Search here...
TOP
Ženska Energija

Osmi mart: Dan kada slavimo ljepotu i snagu naše ženstvenosti

osmi-mart-dan-slavljenja-nase-zenstvenosti

Holandija je zemlja cvijeća. Sve cvjećare, kojih je na svakom koraku, pijace i ulice su u ovom periodu pune mirisnih zumbula, tulipana i još puno ostalog raznobojnog cvijeća. Vjetar i elipse vjetrenjača raznose taj miris po cijeloj zemlji.

Kada mi se miris zumbula uvuče u nosnice vratim se mislima u djetinjstvo i prisjetim se kako smo za 8.mart, kao djeca trčali da kupimo majci, bakama, tetkama i učiteljicama najljepši cvijet, za Dan žena. Sjećam se sa koliko se pažnje kod nas slavio i još uvijek slavi taj praznik. Sjećam se da je moja mama išla svake godine sa ženama iz fabrike na proslavu. Jednom su čak išle i u Budimpeštu. Mislim da je bilo 70-tih godina. Išle su u super luksuzni hotel. Za tu priliku je mama sebi sašila dugu srebrenu haljinu. Ta ista haljina je sada kod mene u ormaru. Moja 14-to godišnja kćerka me pitala zašto je čuvam?

Odgovorila sam joj: ”Čuvam je kao simbol jednog lijepog vremena i jednog praznika.”

“Oh, što je to cool, imate praznik haljina!”, reče mi ona ushićeno.

Malo sam se kao majka zastidjela da ona ne zna šta je 8. mart. Uzela sam si zadatak da joj objasnim i počele smo tražiti po enciklopedijama.

“Međunarodni Dan žena je praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena. Ideja da se ovaj praznik obilježava pojavila se početkom 20.stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do protesta zbog loših radnih uslova…”.

Dugo smo pričale o ženskim pravima nekada i sada. Mislim da sam joj uspjela objasniti šta se 8. marta slavi. Žene su se izborile za svoja prava! U zapadnom svijetu se Dan žena uglavnom prestao obilježavati, djelom i zbog toga jer je emancipacija žene dostigla visoki stepen, gdje su se žene potpuno izjednačile s muškarcima u svojim pravima, poslovima, ciljevima i rezultatima.

Mi smo žene novoga vremena

Danas nije bitno jesmo li majke, domaćice, poslovne žene, žene sa karijerom ili umjetnice, svi smo žene ovog vremena. Možemo na puno područja da se usavršavamo, ispoljavamo i dokazujemo. Međutim, u posljednjih nekoliko decenija je većina žena svjesno ili nesvjesno preuzela muške kvalitete: samostalnost, jasnu usmjerenost ka rezultatu, nezavisnost i neku čudnu grubost. Kvaliteti žena kao što su: intuicija, briga, snaga zajedništva, nježnost i krhkost kao da su malo ostale u zaleđini.

Jesmo li izgubile našu ženstvenost?

Svijet (pogotovo sada) ima potrebu za ove ženske kvalitete. Ima potrebu za puno više ženske energije. Biti žena je puno više nego dobiti dijete, nositi lijepu garderobu, ili se truditi sve stići.

Pročitajte i...  Kako balansirati mušku i žensku energiju u vezama

Ako otvorimo medije uglavnom se susrećemo s informacijama koje nam izazivaju strah, žalost, razočarenja i slabost. Mi žene smo u stanju sa svojim ženskim kvalitetama ovo zaustaviti. Dokazano je da postoji ženska kolektivna energija, a svaka od nas nosi udio u tome. Mi smo esencijalna spiritualna bića. Mi smo emocionalni centar i sada je baš vrijeme da se izbalansiraju muške i ženske energije u svijetu.

Ženska snaga nije u snazi tijela, nego u snazi psihe

Naša snaga je u našoj ženstvenosti gdje smo istovremeno nježne i snažne. Nadarene smo mudrošću, upornošću, intuicijom i razumijevanjem. U ovom vremenu je sve više potrebe za balansom u svijetu između muške i ženske energije. Umjetnost je biti žena, svjesna sebe i svojih želja.

U ovom momentu naša ženstvenost stoji centralno, gdje možemo našu žensku energiju optimalno iskoristiti. U našoj slobodi možemo birati i osjetiti što smo u biti ne stideći se svoje snage i potrebe za njegom, nježnošću i brigom. Uredimo svoje domove i radne kutke da odišu našom energijom. Ugostimo i razmazimo svoje drage. Ponudimo im puno topline i pozitivne energije.

ženstvenost je univerzalna

Rotterdam je najveća evropska luka. U njemu živi više od 176 različitih nacionalnosti. On je jedini grad u Holandiji u kome se 8.mart, dan žena obilježava. Dan kada žene svih tih nacionalnosti budu u centru pažnje. I bez obzira kakvo je vrijeme vani, grad je obojen raznolikošću i odiše ljepotom ženstvenosti. Ženstvenosti koju ne susrećemo u visokim modnim časopisima. To je ženstvenost koja je univerzalna, a u meni izaziva osjećaj ponosa da sam žena i potrebu da jos više tu ženstvenost ispoljim i razvijam u sebi. Ženstvenost koja ne poznaje granice i životnu dob.

Ženstvenost u izgledu

Ženstvenost ćemo najbolje istaći ako nosimo garderobu koja nam lijepo stoji. Koja nam pomalo sakrije nedostatke, a pomalo nam istakne što je lijepo. Sve što nosimo treba da izgleda tako da se vidi da smo uložile truda u izbor toga što nosimo. Šminka nije neophodna, ali je ženstvena. Malo crvenog ili roze karmina uvijek osvježava naše lice. Nositi usklađen nakit, imati urednu njegovanu kosu su jako ženstveni elementi.

