Search here...
TOP
Kristaloterapija Ženska Energija

Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije

najbolji-kristali-za-zensku-energiju-zene-intuiciju

U prethodnim člancima sam pisala o ženskoj energiji i kako kristali djeluju iscjeljujuće na nas. U ovom članku upoznaćemo se pobliže sa kristalima koji nam mogu pomoći da ojačamo našu žensku energiju.

Mjesečev kamen

Ultimativni kamen za žensku energiju je „Mjesečev kamen.“ Sunce predstavlja mušku energiju, energiju akcije, isijavanja, ambicije, snage… Mjesec predstavlja žensku energiju, suptilnost, smirenost, nježnost, blagost, osjećajnost, a nije slučajno da i Mjesec i žena imaju svoje „cikluse“. Kako Mjesec opada i raste i tako utiče i na naše emocije i misli, te je ovaj kristal je najučinkovitiji za umirivanje emocija i dovođenje istih u balans. Daje sposobnost osobi koja ga nosi da ne reaguje preburno u datom trenutku. On nam donosi nadu, unosi mir i pojačava žensku energiju i osjetljivost, intuiciju, psihičke sposobnosti i pojačava emocionalnu inteligenciju.

To je kristal koji štiti, naročito tokom porođaja, trudnoće i putovanja po moru i okeanu. On smiruje i odbacuje sve vrste emocionalnog stresa. Njegov utjecaj je povezan sa ljubavlju, tačnije sa svim vrstama ljubavi. Mjesečev Kristal je ženski kamen zbog povezanosti mjesečevih ciklusa sa ženskim hormonskim i reproduktivnim sistemom. On pomaže ženama, ali i muškarcima da se dobro snalaze sa svojom nježnijom, ženstvenijom ili Jin stranom duše. Ovaj kristal je odličan lijek za pretjerano agresivne žene i muškarce koji bi trebalo da se trude da naprave bolju konekciju sa svojom ženskom, ili emotivnom stranom psihe.

Zbog svoje svetlucavo-sjajne prirode i pojave, njegove boje predstavljaju igru svjetlosti koja podsjeća na mjesečevu svjetlost. Kao što Mijesec blijedi i žuti, i menja svoj rast, ovaj kamen koji ima refleksivne osobine uči nas da je sve što se događa oko nas zapravo dio ciklusa neprestanih promjena. To je kamen želje, intuicije i ravnoteže. Pomaže svima da se osećaju dobro sa svojom nježnom ženskom stranom.

Roze Kvarc

Roze Kvarc je kamen bezuslovne ljubavi i beskrajnog mira, a još ga zovu i Majkom svih kristala. Najvažniji kristal za srce i srčanu čakru. Podučava nas istinskoj suštini ljubavi. Pročišćava i otvara srce na svim nivoima, donosi duboko unutrašnje iscjeljenje i ljubav prema sebi, jer ne možemo prihvatiti ljubav drugih, niti ih voljeti, ako ne volimo sebe. Roze kvarc nježno izvlači negativnu energiju i zamjenjuje je vibracijama ljubavi. U postojećim vezama obnavlja povjerenje i sklad. Jača empatiju, osjećajnost i pomaže prihvaćanje neizbježnih promjena. Ovo je odličan kristal za krizu srednjih godina. Držanje ružičastog kvarca pojačava pozitivne afirmacije i potiče sklonost za ljepotu svih vrsta.

Rubin

Rubin je simbol vatrenog srca, životne energije i ljubavnih emocija. Rubin je simbol čiste duhovne ljubavi koja, zajedno s tjelesnom seksualnosti, tvori kreativnu energiju koja nas čini sretnom i zadovoljnom osobom. Zato je rubin simbol velikih ljubavi i ljubavnika. On nam oduzima dah svojom intenzivnom bojom i to je kristal koji daje polet i vitalnost hrabri nas da živimo punim plućima i da prigrlimo radost života, koja mnogima fali. Rubin omogućava vatri strasti i ljubavi da se širi. Pomaže nam da srušimo zidove koje smo izgradili oko sebe da bismo druge držali na distanci. Rubin bih preporučila ženama kojima fali energija, koje se stide sebe, koje su povučene. Kako Mjesečev Kamen balansira i smiruje žene koje imaju previše energije, tako će rubin probuditi vatru u ženama koje su je ugasile.

