Search here...
TOP
Ženska Energija

Kako balanisrati našu mušku i žensku energiju

zenska i muska energija

Dugo sam živjela u tijelu žene na sasvim muški način i to tijelo je bilo veliko. Trebalo je ono stabilnost, pojavu, vidljivost, jer sam živjela po principu koji nije izvorno moj. 

Ovo što vam danas pišem samo je jedan od odnosa koji sam ja osvijestila o sebi i sa sobom kroz svoju osobnu transformaciju i skidanja onih oklopa od kilograma koje sam na sebe nasadila kao štit. Imamo svoje fizičko tijelo, svoje energetsko tijelo i svoje duhovno tijelo. Kada mi ne živimo onu svoju autentičnost. Kada živimo svoju iskrivljenu sliku o sebi naša tijela nisu u ravnoteži. Ona utječu jedno na drugo i stvaraju se posljedice. Te su posljedice vidljive na nama. Na fizičkom izgledu. U pogledu –  oči su ogledalo duše i osjeti se. Zračimo drugačije. 

Dugo godina ženu u sebi gradila sam kroz odjeću, obuću, šminku. Fasadu, onaj vanjski sloj. Unutar sebe bila sam čista muška energija. Voljela sam reći i da imam muški mozak u potpunosti. Lakše sam razumjela muškarce. Jednostavnije mi je bilo surađivati s njima. Držala sam njihovu stranu. Nisam razumjela žene. Stalno zanovijetaju. Nešto ih boli. Nešto ne mogu. One su slabe, a ja ne mogu biti slaba. Ja sam hrabra i moram se boriti. Ja sam na muški način gradila svoju jačinu, jer muško je ono koje je jako. Žena je  slabiji spol, a ja nisam slaba. Na svjesnom nivou, ovu svoju dinamiku nisam tako vidjela. Nisam znala ove informacije. Nisam bila u stanju biti promatrač sebe, jer bih morala prihvatiti i odgovornost da sam odbacila onaj najvažniji dio sebe. Žensku energiju. Ipak sam na sebi imala divnu haljinu, cipele na petu i sređena sam. Njegovana, velika, snažna i hrabra žena, koja sve može sama. 

Ženu ne čine samo obline, odjeća i biologija u tijelu. Ženu čini i energija. U prostoru iza naših očiju stapaju se muški i ženski princip nas. Muška i ženska energija iz koje djelujemo. I svi je nosimo u sebi. Bez toga ne bi bilo međusobnog prepoznavanja.  Odgovornost, kontrola, osvajanje cilja, građenje, eksplozivnost, širenje odlike su muške energije. Kreativnost, stvaranje, vizija, protočnost, uživanje, prepuštanje, povjerenje u sebe i život – odlike su ženske energije.  Kada su one u ravnoteži i mi smo svoje i autentične. Potrebna je i jedna i druga da bismo se kretali kroz život. Da bismo stvarali. Kada se krećemo putem nečijih tuđih očekivanja, ili putem koji mi mislimo da treba biti i pritom ne osjećamo sebe već samo djelujemo, dolazi do “popuštanja brane” i naše izvorna energija se gubi. 

Pročitajte i...  Osmi mart: Dan kada slavimo ljepotu i snagu naše ženstvenosti

Svaka od nas ima svoj jedinstven balans energija. Neke imaju izraženu mušku energiju i njima je akcija prirodno stanje. Ne mislim pritom da one koje imaju manje nisu od akcije, ili u akciji imaju drugačiji odnos prema njoj.  Kad je taj odnos u harmoniji, odnos između muškog i ženskog principa – bez obzira koliki god on bio, mi živimo iz svog prirodnog stanja i u balansu smo. Problemi se stvaraju kada mi živimo iz onog principa koji nije naš, koji smo preuzeli. Kada smo mali učimo po principu zrcala. Zrcalimo ponašanja osoba oko nas i stvaramo sebe. Mame, tate, bake, djedova. 

Razmislite kako ste vidjeli svoju majku kada ste bili mladi? Kako se doživljavali svoga oca? Tko vam je bio uzor? Idol? Kome ste se divili? Čiju ste pažnju htjeli privući? Čija vam je ljubav bila važna? Čije odobrenje ste tražili? Kilogrami su oklop, zaštita. Kada nakupimo kilograme negdje kasnije u životu, došlo je do promjene unutar nas. Izgovore obično potražimo u trudnoćama, životnim situacijama koje su nas snašle, stresu na poslu… Negdje u vremenu dogodilo  se da smo na sebe preuzeli preveliku odgovornost i počeli smo reagirati iz sve veće kontrole. Preuzela nas je veća količina one muške energije u nama i mi smo se počele debljati. Mudrost žene u nama je potisnuta i prijeko potrebna snaga je došla iz muškog principa. Postali ste:

Žena Zmaj

Da li vam je poznat taj pojam? Često sam ga imala prilike čuti. Ona koja drži 4 kuta kuće. Drži sve konce u rukama i upravlja, usmjerava, govori, postrojava poput nekog generala. Da je šef nazove usred noći, jer zna koliko ima tona kave na skladištu. Daje naredbe i za svaki slučaj još prekontrolira da li je sve napravljeno. Postavlja velike ciljeve. Potreba za kontrolom i preuzimanjem odgovornosti za druge i  nepriznavanje vlastitih granica. Osjećate li se vi kao žena Zmaj? 

