Search here...
TOP
Emotivno Prejedanje Mindfulness

Pet savjeta za zdraviji stil života i idealnu težinu

pet-savjeta-za-zdraviji-stil-zivota-i-idealnu-tezinu

Imati zdrav stil života često nam se može činiti nedostižan, ili previše kompliciran. Savjeti i informacije koje čitamo čine nam se kao da jedna pobija drugu. Kako biste postigli optimalno zdravlje, postigli i održali željenu težinu i dobro se osjećali u svome tijelu, pratite ovih pet jednostavnih smjernica:

1. Nemojte unositi toksične stvari u svoje tijelo

Stvari poput cigareta, droge i alkohola toksične su i loše za naš organizam. Stvaraju ovisnost i za neke ljude teško je prestati s tim navikama. Umjerene količina alkohola za one koje ga podnose je prihvatljiva, dok su cigarete i droga loši za sve. Sve češći problem danas je nezdrava i brza hrana koju svakodnevno konzumiramo. Postalo je normalno da je najmanje jedan obrok u danu iz pekare. Najbolja i najveća stvar koju možete napraviti za svoje tijelo i sebe je da prestanete konzumirati procesiranu i već pripremljenu hranu.

Izbjegavate pekare, osim ako nemaju dio zdrave prehrane sa svježe pripremljenim salatama i smoothie-je. Izazovno je prestati konzumirati procesiranu hranu, jer je ona napravljena tako da našem mozgu iznimno ukusna i privlačna. Nutritivna vrijednost tih proizvoda je niska i naše tijelo ne dobiva potrebnu energiju. Trenutno zadovoljimo osjećaj gladi, no brzo potom osjećamo se tromo, napuhnuto, pospano i ponovo gladno. Ne možemo biti zdravi ako u sebe unosimo nezdrave stvari poput cigareta, alkohola i gotove brze hrane.


2. Krećite se više

Sve je podređeno da brže, jednostavnije i bolje obavljamo stvari. Iz kuće ulazimo u auto, sjedimo, vozimo se na posao. Gledamo da što bliže parkiramo, da ne moramo hodati. Liftovi – kako se ne bi umorili do dolaska na posao. Jako malo, ili se uopće ne krećemo. Upotreba mišića je iznimno zdrava za nas. Kretanje, vježbanje, ili dizanje utega način je zbog kojeg ćemo izgledati bolje, no to je samo jedna od prednosti koje nam donosi vježbanje ili pokret. Kada vježbamo naše tijelo, mozak i hormoni funkcionirat će normalno. Smanjuje se nivo šećera i inzulina u krvi, popravlja nam se nivo kolesterola.

Pročitajte i...  Zašto ne možete da izgubite višak kilograma i kako to promijeniti

Vježbanje može pomoći u smanjenju anksioznosti, smanjiti rizik od kroničnih bolesti, pretjerane težine, dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti. Vrlo važno je da izađete i pješačite i da pritom uživate u Suncu, koji je prirodni izvor vitamina D. Hodanje je odličan izbor i često potcijenjen način vježbanja. Preporuka je dnevno napraviti 15.000 koraka. Većina od nas ima smart phone i ruku na srce s nama je skoro uvijek. Poslužite se aplikacijama za brojanje koraka i za početak provjerite koliko koraka dnevno radite. Vježbanje, uz dobar izgled, donosi i dobro zdravlje.

3. Spavajte dovoljno

Spavanje je jako važno i istraživanja pokazuju da je premalo sna usko povezano s mnogim bolestima, uključujući pretjeranu težinu i srčane bolesti. Preporučljivo je odvojiti vrijeme za kvalitetan san. Dobar san pomoći će vam da se osjećate psihički i fizički bolje i smanjite rizik od zdravstvenih problema.


4. Izbjegavajte nepotrebni stres

Zdrav stil života uključuje njegu uma duha i tijela. Kako se osjećamo i kako mislimo važno je. Često smo pod velikim stresom, a da nismo toga svjesni. Navikli smo se. Neki od nas kada su u najvećem stresu daju najbolje rezultate. Kada smo pod stresom cijelo vrijeme, to je jako loše za nas i recept je za katastrofu. Pretjerani stres podiže razinu kortizola (hormona stresa), koji utječe na rad metabolizma. Može pojačati osjećaj potrebe i žudnje za nekvalitetnom (junk) hranom. Taloži se masnoća u području trbuha, raste rizik or raznih oboljenja. Također, pridonosi anksioznosti i depresiji koja je danas značajan zdravstveni problem.

Kako bismo smanjili razinu stresa potrebno je usporiti. Vježbati, hodati, prakticirati tehnike disanja, možda i meditacije. Uključiti u svoj život odlazak kod life coach-a, terapeuta ili psihologa. Danas nam toliko toga stoji na raspolaganju da je samo potrebno naći što nama odgovara. Meni osobno najdraža tehnika je Wingwave. Kada se naučimo nositi sa stresom i kontroliramo ga naš život se poboljšava. Zdraviji smo, opušteniji, manje se brinemo, nismo anksiozni i uživamo u sebi i u životu. Stres može utjecati na naše zdravlje. Višak kilograma, razna oboljenja i nemogućnost fokusiranja. Postoje mnogi načini za smanjenje stresa.

Pročitajte i...  Kuhanje kao forma meditacije i terapije: Cooking Therapy


5. Njegujte svoje tijelo pravom hranom

Najjednostavniji način je da se fokusirate na konzumiranje prave hrane. Prirodne hrane. Što je to prava hrana? Prisjetite se djetinjstva i jela koje je baka ili mama kuhala. S koliko ljubavi i pažnje su ga pripremale. Kada smo pripremali grašak, prvo smo ga morali očistiti iz mahuna, a sada ga kupimo zamrznutog. Vratimo se pravom grašku, ili kupimo već očišćeni svježi na placu. Kombinirajte meso, ribu, jaja, povrće, voće, orašaste plodove, sjemenke, zdrave masnoće i mliječne proizvode. Budite umjereni u konzumiranju hrane. Danas jedemo puno više nego nam je potrebno. Ako imate problema s viškom kilograma, smanjite unos ugljikohidrata. Ljudi mogu izgubiti kilograme kada smanje unos ugljikohidrata jer tada podsvjesno počinju jesti manje. Uvijek birajte cjelovitu hranu. Cjelovita, neobrađena hrana važna je za naše zdravlje. Hrana poput povrća, voća, sjemenki, orašastih plodova.

Zdrav stil života odluka je za cijeli život i na njoj se radi kontinuirano i dosljedno, Ona nije sprint – ona je maraton ili duga šetnja. Moj vodič ‘Galaktička Dijeta: Kako voljeti i podržavati sebe – Zaustavite emocionalno prejedanje i izgubite kilograme bez dijete’ možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment