Search here...
TOP
Kristaloterapija Zakon Privlačenja Ženska Energija

Kako da odaberete pravi kristal za sebe

U prethodnom članku sam pisala o ženskoj energiji kroz historiju, o tome kako je do sada stalno bila potlačena i kako se nalazi u disbalansu, kako u ženama tako i u muškarcima. Prolazeći kroz trnoviti put ova energija je uspjela da se otrgne muškoj energiji i da izađe iz potlačenog položaja, a ako bih ovo htjela slikovito da prikažem slika bi izgledala ovako…

Zamislite našu planetu zemlju i zamislite da je ženska energija u njenoj kori duboko, dok je muška na površini. Ženska energija je uz muke sve vrijeme kopala put ka površini dok je muška energija napredovala, gradila, stvarala, jačala i vinula se u visine. Jednog dana ženska energija izlazi na površinu, ali tu nema nikoga. Muška energija je već stigla do zavidnih visina i obitava gore, a iza sebe je ostavila haos, ruševine i ugroženu Majku Prirodu.

Kako ženska energija posjeduje intuiciju, empatiju, jake emocije i osjećajnost tužno gleda u destrukciju koja se nalazi oko nje, njeno srce joj govori da treba krenuti gore i stići mušku energiju, uzeti je za ruku i povesti dole da zajedno udruženi vrate balans Majci Prirodi, da se sjedine u svetu zajednicu muškarca i žene i da ostvare univerzalnu ljubav.

Na nama ženama je prvi korak, a to je da povratimo svoju žensku moć a onda i našim dragim i voljenim muškarcima pokažemo kako da probude žensku stranu u sebi i da zajedničkim snagama stvorimo „Zlatno doba“. Drage moje žene, tamo gdje smo maloprije zamišljali žensku energiju, duboko u kori naše planete nalazi se jedna tajna, a ta tajna ima naziv „Kristali“.

Kristali su naši mali pomoćnici za savladavanje raznoraznih energija, a u ovom članku ću Vam približiti šta su zapravo oni, kako su nastali i kako nam mogu pomoći na putu uzdizanja ženske energije.

Pročitajte i Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije

Velikom broju ljudi nije poznato kako se stvarao život na našoj planeti, i ne znaju da je sve krenulo iz unutrašnjosti. U dubini Zemljine kore pod uticajem elemenata vazduha, vode i temperature u određenim uslovima su se stvarali prvi oblici života. Sada se sigurno pitate kakvog života kada su kristali drago kamenje. Naučnik i genije, Nikola Tesla, je rekao:

„Posveti se izučavanju frekvencija i vibracija i spoznaćeš mnoge tajne ovog Univerzuma.“

Šta su to frekvencije i vibracije? Poznato nam je da se sve sastoji od atoma, čestica i molekula. Svaki atom ima svoje kretanje i tako proizvodi i odašilje energiju: laički rečeno, to nešto je živo iako nam možda izgleda kao da nije. Pa i drvo je statično i kruto, ali posjeduje svoju frekvenciju i samim tim i život jer odašilje energiju, zrači energiju. Svaki čovjek također posjeduje drugačiju frekvenciju pa imamo ljude sa mirnom frekvencijom, ljude koji jače zrače i aktivniji su, itd.

Kristali su posebni, jer raspored njihovih atoma dok nastaju i rastu (da, oni i rastu) je poseban, imaju strogo uređenu atomsku strukturu. Ono što je specifično je to da svaka vrsta kristala ima specifičnu strukturu, ili „kristalnu rešetku“ , koja određuje na koji način kristal zrači, pa se tako može desiti da dvije vrste kristala imaju isti hemijski sastav, ali različitu kristalnu rešetku i samim tim i drugačije zračenje.

Pročitajte i...  Šta je to Joni jaje, kako ga koristiti i koje odabrati

Zahvaljujući toj gustoj kristalnoj rešetki, kristali emituju fine vibracije koje se prenose preko nervnih završetaka i krvi na cijelo tijelo i tako utiču na drugačije vezivanje elemenata u organizmu što na čovjeka djeluje iscjeljujuće. Oni se povezuju sa osobom koja ih nosi i koristi, štiteći je od negativnih uticaja tako što upijaju energiju, a hraneći je dobrom energijom koju kristal emituje.

