Search here...
TOP
Ljubav I Veze Zakon Privlačenja

Da biste privukli muškarca kakvog želite prvo morate zavoljeti sebe

Da biste privukli muškarca kakvog želite prvo morate zavoljeti sebe

„Kada ću ja upoznati nekog?“
-„Kada se najmanje budeš nadala.“
„Ali… ja nikad neću prestati da se nadam.“

Ovako je glasio jedan razgovor mojih prijateljica prije nekoliko godina. Sigurno često čujete ovaj odgovor na vječito pitanje gdje je ON, ali sve što se njime postiže jeste da vas iznervira ili da poput djevojke iz priče zaključite da odgovor glasi nikad što sigurno nije tačno. Odgovor sam po sebi vam nije koristan.

Šta zapravo znači ne nadati se nečemu što želite i još važnije kako se tamo stiže? Ne posmatrajte potragu za partnerom kao priliku da nešto dobijete za sebe nego kao mogućnost da podjelite jer je to put kojim se širi ljubav.

Kad shvatite da ste osoba koju tražite i da ste sve što vam treba i sve što vam je ikada trebalo zaljubićete se u sebe. Ponovo.

Nalik onome kad ste se rodile i bile opčinjene sa svojih pet prstiju u koje ste netremice gledale satima. Zainteresujte se za sebe i svoj život više nego za bilo kog muškarca. Sljedeće što će se desiti jeste da će muškarci postati zainteresovaniji za vas više nego ikada ranije. Tek tada ćete uživati u novim ljubavnim iskustvima, bez obzira da li se radi o kratkotrajnoj avanturi ili značajnijoj vezi.

Vježbom da pronađete sve što trebate prvo u sebi osnažujete cijelo svoje biće da biste potom mogli da podarite sebe drugom biću. Ne možete dati ono što nemate. Ne možete voljeti muškarca bez okljevanja ako ne osjećate ljubav prema sebi.

To je zakon. Kada osjete da vam ne treba ništa od njih za vašu sreću i da ste pretežno zainteresovani za svoj život bez obzira na bilo koga ili šta, postajete objekat interesovanja, jer nitko ne želi da bude u odnosu sa osobom ako osjeti da ta osoba zavisi od njega. 

Pročitajte i...  Kako postaviti zdrave granice u odnosima?

Termin koji je često u upotrebi, a koji mi je dao ideju za tekst jeste misao da vam treba momak, da vam je potreban. Društvo, od primarne porodice na nedjeljnom ručku preko prijatelja koji su ostvarili partnerstva, do masovnih medija vam šalju poruku da ne vrijedite i da vam je život besmislen bez muškarca pored sebe. 

Ono što je veoma važno je na ovom mjestu napraviti razliku između pojmova potreba i želja!

Potreba je ono od čega zavisimo i bez čijeg zadovoljenja ne možemo da preživimo. To su potreba za vodom, hranom, snom, toplotom… Priroda se zaradi našeg samoodržanja postarala da osjetimo nepodnošljivu neprijatnost kada naše potrebe nisu zadovoljenje, odnosno prijatnost kada jesu zadovoljene. 

Želja je, s druge strane, emocija težnje da se nešto ima ili ostvari. Želja je strukturirana na način da kada se osjeća u sadašnjosti ujedno sadrži i predstavu o budućnosti. Osoba osjeća sviđanje tj. želju za drugom osobom za koju procjenjuje da ispunjava njene kriterijume. Također, osoba osjeti zadovoljstvo uslijed ispunjenja, a nezadovoljstvo uslijed neispunjenja želje.

Želja nije povezana sa preživljavanjem i neispunjenje iste ne ostavlja nikakvu štetnu posljedicu po nas. Dakle, želja je ono bez čijeg zadovoljenja nam je samo neprijatno. Osoba koja stekne iskrivljeno uvjerenje da je njena želja potreba, ima subjektivni doživljaj da će umrijeti ako ne zadovolji želju. Na taj način se želja pretvara u pseudo potrebu a osoba postaje zavisna od predmeta svoje želje.

Stvaranje mehanizma patološke zavisnosti na polju ljubavi uzrokuje da odrasla osoba zaista vjeruje da njen život nije moguć bez ljubavi druge osobe. Ona se ponaša se u skladu s tim uvjerenjem što je udaljava od stabilnog, zrelog partnerstva koje joj zapravo pripada.

Kada ne osjećate ljubav i mir, njihova mjesta zauzimaju strah i nemir a od želje za ljubavlju ostaje nešto ružno kao što je kvazi potreba i upadate u prisilu ostvarenja želje. 

Kad god povjerujete da morate da ostvarite neku želju zapravo se odričete slobode izbora. Ljubav je privilegija, a ne prisila. 

Pročitajte i...  Kako si pružiti više ljubavi i nježnosti i promijeniti odnos prema sebi

Sigurno ste bile svjedoci ili pak protagonisti u epizodi kad se osoba udvara i previše je nervozna, govori i radi pomalo kompulsivno sve što je unaprijed smislila i ignoriše jasne signale da drugu osobu ta tema ne interesuje ili da bi radije provela večer drugačije. Rekle biste previše se trudi i nazvale ga očajnikom ili očajnicom. Osobe u takvom stanju svijesti zapravo nisu prisutne i ne osluškuju drugu osobu koja im se navodno dopada nego su upale u prisilu ispunjenja želje po svaku cijenu.

Umjesto straha da ćete ostati same i misli da su svi dobri zauzeti, podsjetite sebe da vama treba samo jedan! Zapravo je lakše nego se čini.

Znajte svoju vrijednost u svakom trenutku. Ne tražite nikog. Volite i cijenite sebe! ON će naći vas. Recite sebi, ja ću privući pravog momka za mene. Otkrijte što ranije da li je potencijalni momak za vas i ako nije ostavite ga. U redu je ako ga izgubite jer to zapravo otvara prostor za novo iskustvo. Otvara prostor da privučete momka kakvog uistinu želite. 

Vaš muškarac želi da vam se udvara. Sve što traži je mogućnost da vam se približi. Njegova inicijativa je njegov poklon vama kao dami jer vam tako omogućava primanje. To ga ohrabruje da uvježbava svoje tehnike zavođenja i na taj način se osjeća sve bolje.

Znajte da vam nije potreban kad ga upoznate i budite prisutne kad upoznajete njegovu dušu i kada ostvarujete bliskost s njim. ON poput vas traži pravo iskustvo gdje može da se preda u nešto ljepše i moćnije u poređenju sa životom koji je vodio do tada.

Vidite živog čovjeka od krvi i mesa ispred sebe sa željama i potrebama baš kao i vi. A to je najprijatnije iskustvo koje možete imati u muško – ženskoj interakciji. Da ga ne trebate uopšte nego da ste sposobne da date i primite ljubav voljno, slobodno, bez osjećaja prijeke potrebe. 

Pročitajte i...  Kako istinski zavoljeti svoje tijelo

Jedino tako oboje dobijate, nešto novo i prelijepo, samo družeći se jedno s drugim i upoznajući nekoga ko funkcioniše po istom principu neprekidnog napredovanja kako bi postao ili postala najbolja osoba koja može biti.

„Ljubav je strpljiva.“

(1 Korinćanima 13:4-8)

„Ljubav je, dakle, ispunjenje zakona.

(Rimljanima 13:10)

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X