Search here...
TOP
Mindfulness

Kako si pružiti više ljubavi i nježnosti i promijeniti odnos prema sebi

ljubav i njeznost prema sebi

Budi nježna prema sebi” – rečenica koja budi otpore u nama kada nam život ne da mogućnosti da budemo nježni. Diže vam se kosa na glavi kad čujete “Budi nježna prema sebi”? I ja sam bila jedna od vas u kojoj jeta rečenica budila osjećaj odbojnosti. Nalazila sam se u okolnostima u životu u kojima mi je sve drugo bilo prioritet osim mene. Obitelj, posao… 

Bila sam majstor u zadovoljavanju tuđih potreba. Svoje potrebe sam zanemarivala, ignorirala, izbjegavala zadovoljit. Pravila sam se čvrsta, neslomljiva. Unutar mene vrištala sam, ali se nisam čula. Nisam mislila da imam pravo odabrati sebe, voljeti sebe, nisam znala kako. Nisam bila nježna prema sebi iz nemogućnosti, jer nisam doživjela ljubav prema sebi.

Biti nježan prema sebi znači voljeti sebe. Dati ljubav sebi. Pobrinuti se za sebe s dužnim poštovanjem i nježnosti kakvu zaslužujemo. Često svjedočimo koliko smo grubi prema sebi. Kako se sputavamo, ograničavamo i sve to unutar sebe. Svojim mislima i riječima Mi stvaramo kapacitete da budemo nježni i da se volimo tako da aktivno brinemo o sebi.

Koncept ljubavi prema sebi – zvuči poprilično razumljivo. Kada ne možemo dati sebi ljubav, sama rečenica može probuditi osjećaj frustracije u nama. Na što mislim kada to kažem. Pokušat ću vam objasniti na svojim životnim primjerima.

Partnerski odnosi u kojima sam si dopuštala iskorištavanje, odbacivanje, nevrednovanje. Radila sam sve za osobu da stane, osim onog što sam trebala napraviti. Odabrati sebe. Tada to mi je bilo nezamislivo, jer kada je ta osoba bila uz mene, na koji god način, koliko god malo, neprisutno. Bila je tu – i ja sam imala osjećaj ljubavi koji sam umjetno stvorila u svojoj glavi. Mislila sam da ljubav dolazi od partnera. Kada sam dobra kćerka i ne proturječim roditeljima, radim ono što je ispravno u njihovim očima. Bit ću voljena. Na usluzi prijateljima kad god je potrebno, činilo me dobrim čovjekom: tu sam za njih, pa će i oni biti tu za mene kad bude potrebno – bila je još jedna misao i način dolaska ljubavi u život.

Pročitajte i...  Kako prevladati osjećaj srama zbog debljine

Još jedne cipele, torba, kaput bio je jedini način na koji sam izražavala ljubav prema sebi, jer sam mislila da to je to. Ja sebe volim kada si kupim nešto. Potrošačko društvo u kojem živimo stvorilo je doživljaj da je ljubav prema sebi kada trošiš novac na odjeću, obuću. Moj bunar ljubavi unutar mene punio se nezadovoljstvom umjesto ljubavlju.

Neki od nas imaju pliće bunare nedostatka ljubavi prema sebi, neki od nas imaju dublje. Ja sam imala osjećaj da je moj bunar stalno presušen. Napunim ga i on se isprazni. Ponovo napunim i on ponovo suh. Kako mogu pričati o ljubavi prema sebi kada, svako malo pojavi se neka nova misao koja nije u skladu sa ljubavi koju si dajem. Svako samooptuživanje i kritika zaustavljala me i držalo na mjestu. Tapkala sam, izluđivala sam sebe, ali nisam odustajala. Ne želim odustati od sebe.

Znate onaj osjećaj kada morate nešto napraviti, a da ni sami ne znate zašto. Eh, upravo taj osjećaj razvijao je moju svijest. Da sam na pravom putu. Da primijetim što si radim mislima. Koliko god su me one pokušale opstruirati, nisam se dala. Nisam dala sebe, niti na sebe. Prakticiranjem svjesnosti (mindfulness) poticala sam introspekciju i dolazila do dubljeg razumijevanja vlastitih vrijednosti, ciljeva i prioriteta. Upoznala sam sebe. Što mi treba, što volim, kako postaviti granice, kako ne osjećati krivnju. Ne ulaziti u odnose koji mene ne hrane i ne grade. Osvijestila vlastitu vrijednost.

Kapacitet ljubavi i nježnosti prema meni je rastao. Bunar koji se stalno praznio sad je pun. Pretvorio se u izvor. Ljubav prema meni je poput te vode nepresušna, svježa i protočna. Uvijek protočna i svježa. Promjenom odnosa prema sebi, promijenio se i odnos na koji doživljavam osjećam i ponašam se prema sebi. Promijenio se i moj vizualni doživljaj ljubavi prema sebi. Ja sam bogata. Poznajem sebe, prisna sam sa sobom. Volim se.

Pročitajte i...  Kako se osjećati dobro u svome tijelu

Ljubav prema sebi možemo pokazati na mnoge načine. Možda ih neki od njih već radite, a da ih niste svjesni, i zato vam stavljam popis primjera ljubavi prema sebi. Pročitajte i odaberite ono što rezonira s vama.

Mindfulness vježba za uvećanje svijesti o ljubavi prema sebi

Ova mindfulness kreativna vježba ima za cilj povećati svijest o ljubavi prema sebi kroz disanje, vizualizaciju i kreativni izraz.

Priprema:
Sjednite udobno na stolac ili jastuk, zatvorite oči i udahnite duboko nekoliko puta kako biste se opustili.

Povezivanje s Disanjem:

Usredotočite se na svoje disanje. Osjetite kako zrak ulazi i izlazi iz vaših pluća. Dajte si trenutak da se potpuno posvetite tom jednostavnom, ali vitalnom procesu.

Vizualizacija Pozitivnih Misli:

Zamislite toplu svjetlost koja okružuje vaše srce. Svjetlost simbolizira ljubav prema sebi. Svaki udah nosi s njim osjećaj ljubavi i prihvaćanja. Vizualizirajte kako ta svjetlost postaje jača svaki put kad udahnete.

Pisanje Pisma Sebi:

Otvorite oči i uzmite papir i olovku. Napišite pismo sebi iz budućnosti u kojem izražavate ljubav, podršku i prihvaćanje prema sebi. Fokusirajte se na pozitivne karakteristike, postignuća i trenutke koji vas čine jedinstvenima i vrijednima ljubavi.

Kreativno Izražavanje:

Uzmite boje, flomastere ili olovke. Nacrtajte ili napišite što god osjećate. Možete stvoriti apstraktne slike, riječi koje vas opisuju ili jednostavno iscrtati srce koje predstavlja ljubav prema sebi.

Refleksija:

Gledajte svoj rad. Razmislite o osjećajima koji su se probudili tijekom vježbe.

Pozivam vas na mjesečni izazov Ljubavi prema sebi. Tijekom veljače, svaki dan radit ćemo zajedno jedan korak kojim ćemo puniti naš izvor ljubavi prema sebi. Prijavite se na Newsletter na dubravka@dubravkafazlic.com. Uživajte u vremenu koje odvajate za sebe. Upoznajte sebe, zavolite se, volite se. Budite nježni prema sebi. Ima toliko načina da si pokažete da ste bitni, važni, vrijedni sebi.

Pročitajte i...  Vođena meditacija za razvijanje suosjećanja prema sebi

O Autoru

«

»