Vilovita žena 

Zna kada treba zatražiti pomoć. Razumije da svatko nosu svoj dio odgovornosti i prepušta dio odgovornosti i  drugome. Osjeća svoju moć unutar sebe. Razumije da mudrost je puno vrjednija od kontrole i da je ona postojana i stvarana. Racionalno koristi svoju energiju. Zna kada se treba odmoriti. Nije vođena osjećajem krivnje.  Razumije da sve što radi, radi iz stanja zadovoljenja vlastitih potreba. Iskrena je prema sebi. Ima povjerenja u vlastitu intuiciju. Zna postaviti granice. Prizna si kada je povrijeđena i dopušta si odtugovati. Ne bježi pred iskušenjima, pogleda u njih, otvorena srca i sa suosjećanjem. 

Nepoznavanje i nepostavljanje vlastitih granica čini razliku između žene zmaja i vilovite žene. Rušenje tih granica znači da izlazimo iz jedne energije i uplivavamo u drugu. Ne poznajemo sebe i od straha ulazimo u potrebu za kontrolom. Iluzija je da možemo nešto kontrolirati i ona nije naše prirodno stanje i ruši granice koje su nam potrebne na način:

Pročitajte i...  Pet savjeta kako probuditi i ojačati svoju žensku energiju

‘Moram ovo izdržati još malo? Još samo ovaj put ću ovako? Ako ne ću ja tko će? Nitko to ne može napraviti dobro poput mene? Nema mi tko pomoći? Što će na ili on meni pomagati, ja to mogu sama?’

Nesvjesno, pod utjecajem životnih okolnosti ( trudnoća, promjena životne, radne okoline, bolesti) preuzimamo odgovornost na sebe. Odgovornost za sobom povlači osjećaj  kontrole. To nije stanje koje je nama prirodno i namijenjeno da u njemu boravimo godinama. Stavljamo se indirektno u položaj žrtve i manipuliramo i sobom i svojom okolinom. Mijenjamo svoju osobnost.  Kada gradimo na muški način svoju snagu mi potiskujemo i svoju mušku energiju, Ne dozvoljavamo joj da se ispuni u svojoj izvornoj snazi. To je iskrivljena muška energija. Imamo jedan cijeli mali čušpajz unutar sebe. 

Živjela sam u energiji žene zmaja i vilovitoj ženi. Život u svakoj od njih izraz je one moje krajnosti, polariteta. Dvije krajnosti između kojih postoje mnogi stupnjevi. Pronaći svoj ritam i sviju harmoničnu točku na toj skali znači pronaći svoju točku, autentičnog izražaja. Kada sam bila na najvišoj točki u energiji  žene zmaja bila sam ogromna, agresivna, svadljiva, nametljiva, riječi su bile mač kojim sam mahala po drugima. Kada sam bila u energiji Vilovite žene. U njenoj krajnjoj točki, vidala sam svoje rane. Njegovala sam se kroz edukacije, treninge, terapije, savjetovanja, coachinge. Nisam imala fokus, ni želju za akcijom.  

Ni jedna ni druga krajnost nije bila za mene. Bilo mi je potrebno pronaći onu miju točku u kojoj su žena zmaj i vilovita žena za mene u mome tijelu u harmoniji. Da bismo dobili ono svoje izvorno fizičko tijelo, potrebno je zatvoriti oči i ući u svijet iza svojih kapaka. Potražiti sebe i pritom poduzimati korake. I zadovoljstvo će zasigurno doći. Jer, kad pronađete sebe, oklopi oko vas samo padaju. Ne morate se više braniti od sebe. Poznajete samu svoju srž i osjećate je u svome tijelu. Ona je utjelovljena u svaku vašu stanicu. Pronašli ste idealan, onaj božanski omjer vaše muške i ženske energije. 

Pročitajte i...  Najbolji kristali za jačanje i balansiranje ženske energije

Nakupljeni kilogrami promijenili su i našu osobnost. Ta promjena djeluje duboko na sve naše nivoe ličnosti. Disbalans našeg iskonskog omjera muške i ženske energije dogodi do promjene fizičkog tijela. Ova duboka promjena na nama jedan je od razloga što se mnoge zadovoljavaju u stanju u kojem jesu. Da bi se napravila promjena potrebno je obuhvatiti sva naša tijela. 

Rad sa sobom i upoznavanje sebe jedno je prekrasno putovanje. Ja volim reći ponekad je to rad s ružom i laticama ruže. Kada ih dodirujem, divan je miris. Ponekad je to rad s lukom i dok ga gulimo oči nas peku i suze teku. U oba slučaja, ako nastavimo s radom, imamo prekrasan buket na stolu, ili savršen umak za ručak. Kako god ako smo dosljedni rezultat je neizostavan. I vidljiv. Svim našim čulima. Ja sam hodajući primjer, ako ne vjerujete da je to moguće. I iz srca teku moji tekstovi. Jer i sama polako uviđam sve dubine svog putovanja. Tu sam da vama pomognem na vašem. 

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X