Search here...
TOP
Ženska Energija

Žene, Mjesec i mjesečnice – Povežite se sa energijom Mjeseca

zene-mjesec-i-mjesecnice-povezite-se-sa-energijom-mjeseca

Kao žensko biće sam uvijek i uživala kao žensko biće i da imam mjesečnicu. Pred mjesečni ciklus sam uvijek bila nervozna, umorna, razdražljiva, a onda pošto bih ga dobila, osjećala sam se kao da sam se ponovo rodila, puna energije, inspiracije i volje za život. Danas mi je 55 godina i to vrijeme mjesečnice je iza mene. Prije sam mislila da će mi ovo biti težak period, da se više neću osjećati ženstveno. Naprotiv, danas se osjećam predivno, ženstveno, staloženo, sa još više energije i željna mudrosti i novih učenja!

To mi je pojačalo inspiraciju za jednu radionicu i za ovaj tekst da se malo više udubim u informacije o mjesečnici i povezanosti žena i Mjeseca. Toliko su mi bili interesantni neki članci i opet, s obzirom na more informacija koje možemo naći na internetu, ne znam u kolikoj mjeri su tačni, no bili su mi dovoljno interesantni da vam ih dijelom prenesem. Da li znate da stara učenja govore da su žene imale menstruaciju tačno prema ciklusu Mjeseca?

Sa punim mjesecom se dešavala ovulacija i neposredno prije novog mjeseca (tamnog mjeseca), dok je novi mjesec bio period menstruacije, vrijeme Mjeseca (mjesečnice). 

Mjesec se u većini kultura smatra ženstvenim. Povezan je sa idejom Boginje. Sunce je povezano sa muškom svjesnošću i energijom. Ovo se razvilo iz poljoprivredne kulture, jer se Mjesec odnosio na plodnost usjeva.

Mjesec i ženski ciklus

Nisu sve žene imale svoje mjesečne periode tokom novog, ili punog Mjeseca, to je jasno. Ali. ženski ciklus uvijek ide paralelno sa vremenom, pa Mjesecu i uvijek ostaje povezan s tim. Različiti položaji mjeseca takođe utiču na karakter mjesečnice:

• sa novim Mjesecom – snaga liječenja i puštanja
• polumjesec – rast, razmišljanje i učenje
• pun Mjesec – pun energije, magije i vatre
• opadajući Mjesec- smanjenje energije u tijelu i otpuštanje emocija

Pročitajte i...  Osmi mart: Dan kada slavimo ljepotu i snagu naše ženstvenosti
Mjesec, žena i kalendar

Prvi kalendari zasnovani su na bliskom odnosu između faza Mjeseca i ciklusa žene. Najstariji kalendar mjeseca koji znamo nalazi se u Lausselu, u Francuskoj: slika sa crvenim okerom oslikana na krečnjaku. Smatra se da je ova slika stara između 20.000 do 30.000 godina. Postoji žena koja se vidi, majmunolika Boginja, koja jednim rukom ukazuje na njen stomak, plodnu matericu, a u drugoj ruci drži srp mjeseca sa 13 zareza. Mnoge drevne civilizacije su zasnovale svoje kalendare u lunarnom ciklusu, na primjer, kalendar kulture Celtic Moon.

Prije oko 5000 godina, lunarni kalendar je promijenjen u mušku verziju – solarni kalendar. Trinaestomjesečni kalendar je gotovo potpuno ukinut i zamijenjen je dvanaestomjesečni kalendarom. Drevni Egipćani su počeli sa tim, pa je preuzeo Julius Cezar i Papa Gregory XIII ga ponovo prilagodio. Zvanično je uveden 1700. godine.

Ženske vrijednosti zamijenio je muškarac. Ukupan preokret iz prirodnog, cikličnog vremena do neprirodnog – linearnog kalendara. Sa ovim uvođenjem nove ere, poštovanje žena je izgubljeno.

Uvođenje ove nove ere, prema mnogim, značilo je smanjenje uloga žene. Broj 13 (ženski) posmatrao se kao broj nesreće. Hrišćanstvo se pojavilo i sa ovom religijom uloga žene bila potpuno potčinjena. Više međusobnog poštovanja nije bilo. Hrišćanstvo je bilo idealno sredstvo za mnoge ljude da suzbiju ženu. Uvođenje masovne religije više se nije radilo o poruci koju je Hrist želio prenijeti, već o kontroli vjernika. Uvedena je nova hijerarhija i žena je bila podređena u toj hijerarhiji. Postojao je Bog koji se generalno smatra muškim. Na kraju krajeva, pričali su o njemu i postojao je Božiji Sin.

Jedini ženski aspekt koji je i dalje bio poštovan je Djevica Marija. Tamo gdje je riječ djevica dobila potpuno drugačije značenje od one nezavisne žene. Boginja je sada nestala i ako je bilo šta poznato o Boginji, prirodnoj sili, onda je to bilo gurnuto natrag što prije i što dalje.

Pročitajte i...  Kako postići uspjeh sa našom ženskom energijom
Žena u modernom vremenu

U našem savremenom društvu, u kojem mnoge žene imaju ili žele da imaju karijeru, malo je ili nema nikako razumijevanja za ženske sposobnosti. Žene ne znaju više da koriste poklon od Majke Prirode.

Prinuđeni smo samo da pokažemo našu lijepu stranu, kreativnu stranu, stranu koja zrači od nas samih i ona se komercijalizuje. Skoro pa se zloupotrebljavaju uloge mlade žene i majke. Nažalost, uloga zrele žene i stare mudre žene danas nije toliko cijenjena i potisnuta je i od nas samih žena, jer želimo da zadržimo mladoliki izgled i bojimo se da izgledamo staro, jer mislimo da se to od nas ne očekuje.


Bilo je kultura u kojoj je neko imao razumijevanje za žene i njihov ciklus. One su proslavljale svoj Mjesec. One su se brinule jedne za druge i napravile posebno vrijeme za to, u kojem su dijelile svoje vizije plemenu kojem pripadaju.

Danas se postepeno pravi preokret. Sada se svugdje u svijetu žene udružuju kako bi podržale jedna drugu, tako da naučimo jedne od drugih o prirodnom načinu da budemo žena u ovom društvu. Ali i o tome da se smirimo, da budemo žensko u društvu orijentisanom na muškarce. Također vidite i žene koje rade sa ženama da im vrate ulogu koju su imali u društvu. Na isti način i ja radim sa svojim grupama žena i sa ovim magazinom. Uloga uvažavanja ženske moći, ženskih normi i vrijednosti, pored današnjih muškaraca.

Balans ženskog i muškog, na svim nivoima čini za sve nas dobro. Žena u svom lunarnom vremenu je duhovno povezana sa Kosmosom i dobiva uvid u oslobađanje, pomoću kojeg može pomoći zajednici, a starije i stare žene su izvor mira i staloženosti koji su praćeni mudrošću i drže zajednicu na okupu.

Pročitajte i...  Kako ostvariti želje pomoću energija punog i mladog Mjeseca

O Autoru

«

»

Leave a Comment