Treba da volimo svaki centimetar našeg tijela. Naše tijelo je ono po čemu smo žene. Ne stidimo se malih naslaga sala. Žensko tijelo uvijek ima veći procenat masnih naslaga nego muško. Ali možemo naše tijelo njegovati i održavati sportom, jogom, plesom ili plivanjem. Tako ćemo bolje razviti ženstvenost i svoje tijelo još više cijeniti i voljeti. Ako sebi svakodnevno odvojimo malo vremena da izgledamo čisto i svježe ženstvenost nam ne može izostati.

Nositi se kao dama

U većini kultura je normalno da žene nose nakit , odjeću koja ističe ženstvenost, elegantnije cipele. Ako ne hodamo lako sa visokim potpeticama možemo ili prvo malo vježbati ili nositi jednostavno ravne elegantne cipele, da nam omoguće lakše kretanje. Mi žene po prirodi hodamo senzibilnije i naši pokreti su od kukova prema ramenima. Zato se trudimo da hodamo sa malim koracima lagano i elegantno, a ne kao da žurimo na voz.

Pročitajte i...  Kako faze Mjeseca utiču na naše emocije

PLES I POKRET

Plešimo svakodnevno, jednostavno u kući. Ples je jedna forma gdje ženstvenost potpuno razvijamo. Trbušni ples naglašava prirodne forme ženskog tijela Salsa ili drugi plesovi sa partnerom naglašavaju tradicionalnu razliku između žena i muškaraca. Muškarac vodi ples, a žena ga prati sa više pokreta. Dok plešemo naša psiha je potpuno akceptirala naše tijelo takvo kakvo je. Na taj način razvijamo slobodu tijela i naša ženstvenost je još izraženija.

Da bismo plesali i uživali u plesu ne moramo biti profesionalni plesači. Prepustimo se ritmu i tijelo će se samo prilagoditi. Budimo opuštene i nasmijane. Osmijeh je šminka koja nam svima najljepše stoji. Biti svoja, osjećati se ugodno, šaliti se pomalo, nestašno zadirkivati i uživati je nešto što potpuno pripada nama, a puno je ljepše nego namršteno i mrzovoljno ponašanje.

GRADITI SAMOPOUZDANJE

Već je poznato da je jako bitno sebe voljeti i imati samopouzdanje. Ako nam je samopouzdanje jako ne samo da izgledamo ženstvenije, nego smo i samostalnije i sigurnije u svoje ponašanje, odluke i izbore. Hodajmo uzdignute glave sa osmijehom na licu! Imati samopouzdanje nije arogancija! Ne moramo isticati šta imamo ili šta postižemo. Cijenimo to što smo same postigle, ali i to što drugi postižu, jer smo kroz svoj trud svjesne koliko truda je uloženo za neki rezultat ili rad.

BRIžNOST

Budimo brižne, jer nam je i to u našoj ženskoj prirodi. Brinuti se za svoje najbliže ili za nekoga nas u biti usrećuje i pravi zadovoljnima. Pa se ne trebamo toga stidjeti, nego naprotiv uživati u tome.

Imati dobre manire

Već sam ranije pisala da smo mi žene nadarene mudrošću. Tako da nam ne treba biti teško tražiti momenat kada treba šta reći. I to reći bez galame i psovki, već umjereno i staloženo. Imati dobre manire u svakodnevnom životu, gdje poštujemo sagovornika i imamo interesa za druge, pohvaliti njihov rad ili izgled.

Ono što još nama ženama pripada je rado pričati o drugima. To je naša ženska znatiželja i priroda, samo moramo biti obazrive i znati granicu da ta interesovanja i priče ne pređu u zlobno ogovaranje koje ne donosi nikakvo dobro. Moramo biti u stanju prihvatiti uspjeh drugih i dati im kompliment. Komplimenti su neophodni i za psihu zdravi. Sa njima se ljepše osjećamo i imamo refleksiju onoga čime se bavimo.

Pročitajte i...  Ženska energija: kako ojačati našu žensku moć

žENSTVENOST U KULTURI

Dok šetam Rotterdamom, uživam u ženstvenosti, holandskih žena koje samouvjereno koračaju s njihovim dugim i vitkim nogama, žena iz Surinama, Arube, koje se nimalo ne stide svojih oblina i žele to još više da istaknu, jer su u njihovoj kulturi krupne i oble žene pojam ljepote. Žena iz Maroka, Turske, Bliskog Istoka i nekih afričkih zemalja sa njihovim raznobojnim šamijama, gdje se ženstvenost odlikuje u tajnovitosti iza pokrivenog.

Žene Istočne Evrope i Mediterana uvijek namirisane, njegovanih i lakiranih noktiju. Dotjerane, sa brižnim izborom garderobe. Indonežanke i Kineskinje, sa osmijehom na licu, koje daju utisak da su uvijek spremne da drugome pomognu. Indijke, otmjene i elegantne i ako ponekad odjevene u zapadnu modu prepoznatljive po svojoj “bindi” – tačkai na čelu, koja simbolizira duhovno treće oko, i njihovoj prelijepoj, u svijetu najljepšoj, njegovanoj kosi.

Ne skrivajmo svoje ženske snage, nego ih naprotiv otkrivajmo, jer smo mi tako jače i pravimo svijet oko sebe jačim. Slavimo da smo žene, ne zato da budemo u stresu kako i gdje to slaviti, već zato što je došao momenat da budemo to što jesmo i da kao takve poboljšavamo svijet!

O Autoru

«

»

Leave a Comment