Kristal nas neće, naravno, zaštiti od svih životnih izazova, jer tako ipak rastemo i napredujemo, ali će nam svakako ovaj put olakšati, pomažući nam da održavamo zdravstveno, emotivno i duhovno stanje.

Kristali se prema čovjeku odnose kao prema prijatelju i pulsirajući u ravnomjernim harmoničnim talasima stimulišu dio funkcije ljudskog mozga koja je narušena udaljavanjem od prirode uspostavljajući tako harmoničan odnos u cijelom energetskom sistemu živog bića.

Kristali ne samo da utječu na čovjeka, već i na biljke i životinje. Tako je moja majka stavila Ametist u zemlju gdje je njen kaktus koji je trebao da procvjeta tek za godinu dana, a nekim „čudom“ procvjetao ove godine! Sada tu istu saksiju mora da stavlja visoko kada je u njoj kristal jer naše mačke ga osjete i žele da dođu do njega.

Prebrojano je oko 4000 vrsta kristala prepoznatih od strane IMA. Od njih 150 mogu se opisati kao “česti” ostalih 50 kao “manje česti”, a ostali su “rijetki” ili “izuzetno rijetki”. Sada ću vam navesti neke od njih i njihovo značenje, prema popularnim teorijama i kristaloterapiji. Naravno, svaki od navedenih ima mnogo opširnije značenje nego što ću sada navesti, pa neka ova lista bude kratko upoznavanje sa kristalima:

 • Ametist – Antistres, umirujući kamen, visoko duhovni.
 • Amazonit – Poznat kao kamen nade, koji donosi sreću i ostvarenje snova. Odličan je kamen za umjetnike.
 • Akvamarin (plavi Beril) – Zaštitnik moreplovaca, otpušta negativne energije u grlu.
 • Ahat – Harmonizuje duh, tijelo i emocije.
 • Aventurin – Kamen prosperiteta.
 • Bodži kamenje – Usaglašava mušku i žensku energiju.
 • Granat -Zaštita i produbljivanje ljubavi.
 • Žad – Privlačenje sreće, ljubavi i prijateljstva.
 • Gorski kristal (Kvarc) – Univerzalni čistač, diže energiju na svim nivoima.
 • Karneol – Životna energija.
 • Koralj – Životna energija, zaštita, prosperitet.
 • Lapiz Lazuli – Zaštita od nadčulnih napada i jačanje prijateljskih i ljubavnih veza.
 • Labradorit – Inicijator radikalnih, pozitivnih promjena.
 • Malahit – Detoksikant, pomaže kod seksualnih problema, meditativni kamen.
 • Mjesečev Kamen – Kamen plodnosti i novih početaka.
 • Opal – Zavodljiv kamen, reguliše vodu, ublažava PMS.
 • Oniks – Pospješuje spontanost i daje snagu.
 • Obsidijan – Razrješava emotivne traume od ranije.
 • Peridot (Olivin) – Uspeh, prihvatanje novog.
 • Rodonit – Učvršćuje veze.
 • Rodohrozit – Senzitivan, ljubavni kamen, antialergijski.
 • Roze Kvarc – Kamen ljubavi.
 • Rubin – Snaga, ljubav, strast, čisti krv i limfu.
  Smaragd – Zaštita od neželjenih ljudskih energija, usklađuje rad srca, utiče na bolesti ženskih reproduktivnih organa.
 • Sodalit – Jača koncentraciju, umiruje štitnu žlijezdu.
 • Sardoniks – Pospješuje ulazak u bračne vode.
 • Selenit – Privlači dobru energiju u okruženje i štiti od zračenja.
 • Tirkiz – Sreća, brzo otpušta stres.
 • Turmalin – Prerađuje i najgušću negativnu energiju pretvarajući je u pozitivnu vibraciju.
 • Tigrovo Oko – Štiti od uroka, pospješuje talenat, privlači uspjeh.
 • Topaz – Suosjećajan kamen, tješitelj.
 • Fluorit – Zacjeljuje auru, fizički zaštitnik.
 • Hematit – Uzemljujući, snižava temperaturu, pojačava cirkulaciju.
 • Celestin – Preporučuje se osjetljivim osobama i terapeutima za zaštitu od unošenja u tuđe probleme.
 • Citrin – Privlačenje novca i uspjeha.
 • Ćilibar – Diže imunitet, preporučuje se kod poremećaja štitne žlijezde i tegoba rasta zuba kod djece.
 • Šungit – Detoksikacija, zaštita od negativnih energija.
Pročitajte i...  Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije

