Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Emotivno prejedanje: Kako prevladati žudnju za hranom

emotivno-prejedanje

Žudimo li mi za pizzom, sladoledom, čokoladom? Treba li naše tijelo te namirnice? Što stoji iza te žudnje, potrebe i želje  Kada imam na izbor da u svoj auto utočimo najbolje gorivo i ono lošije, za istu cijenu biramo ono najbolje. Zar nije tako? Što mislite zašto onda u naše tijelo unosimo velike količine namirnica koje su nutritivno prazne, energetski loše i štetne za naš organizam?

Naišla sam na podatak da prekomjerna težina i pretilost pogađa više od 2 milijarde osoba (2.000,000.000) na svijetu. DVIJE MILIJARDE. Možete li zamisliti da u današnje vrijeme, pored toliko dijeta, informacija na dohvat ruke, na samom dlanu, emisija o mršavljenju, reklama za dijetetske proizvode dvije milijarde ljudi i dalje pati od prekomjerne težine.

Ubrzan način života, od nas traži i instant rješenja koja kad podvučemo crtu koliko puta su se pokazala ispravnim? Dijeta, čarobna, magična riječ, ili mrska, neprivlačna opcija a mislite da vam je potrebna. I sama sam dobar dio života do sada provela na dijetama. Krajnji rezultat tih dijeta bilo je razočaranje i jo-jo efekt. Nešto su me  naučile da moram promijeniti pristup ako želim imati drugačiji rezultat.

Umjesto da pratim planove prehrane, važem obroke, brojim kalorije, odlučila sam se za promjenu odnosa sa samom sobom. Umjesto da karakteriziram hranu na dobru i lošu izvana , krenula u potragu unutar sebe. Za početak, počela sam biti iskrena prema  sebi, prestala sam si lagati da sam sretna takva kakva jesam.

Zapitala sam se “Što ja to zapravo hranim”? Da bhi došla do tog odgovora krenula sam malo dublje i pitala se “Što ja to želim“? i za čim ja to žudim. Pitanje koje naizgled izgleda jednostavno, obično, djetinjasto. To pitanje rijetko postavljamo jedni drugima, a još manje sebi. Važno je da bi shvatili tko smo i što se zapravo krije u našoj potrebi kada u sebe unosimo hranu koja nije prijatelj našem tijelu, našem hramu.

Hranila sam emocije koje sam duboko zatrpala u sebe. U neke nisam vjerovala, neke sam smatrala da nemam prava, a dobar dio njih nisam ni poznavala. Bila sam suočena da ja hranim svoje emocije hranom. Tako nisam morala misliti o sebi svojim željama i svojim potrebama.

Pročitajte i...  Zdrav stil življenja: Pravilo 80/20 u prehrani i životu

Dešava li se to vama? Ponekad? Ili stalno? Način na koji živimo život je naš vlastiti izbor – ono što je nama danas potrebno u smislu prehrane  i zdravog načina života je briga o sebi.

Način na koji to možemo postići :

1. Promijeniti način na koji razmišljamo o sebi
2. Promijeniti način na koji razmišljamo o hrani
3. Razumjeti što naše tijelo treba
4. Struktura – da bi se stvorila navika za to je potrebno vremena

Glad možemo podijeliti na Emocionalnu i Tjelesnu. Kada naučimo raspoznavati koja je koja glad znat ćemo što nam tijelo signalizira i što se krije iza potrebe ili ponašanja koje trenutno imamo.

EMOCIONALNA GLAD:

1. Javlja se naglo-u jednom trenutku nismo gladni u drugom izgladnjeli. Glad se pojavi i pojača u trenu.
2. Emocionalna glad javlja se u glavi. Započinje u mislima i u ustima. Želimo okusiti čokoladu, krafnu. U mislima se kovitla misao o željenoj hrani.
3. Neodgodiva je! Traži da jedemo odmah.
4. Emocionalna glad javlja se kad smo uznemireni.
5. Obuhvaća automatsko ili odsutno konzumiranje hrane. Kao da nečija tuđa ruka grabi tu krafnu i stavlja je u usta,  primijetimo da smo pojeli cijeli čips  – KADA?
6. Ne slabi ni kad je tijelo sito. Prejedamo se kako bismo umrtvili emocije koje nas muče.

