Search here...
TOP
Ženska Energija

Kako balansirati mušku i žensku energiju u vezama

kako-balansirati-musku-i-zensku-energiju-u-vezama

Svaka žena je specijalna i jedinstvena. Kada kažem jedinstvena žena, mislim baš na svaku ženu. Na kraju krajeva, svaka žena je i drugačija jedna od druge. To je umjetnost koja se sve više otkriva i koju učimo, ja od tebe i ti od mene, tako da možemo ponovo osjetiti kako je naše žensko biće senzualno i moćno.

Šta je s tom ženskom energijom tačno? Prije nego što mogu da odgovorim na to pitanje, važno je napomenuti nekoliko stvari. Radi se o energiji. O struji. O osjećanju koje je u našem tijelu. Ne radi se o svojstvima, ili kvalitetama i svakako ne o anatomiji.

Svaka osoba i muška i ženska, ima mušku i žensku energiju u sebi. Naš spol nije bitan – u tom pogledu. Međutim, većina žena prirodno ima više ženske energije, a muškarci više muške. Ono što radimo nije uvijek pokazatelj ko smo mi. Naše ponašanje dolazi djelimično od onoga što smo naučili, šta vidimo oko nas i u čemu se potvrđujemo.

Nažalost, naučeni smo da se potvrđujemo na muški način i iz sebe izvlačimo više muške energije koja je u nama. Ako smo godinama živjeli iz te energije, logično je da se umaramo i da smo pod stresom, jer nama je prirodnija ženska energija i nje ima više u nama.

Moj rad se trenutno sastoji u studiranju umjetnosti biti Žena. O tome što predstavlja našu žensku energiju. O svjesnosti kako smo unutar sebe slobodne, moćne i senzualne. Žene grade kuću svojom ženskom suštinom i energijom. Žene drže tri ćoška kuće u svojim rukama. Pri tome, ne treba odbaciti ili zaboraviti i našu mušku energiju, ili čovjeka u nama i čovjeka pored nas. I to još uvijek postoji, ali ne treba da dominira, jer mi smo ženska stvorenja. Važno je da vratimo stvari u ravnotežu u sebi i onda oko sebe. Kako onda opisati energiju žena? Žensku energiju možete najbolje opisati gledajući rijeku.

Pročitajte i...  Žene, Mjesec i mjesečnice - Povežite se sa energijom Mjeseca

Voda simbolizuje žensku energiju

Ona kruži, kovitla i teče punom snagom. Ali, čim ona dobije šansu i nabuja, ona će izaći iza svojih korita i čak i poplaviti sve oko sebe. Ona će jednostavno biti opasna. Zbog toga je važno čvrsto korito rijeke. Ono osigurava pravac, zadržavanje, strukturu, da voda teče od tačke A do tačke B. Mora da postoji razlika između mokrog dijela zemlje i suhog. Treba nam jaka ivica korita kao simbol muške energije u nama i oko nas.

Treba nam žena da popuni muškarca i treba nam muškarac da podržava tok ženske energije.

Ako na ovaj način gledamo na mušku i žensku energiju onda možemo skoro sve da pratimo. Ženska energija je fleksibilna kao voda: mijenja se, kruži i predstavlja osjećaje i intuiciju. Muška energija je linearna kao obala. Fokusirana je na napredak, rezultate i ciljeve. To također znači u odnosu logično razmišljanje i konzistentnost u muškim slušanjima. Jedno nije bolje od drugog.

Obala i voda ne mogu postojati jedno bez drugog. To je važno da znamo, jer ne možemo ništa što je dio nas potiskivati, a isto važi i za međuljudske odnose. Potrebna nam je i akcija i odmor. Mozak i osjećanja. Struktura i kreativnost.

Umjetnost je da u najboljem trenutku iskoristimo najbolju energiju i energiju koja nam u većem procentu pripada i u kojem momentu nam treba. Ipak, velika većina ljudi nije svjesna ovoga. U našem sadašnjem društvu muškarac je često postavljen iznad žene. (Iako očigledno kod nekih postoji mali pomak!). Žene su se borile za svoja prava na muški način. Mediji, korporativne kulture, vaspitanje, monetarni sistem… su mnoge strukture u kojima smo samo u hijerarhiji muške energije. To nas tjera da mislimo da naša akcija, rezultat i logično razmišljanje dovode do rezultata, a da su osjećanja, tiha nježna energija i okretanje ka unutra – inertni.

Pročitajte i...  Kako nam ženska energija može pomoći u izgradnji boljeg svijeta

Danas su muškarci i žene skloni da žive i deluju samo od svoje muške energije, a ne od njihove ženske energije.

Ako razmislite o tome šta želite da uradite sa projektom ili funkcijom, razgovarajte sa svojim partnerom o tome gdje ste zapravo. Za sve je bolje ako govorite o svojim osjećanjima i djelovanju (ženskoj energiji) nego kada iznesete listu prednosti i slabosti (muška energija).

Stoga je važno upoznati našu žensku energiju, a istovremeno i našu mušku energiju, prihvatiti je i iskoristiti u pravim momentima. Ne kao opoziciju muškoj energiji. Nego kao oblik saradnje i pronalaženje obnovljenog balansa. Samo tada ćemo biti potpuni!

I opet to nije u pitanju koja energija je bolja muška ili ženska. Ne govorimo o ‘tipičnom’ muškim ili ženskim ponašanjima. Pokušavam objasniti da je i muška i ženska energija prisutna u svima nama i samo trebamo da je balansiramo da bismo bili svoji.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X