Upoznali smo se sa kristalima, sa nekima od njih, a da li smo se upoznali sa našim energetskim tijelom i znamo li kako ono funkcioniše Energetsko tijelo čovjeka je njegova aura koja u sebi sadrži sedam energetskih centara, sedam čakri. Riječ „čakra“ dolazi iz Sanskrita i znači točak ili vrtlog. Čakre nisu anatomski dijelovi našeg tijela, već isključivo energetski i ako se do sad niste susretali s ovim pojmom, svakako ga jeste osjetili do sad, pa tako kažemo kako osjetimo leptiriće u stomaku, osjetimo pritisak u grudima, stala nam knedla u grlu, itd.

Čakre su mostovi koje povezuju naša četiri tijela, fizičko, astralno, mentalno i duhovno. One su povezane sa endokrinim sistemom čovjeka, one utiču na rad hormona, krvotok, funkciju organa, ali utiču i na emocije i misli. Svakoj čakri pripada određena boja, simbol, mantra, element, te kristali koji odgovaraju energetskim frekvencijama pojedinog energetskog vrtloga. Ovdje ću vas upoznati sa sedam glavnih čakri i nabrojati kristale kojima ih možete ojačati, deblokirati, aktivirati, energizirati i zaštiti.

Prva čakra – Muladhara

Boja: crvena

Ona je baza u sistemu čakri i naziva se korijenskom čakrom. Predstavlja našu vezu sa materijalnim svetom, dom, životni prostor, brigu za potomstvo, a nalazi se između u predjelu trtične kosti.

Kristali kojima možemo ojačati prvu čakru:

Crni Opsidijan, Crni Oniks, Crni Turmalin, Heliotrop, Crveni Kalcit, Crveni Koralj, Rubin, Crveni Jaspis, Granat (Garnet), Hematit, Dimni Kvarc, Gorski Kristal…

Druga čakra – Svadhisthana

Boja: žuta, zlatnožuta

Druga čakra je sakralna, povezana je s elementom vode, te se smatra središtem kreativnosti. Predstavlja razmnožavanje, izražavanje seksualne energije, kreativnost, samopouzdanje, a nalazi se u predjelu bubrega i reproduktivnih organa.

Kristali kojima možemo ojačati drugu čakru:

Karnelian (Korneol), Sunčev Kamen, Goldston, Aventurin Breskva, Narandžasti Kalcit, Gorski Kristal,…

Treća čakra – Manipura

Boja: narandžasta

Ova čakra naziva se solarni pleksus, ili „grad blistavih dragulja“ i predstavlja naše središte moći, karijeru, moć, samokontrolu, volju, raspodjelu životne energije u tijelu… Smještena je u predjelu pupka. Povezana je s elementom vatre.

Kristali kojima možemo ojačati treću čakru:

Citrin, Rutil Kvarc, Žuti Aragonit, Žuti Kalcit, Žuti Karnelian, Sunčev Kamen, Tigrovo Oko, Žuti Safir, Topaz, Gorski Kristal,…

Četvrta čakra – Anahata

Boja: zelena

Ovo je srčana čakra, koja je odgovorna za ljubav prema sebi i drugima, primanje i davanje, a nalazi se u predjelu grudnog koša.

