Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Tajna vitkosti: Holistički pristup prehrani i brizi o sebi

Planiramo poslovne obaveze, godišnji odmor, zimovanje, raspored aktivnosti djece, svoje aktivnosti. No, planiramo li svoje obroke? Imamo li naviku posvetiti pozornost što, kako i zašto unosimo u svoje tijelo?

Imate li osjećaj da ste sasvim organizirani na poslu, a vaša prehrana nije baš nešto? Kada posložite dan u mislima, nekako vam je sve organiziranije. Kada vam je ostao ručak od prethodnog dana i pojedete ga, tada u tijelo ne unesete nešto na brzinu i usput iz pekare, već uravnotežen i balansiran obrok. I osjećate se dobro. Jednako dobro kao kada ostvarite što želite na poslu.

Zašto onda zanemarujemo našu prehranu, sebe? Zašto nam je važnije poslovni uspjeh od vlastite dobrobiti? Naše ponašanje ovisi o utjecaju puno faktora. Okolini, sposobnostima, vještinama, vrijednostima, namjeri i navikama.

Te divne navike, koje imam osjećaj da ih na jednom području imam i divno mi služe, a na drugom je ‘udri brigu na veselje’ i onda se zamaram. Kako stvoriti balans i navike prebaciti iz jednog životnog područja na drugi? Iz jednog životnog perioda u drugi.

Planiranje i dosljednost važni su za osjećaj kontrole i stjecanje navika. Naprimjer, želimo preuzeti kontrolu nad našim prehrambenim navikama. Jedemo doručak, a ostatak dana nam je na principu “snađi se”. Što nam je potrebno da bi promijenili tu naviku?

Planiranje obroka

Planiranje obroka, kako planiramo i naš radni dan. Uz toliko obaveza posao, djeca, roditelji…, brigu o sebi često znamo staviti nisko na našoj ljestvici vrijednosti. Često je to zbog osjećaja da kada brinemo o sebi onda smo sebični. Pod brigu o sebi ja stavljam naglasak na brigu o našem duhu i našem tijelu. Ono što nas čini čovjekom. Prehrana je sastavni ponekad i veliki dio našeg života (prisjetite se prosinca – sve se vrti oko hrane i pića).

Pročitajte i...  Kako promijeniti odnos prema hrani promjenom odnosa prema sebi

Prehranu poput drugih naših obaveza potrebno je planirati. Možda su neki od vas naučili to uz vaše bake, mame, tate. Ja sam bila jedna od onih kojoj je baka kuhala kad je bila mala. I dugo sam imala dojam da mali Goblini donose sve te namirnice u kuću. U radu s klijentima kao najčešći odgovor dobijem: “Ja želim izgubiti toliko i toliko kilograma”. Razgovorom dođemo do njihove stvarne potrebe. Žele se dobro osjećati, imati kontrolu nad svojim prehrambenim navikama i hranom koju unose. Da bi se voljeli hraniti zdravije. I bi voljeli znati što je to zdrava prehrana. Osjećaj zdravlja u svome tijelu im je važan.

Kako postići taj osjećaja zdravlja u vlastitom tijelu? Planiranjem! Razmisliti: što je to što volimo jesti i što od toga imamo u kuhinji ? 

Tada zapišite i planirajte:

1. Obavite kupovinu za namirnice 2 puta tjedno.

2. Isplanirajte obroke 3 dana unaprijed i stavite ih na frižider, vidljivo mjesto

3. Napravite pripremu za te obroke

4. Drugi dan napravite pripremu za naredna tri dana

Važno je da ste dosljedni u tome. To zna biti izazovno. Možda imate osjećaj da ovo zahtjeva puno vremena. U početku dok se ne naviknete iziskivat će i vremena i truda. Tako je sa svim. Sjetite se svoga posla kada ste ga počeli raditi koliko vam je trebalo da napravite zadatak, kako je to zgledalo nakon samo tri mjeseca. Sjetite se kad ste počeli učiti voziti bicikl ili rolere koliko puta ste pali i bilo je teško i nekad je boljelo, ali niste odustali i nakon mjesec dana već ste bili faca u ulici.

Tako je i s prehranom i navikama. Budite dosljedni, vjerujte u sebe, vaše tijelo će vam vratiti brigu o njemu. Osjećat ćete se bolje, imat ćete više energije, mislit ćete brže, ljepše ćete spavati. Ostvarit ćete ono što ste željeli i hranit ćete se zdravije. Taj osjećaj samo ostvarenje za mene je nezamjenjiv. Vjerujem da ste ga vi osjetili bar jedanput u životu, na nekom životnom području.

Pročitajte i...  Kako do željene težine promjenom odnosa prema hrani

Prisjetite se kako ga je bilo osjetiti i krenite malim koracima. Planirajte, budite dosljedni. Primijenite holistički pristup prehrani, planiranju i brizi o sebi.

Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment