi i spašavanju istih iz ponora, bitno je znati da ne govorim o zlostavljačkim vezama. Ako nije riječ o zlostavljanju, veza je vrijedna spašavanja, a rješenje se može pronaći.

Iz godine u godinu, iz generacije u generaciju, sve je veći broj parova koji odluče prekinuti svoju bračnu zajednicu i potražiti utočište u vezi s drugim partnerom. Brojna su znanstvena istraživanja koja govore da ljubav traje 2,5 – 3 godine, da se ljubavni hormoni „potroše“ nakon 4 godine, a seksolozi tvrde da ljubav traje samo godinu dana. Brakorazvodni odvjetnici tvrde drugačije: partneri doživljavaju prvi udar u petoj godini braka, a razvode se kasnije – poslije dvanaest zajedničkih godina.

Što se desi nakon tih godinu, tri ili pet? Umjesto da ljubav hranimo i zalijevamo kao biljku, da je čuvamo kao dijete, mi je pustimo da je poput barke trgaju oluje i pri tome očekujemo da se sama vrati u luku. Očekujemo da nam se oprašta za ružne riječi, prevare, zanemarivanje, ignoriranje, uskraćivanje podrške i topline, seksa, zagrljaja – da nam se oprašta samo zato što smo potpisali da ćemo ostati skupa?! E, pa to ne ide tako.

Nikakav potpis ne garantira da će partner ostati s vama i kada postanete najgora verzija sebe. Da, ljudi ostaju u braku i kada to ne žele, i kada nisu sretni, ali zar je to opcija?! Zar nismo došli na ovaj svijet da budemo sretni, da rastemo duhom i pomažemo drugima oko sebe da i oni budu sretnu, da narastu u najbolju verziju sebe?

Danas odlučite da ne pristajete na išta manje od toga. Odlučite li se za sreću – činite sretnim sebe i svog partnera ili partnericu! Pomozite si da budete zadovoljni. Kako da žena bude sretna ako joj muž reže krila? Kako da muž bude sretan ako ga žena koju je odabrao ne doživljava? Zar nećete i sami biti sretniji ako usrećite svog partnera, ako budete razlog njegove sreće – zar neće sa sjajem u očima gledati vas?

Pročitajte i...  Šta uzrokuje strah od bliskosti i kako ga se osloboditi

Pročitajte i Svađe s partnerom ubijaju vašu vezu – Kako ih spriječiti

Većina žena koje poznajem kaže da drže liniju i sređuju se radi muža, da mu budu privlačne ili da ga učine ljubomornim ili iz nekog petog razloga. Ako uspijevate tako lijepo izgledati izvana, zar ne bi trebale jednaku pažnju posvetiti i onome iznutra? Radite na svom karakteru, na svom obrazovanju, na svojoj dobroti, na svom zadovoljstvu – to čini unutarnju ljepotu osobe. Isto ovo vrijedi i za muškarce.

Vaši partneri ne mogu biti sretni ako vi sami niste sretni. Vaša djeca ne mogu biti sretna ako im majka ili otac nisu sretni. Svaki dan trebamo raditi na svojoj sreći, učiniti nešto lijepo za sebe, nešto lijepo za svog partnera. Svaki dan se može činiti previše, ali samo dok ne postane navika.

Sjetite se početka svoje veze, kada ste se osjećali kao da ne hodate po zemlji koliko ste zaljubljeni bili. Što ste sve činili za svog partnera i što je on činio za vas? Prisjetite se tih dana, mjeseci, godina kad ste bili najzaljubljeniji. Umjesto da tražite novog partnera i ulažete svoje vrijeme i trud u novu vezu, uložite sve na svoj brak danas. Učinite sve ono što biste učinili da ste ga tek upoznali, tek zavoljeli.

Slušajte što vam govori, neka vam bude bitno kako se osjeća. Zagrlite ga u prolazu, držite za ruku tijekom filma i masirajte dok gledate dnevnik. Napišite mu slatku poruku svaki dan, recite mu da ga volite, da ga trebate, da ne možete živjeti bez njega. Možda ste se odviknuli od svih tih nježnosti, ali vrijeme je da se ponovo naviknete. Vrijeme je da vratite ljubav u svoj dom.

Pročitajte i...  11 pitanja koja si trebamo postaviti prije braka

Prestanite se naglašavati, nadjačavati. Tko je bolji, tko je pametniji, tko je u pravu, na koga su djeca, tko je pogriješio… Vi ste tim. Imate zajednički cilj – da budete sretni, da vam djeca budu zadovoljna. Radite skupa na tome. Pomozite jedno drugome. Olakšajte jedno drugome u svemu što radite. Držite jedno drugome stranu uvijek. I umjesto još jedne uvrede, još jedne suze, još jedne glavobolje – ugasite svjetla, a upalite glazbu i zaplešite.

Pokušajte svaki dan vratiti ljubav u svoj dom. Uložite trud svaki dan. Ne riskirajte nikad svoj brak, niti jedan jedini dan ga ne riskirajte. Ništa nije vrijedno onoga što ste gradili tako dugo niti možete negdje drugo dobiti ono što ne možete dobiti od svog partnera.

Sve što trebate dati je svoju ljubav i pažnju. Neće proći nezapaženo. Kad ste se potpisivali na vjenčanju, obećali ste ljubav! Niste obećali da ćete se trpjeti cijeli život. Obećali ste ljubav. Ljubav i dajte. Ljubav tražite. Ljubav ćete naći na pravom mjestu – u svom domu.

O Autoru

«

»

Leave a Comment