Kristali kojima možemo ojačati četvrtu čakru:

Fluorit, Zeleni Apatit, Zeleni Kalcit, Smaragd, Aventurin Cherry, Žad, Malahit, Mahovinasti Ahat, Peridot, Roze Kvarc, Gorski Kristal,…

Peta čakra – Vishuddha

Boja: svijetlo plava

Grlena čakra je odgovorna za komunikaciju sa sobom i drugima, iskazivanje emocija, naše ostvarenje kroz glas, kreativno bavljenje karijerom… Nalazi se u predjelu grla.

Pročitajte i...  Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije
Kristali kojima možemo ojačati petu čakru:

Amazonit, Akvamarin, Plavi Kalcit, Plavi Ahat, Plavo Tigrovo Oko, Plavi Kvarc, Cijanit, Lapis Lazuli, Sodalit, Tirkiz, Plavi Safir, Gorski Kristal,…

Šesta čakra – Ajna

Boja: tamno plava, indigo plava

Čeona čakra, ili treće oko, odgovorna je za intuiciju, mudrost, maštu… Nalazi se na sredini čela, između očiju, a snabdijeva energijom mali mozak, lice, oči, uši, nos, hormone, hipofizu, nervni sistem.

Kristali kojima možemo ojačati šestu čakru:

Amazonit, Ametist, Apatit, Azurit, Lapis Lazuli, Safir, Sodalit, Gorski Kristal,…

Sedma čakra – Sahasrara

Boja: bijela, ljubičasta, zlatna

Ovo je krunska čakra. Odlikuje je povezanost sa Univerzumom, duhovna snaga, religioznost, vjera, samoispunjenje, a nalazi se na vrhu lobanje.

Kristali kojima možemo ojačati sedmu čakru: Ametist, Dijamant, Čisti Kalcit, Mjesečev Kamen, Selenit, Howlit, Gorski Kristal…

Kada budete imali priliku da uđete u radnju sa kristalima, pred vas će da stave kutiju s raspoređenim kristalima, na vama je samo da intuitivno izvadite one koji vas najviše privlače, ne više od tri, i samim tim ćete saznati gdje postoje blokade u vašem tijelu i čakrama.

Sjećam se kako sam prije nekoliko mjeseci bila bez energije, polumrtva, bezvoljna i tada sam saznala da mi kristali mogu pomoći. Otišla sam u radnju sa kristalima u svom gradu. Kada mi ih je Mirjana pokazala odmah sam se zakačila za Crveni Koralj, druge nisam ni primjećivala na prvu, a zatim sam izvadila još dva: Tigrovo oko i Malahit. Zatim je Mirjana rekla:

“Vidim da imaš zastoj u korijenskoj čakri, fali ti energija, zato si izvadila Koralj!”.

Tada sam išla na poslovni put i zato mi je Tigrovo Oko trebalo, da bih imala uspjeha, da bih se zaštitila od negativne energije i da bih privukla novac. Kako sam u tom periodu počela da shvatam da ne volim sebe dovoljno i da mi je potrebno da ostvarim ljubav prema sebi, izabrala sam Malahit. Rekla mi je da on otvara srčanu čakru, da pomaže kod otpuštanja osjećaja krivice i dobar je za meditaciju (a tada sam tražila i svoju životnu svrhu).

Tako su ova moja tri mala prijatelja obavila svoj zadatak, sada sam opet puna energije, snage i života, imam uspjeha na poslovnom planu, a nedavno sam otkrila i svoju životnu svrhu, a to je da želim pomoći ženama na putu samospoznaje, vraćanja moći i uzdizanja ženske energije. Sada je moja kolekcija kristala još veća, a moji mali prijatelji mi svakodnevno pomažu u životnim izazovima, a vjerujem da će i vama.

Napomena: Za potrebe ovog članka, koristila sam kao referencu i izvor ovaj sajt o kristalima. Sadržaj u ovom članku je informativnog karaktera i nije zamjena za stručni savjet ljekara!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X