Pročitajte i...  Kako postići uspjeh sa našom ženskom energijom

Žad

Žad je simbol čistoće i smirenosti. Jako je cijenjen na Istoku, jer predstavlja mudrost sakupljenu u spokojnom miru. Žad je povezan sa srčanom čakrom i pojačava ljubav i njegu. Kamen je koji štiti i čuva nosioca od zla, donoseći harmoniju. Vjeruje se da privlači sreću i prijateljstvo. Psihološki, žad stabilizira osobnost i objedinjuje um s tijelom. Potiče zadovoljstvo samim sobom.

Mentalno, žad otpušta negativne misli i opušta um. Emotivno, žad je “kamen snova”. Kad se stavi na čelo, donosi snove uvida. Pomaže oslobađanju emocija, posebno razdražljivosti. Duhovno, žad vas potiče da postanete ono što stvarno jeste. Pomaže da prepoznate sebe kao duhovno biće na ljudskom putovanju i budi skrivena znanja. Fizički, žad je kamen koji pročišćava, pomaže čišćenju tijela, kao i organima eliminacije. Ovo je kamen odličan za bubrege. Žadeit i nefrit imaju ista iscjeljujuća svojstva, ali posebne boje imaju određene osobine.

Kako je ovaj kamen jači i od željeza i ima gušću strukturu od ostalih i samim tim je i teži od ostalog kamenja najbolji je za izradu Joni jaja, ne samo zbog svoje strukture, već i zbog toga što najviše utiče na rad nadbubrežnih žlijezda, a seksualna energija se stvara upravu tu. Posjedujući ove karakteristike najbolje je početi sa Joni jajetom od žad kamena, jer je to ujedno i kamen koji objedinjuje um i tijelo te pomaže da spoznate svoju suptilnu stranu, a u procesu rada sa Joni jajetom želimo da oživimo energiju na koju smo zaboravili. Kasnije, kada se usavršite sa Žad joni jajetom, možete intuitivno izabrati neku drugu vrstu Joni jajeta, npr, Joni jaje od Roze Kvarca, kako bi ostvarili unutrašnju ljubav, ljubav prema sebi samoj.

Koralji i Biseri

Koralj i biseri su pokloni mora. Oni zapravo nisu kristali, ali svakako zrače mnogo jakom energijom i pomoći će vam na putu ostvarivanja svoje ženstvenosti. Koralj simbolizira ljubav, odanost i vjernost. Prema vjerovanjima, ovaj neodoljivi kamen veže se uz sreću u braku, pa su se djevojke prije udaje nerijetko ukrašavale upravo koraljnim nakitom. Crveni koralj je simbol materinstva. Štiti trudnice, plod u maternici i njegov zdravi razvoj. Crvena boja ljubavi utječe emotivno na dijete i poslije poroda, te ga prati cijeli njegov život. Slično Rubinu, crveni Koralj se preporučuje ženama koje su stidljive, koje treba da probude svoju vatru, jer budi prikrivenu zavodljivost, daje hrabrost i snagu. Crveni koralj jako budi žensku (Jin) energiju.

Pročitajte i...  Ženska energija - Preokret od ega do srca

Na drugoj strani je Biser koji je sličan Mjesečevom Kamenu i on je simbol čistoće, senzualnosti, iskrenosti i ljubavi. Prema jednoj legendi, biseri se suze radosnice koje je prolila Afrodita – Boginja ljubavi, u trenutku svog rođenja. Biseri stimulišu Jin kvalitete u nama, žensku energiju, energiju Mjeseca i element Vode, stoga povećavaju našu senzitivnost, strast, uravnotežuju emocije, bude ljepotu, i pomažu da pronađemo pravu ljubav.

Simbol su nevinosti, čistoće i ljubavi, te iz tog razloga je dobro da ih mladenka nosi na sebi kako bi sretno uplovila u bračne vode. Biseri bude skrivenu ljepotu u nama, ženstvenost i snagu kao niti jedan drugi kristal. Daju gracioznost i eleganciju. Nose veliki sjaj i toplinu, zbog kojeg su jako cijenjeni i po kojoj se razlikuju od ostalih kristala. Regulišu rad nadbubrežnih žlijezda dovodeći naše hormone u balans, jačaju imunitet kao i živčani sistem. Odlično djeluju na ženski polni sistem i plodnost žene, daju mladolikost i povoljno utiču na mekoću i elastičnost kože.