TJELESNA GLAD:

1. Javlja se postepeno. Kruli u želucu, poslije sat vremena grmi. Postepeno dobivamo signale da je vrijeme za jelo.
2. Strpljiva je  – možemo pričekati do obroka.
4. Javlja se iz tjelesnih potreba – ako je prošlo puno sati od posljednjeg obroka.
5. Svjesno biramo i konzumiramo hranu. Svjesni smo što jedemo, što nam se nalazi u ustima i sami odlučujemo koliko ćemo pojesti.
6. Prestaje kad je zadovoljena potreba za energijom i hranjenjem tijela ona prestaje.

Pročitajte i...  Kako do željene tjelesne težine osluškivanjem potreba svog tijela

Koraci za ublažavanje emocionalne gladi:

Recite sami sebi da narednih 15 minuta ne smijete jesti i tijekom tih 15 minuta napravite dolje navedene točke. Ako i nakon toga osjećate glad ona će se smanjiti toliko da nećete imati želju za prejedanjem.

1. Udaljite se od hrane, ako i treba izađite iz kuće sljedećih 15 minuta. Kada osjetimo emocionalnu glad ona najčešće vodi automatskom ili odsutnom prejedanju. U tom trenutku nismo svjesni koliko jedemo. Prejedanje je moguće izbjeći ako se udaljimo od hrane. Ponekad je za to potrebno da fizički izdajemo iz prostorije, a ponekad i da odstranimo svu nepotrebnu hranu iz kuće. Znači nije potrebno pojest sve s tanjura ili ostaviti za kasnije.

2. Zapitajte se što trenutno osjećate u sebi. Da li je to strah, bijes, napetost ili stid – odgovor najčešće se sam istog trenutka javi. Zapitajte se i uskoro ćete saznati što to zapravo hranite. Dokle god zadržavamo svoj unutarnji mir, imat ćemo našu ‘glad’ pod kontrolom.

3. Ako vaša glad dolazi iz usta operite zube i popijte veliku čašu vode. Kada operemo zube riješit ćemo se okusa za kojim žudimo ili imamo potrebu do kraja dovršiti. Voda će pomoći da utažimo žeđ koju pogrešno tumačimo kao glad.

Četiri su osnovne emocije u pozadini emocionalnog prejedanja: strah, bijes, napetost i stid. Krenimo od svojih potreba i svojih emocija i naći ćemo se na putu novog života.

Važno je da uživamo u životu, mijenjamo odnos prema sebi tako mijenjamo i odnos prema hrani. Mnogi znaju reći ‘Ja želim biti slobodan, jesti pizzu sladoled, čokoladu kad poželim’. Jesmo li zaista slobodni ako nam mozak žudi za tim i ne možemo o ničemu drugom razmišljati?

Za sve je potrebno strpljenje i vrijeme. Promjena navike ne dolazi preko noći. Danas podržavam željenu težinu, moje tijelo je moj hram i prema njemu se tako odnosim. Njegujući ga tako da poštujem i volim sebe, biram misli i namirnice koje unosim u njega. Imamo samo jedno tijelo, imamo samo jedan um i jednu dušu način na koji živimo naš život je naš vlastiti izbor i uvijek to možemo promijeniti.

Pročitajte i...  Zašto ne možete da izgubite višak kilograma i kako to promijeniti

Biti svjestan i prisutan  dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u  svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulness-a. Ako želite iskušati mindfulness, a nemate mnogo vremena, kliknite na ovaj link za moj vodič u pdf-u ‘Moje Mindful Jutro’ i otkrijte kako da svoj jutarnji ritual i spremanje zdravog doručka pretvoriti u mindfulness vježbu. Moj pdf vodič ‘Galaktička Dijeta’, na temu kako zaustaviti emotivno prejedanje možete kupiti ovdje.

O Autoru

«

»

Leave a Comment