Koliko su kristali moćni govori nam i podatak da je najpoznatija zavodnica u historiji, Kleopatra, pored svog urođenog umijeća da zapali žar u srcu muškaraca, služila se i nježnim Roze Kvarcom koji nikog nije ostavljao ravnodušnim. Pored Roze Kvarca, gdje god je išla sa sobom je nosila Krizokolu, kristal smatran kod starih Egipćana „kamenom mudrosti”. Vjerovalo se da pomaže u pregovorima i da nositelja štiti od nasilnika.

Kako čistiti kristale?

Došli smo do posljednjeg dijela, a to je njega. Kako sve u životu održavamo, od svoje kuće i svoga tijela, brinemo se o biljkama i životinjama, tako i naši kristali zahtijevaju pažnju i ljubav. Trebamo i mi njima nešto pružiti da bi znali da primimo ono što oni nama pružaju. Veoma je važno da kristal očistite kada ga uzmete prvi puta, jer kao što sam rekla, kristali skupljaju energiju, a dok je došao u vaše ruke pokupio je raznorazne energije.

Važno je da bude čist prije prvog korištenja, jer je cilj da se vaš kristal uskladi sa vašom vibracijom. Nakon čišćenja i kada počnete da ih koristite, izbjegavajte da ih drugi ljudi diraju, jer će njihova energija poremetiti vezu i usklađenost sa vašim malim prijateljem.

Pročitajte i...  Kako nam ranjivost i ženska intuicija mogu pomoći u uspjehu

Drugačiji kristali zahtijevaju drugačiju njegu, a metodi za održavanje kristala su: vodom, dimom, suncem, mjesečevom energijom, kristalima čistačima i naravno u Majci Zemlji. Kristali koji su čvrsti i koji se ne tope u vodi se peru pod mlazom vode, no bitno je da ih tada i mentalno čistite dok ga držite pod vodom. Neki kristali koji ne podnose vodu, te se čiste najčešće uz kristale Hematita.

Sve kristale možete da čistite dimom, tačnije tamjanom, žalfijom ili sandalovinom. Kristal nanesite na dim i primjetićete kako u početku dim „bježi“ od kristala dok ne izađe sva negativna energija, a kada se oslobodi negativne energije primjetićemo kako je dim obuhvatio kristal. 

Kako napuniti kristale energijom?

Kada ste ispraznili svoj kristal od negativne energije, slijedi faza punjenja. Neki kristali se pune na mjesečevoj svjetlosti, neki na sunčevoj, a neki uz pomoć Gorskog kristala na nekoj od svjetlosti.

Svi kristali bi trebali jednom mjesečno da idu u zemlju, jer njihova majka je zemlja a u njoj će se i isprazniti i napuniti. Kada budete kupovali svoj kristal, trebali biste dobiti i uputstva kako se prazni i puni.

Zar nije predivna naša Majka Priroda koja nam je pored divnog doma, „Zelenog Planeta“, darovala i ove divne male prijatelje koji nam olakšavaju životni put, koji nam pomažu da spoznamo energiju svoga tijela i vibracije kojih nismo toliko svjesni, koji su tu da nam pomognu da vratimo energiju kao što je bio moj slučaj, da otklonimo raznorazne barijere i blokade, pa čak i da probudimo ženstvenost i da vratimo žensku moć.

Zahvalimo se još jednom Majci Prirodi što nam i na ovom putu pruža pomoć u vidu „ženskih kristala“ koji će nam pomoći da probudimo svoju žensku stranu kako suptilnu, nježnu i ljubavnu, tako i strastvenu, živu i seksualnu.

Slavimo to što smo žene, slavimo što je na nama da pokrenemo revoluciju i pomognemo i muškarcima na ovom putu i slavimo što možemo da iskusimo ovaj život kao ni jedna žena iz historije do sad, da iskusimo život u potpunoj slobodi i univerzalnoj ljubavi!

Napomena: Za potrebe ovog članka, koristila sam kao referencu i izvor ovaj sajt o kristalima. Sadržaj u ovom članku je informativnog karaktera i nije zamjena za stručni savjet ljekara!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *