Search here...
TOP
Mindfulness

Kuhanje kao forma meditacije i terapije: Cooking Therapy

Pripremanje hrane za sebe i druge ima sve značajke meditacije i mindfulness-a. Otkad znam za sebe hrana je važan dio moga života i života moje obitelji. Rođena sam mala, kako je mama rekla: “Stala si u kutiju za ciple, a prstići su ti bili poput šibica. Nisi htjela jesti samo si spavala”. Kada pogledam svoje slike od 2 godine, bogme su se dobro potrudili da nadoknadim sve to, jer izgledam kao mala buhtlica i još u pletenom (to je tada bilo moderno – bar mislim).

Obitelj mi se bavila proizvodnjom, ja sam uvijek nešto njuškala i gurala nos, sve me zanimalo zašto se kako radi. Sjećam se svog prvog kolača koji sam išla napraviti zvao se crnac u haljinici (smijem li ovo napisati?). Riječ je o kuglofu sa šlagom. U biti najviše se sjećam udarca kuglofa u plastičnu kantu kada sam ga bacila.

Nisam odustala. Pečenje i izrada slastica postala mi je strast, užitak. Moj način odmora. Volim sama peći i raditi, tada biti u svojim mislima i volim to darivati. Uživam u trenutku stvaranja. Iz nekakvih sastojaka razbacanih po stolu ispadne slatka divota na tanjuru (da, volim peći slatke stvari).

Zašto sve ovo pišem? Uvijek sam morala imati poveznicu svega što radim, svih svojih strasti neku dobru bazu koja je meni razumljiva i prihvatljiva. Zujala sam po internetu i naišla na divan članak naziva: “Psiholozi objašnjavaju prednosti pečenja za druge”. Dvije moje strasti – našla sam im znanstvenu poveznicu i poput puzli sve mi se posložilo u jednu divnu sliku.

Pa, da krenemo. Mi, ljudi koji volimo kuhati, koristimo svaku priliku da se vrtimo po kuhinji. Bilo da se radi o nekom novom receptu koji baš želimo isprobati i pokloniti susjedi, ili se radi o nečijem rođendanu, ili jednostavno da za doručak ukućani imaju fini slasni muffin (muffini od cjelovitih žitarica meni su najfiniji idući dan). Pečenje je kreativan način izražavanja i komunikacije.

Pročitajte i...  Kako prakticirati Mindfulness meditaciju

Prof. psihologije na Bostonskom sveučilištu Donna Pincus kaže da pečenje dopušta ljudima da se kreativno izraze. Postoji puno literature o vezama između kreativnog izražavanja i našeg unutarnjeg balansa.

Bilo da radi o slikanju, skladanju ili pečenju dolazi do otpuštanja stresa kada se na bilo koji način izražavamo. Stres je povezan s mnoštvom mentalnih i fizičkih problema, a pronalaženje načina kako se nositi s njim važno je ako želimo voditi zdrav život.

Kuhanje može biti odličan način izražavanja osjećaja. Za ljude koji imaju problema kod izražavanja osjećaja, pečenje može biti odličan način da izraze svoju zahvalnost. U mnogim kulturama hrana je način iskazivanja ljubavi, a i kod nas se kaže da ljubav ide kroz želudac. I moj način iskazivanja emocija, uz komunikaciju, je upravo kroz pripravljanje hrane. Kada želim reći “Hvala!”. Kada želim reći “Oprosti!”, kada želim reći “Volim te”, “Volim vas”, kada se trebam opustiti, ili kada mi jednostavno treba vrijeme za sebe. Uz riječi dolazi i nešto iz peći.

Priprema hrane za sebe i za druge je jedan od načina mindfulness-a i meditacije. Danas puno znamo o korisnosti meditacije i mindfulness-a. Prilikom prakticiranja dolazi do povećanja zadovoljstva i smanjenja stresa. Ako vam je meditacija još uvijek neprivlačna, niste se zainteresirali ili jednostavno trenutno nije za vas, možda se upravo pronađete u izradi neke vrste hrane. Pripremanje hrane ima sve značajke meditacije i mindfulnessa.

Kada uđemo u kuhinju i krenemo s izradom, za to je potrebna naša potpuna pažnja. Moramo mjeriti, vagati, dodavati, pratiti gustoću tijesta. Fokusiramo se na miris i okus, prisutni smo u tom trenutku kada kreiramo – to je poput meditacije i kao rezultat dolazi nam smanjenje stresa.

Upravo to je za mene kuhinja ponekad jedan od načina meditacije za mene. Gdje sam ja sama, sa svojim namirnicama izrađujem hranu, koja iz trenutka u trenutak mijenja okus, miris, oblik. Uvijek sam prisutna upravo u ovom trenutku kako bi dobila optimalan rezultat. Kada pečemo, onda ne provodimo vrijeme sa svojim mislima. 

Pročitajte i...  Emotivno prejedanje: Kako prevladati žudnju za hranom

Kada puno razmišljamo, misli se roje i mogu dovesti do tužnih misli i tjeskobe. Osobe koje se osjećaju tjeskobno imaju probleme s velikom količinom rastresenih misli. Teško razlikuju misli koje služe za rješavanje problema od neugodne zabrinutosti koja nema koristi. Kada imamo misli koje nisu produktivne možemo istrenirati sebe da mislimo na sasvim drugačiji način. Kuhanje i pečenje može biti jedan korak na tom putu.

Kada pripremamo hranu osjećamo se produktivno, jer stvaramo nešto. Misli su nam usmjerene na proces i za nagradu imamo opipljivu, divnu, mirišljavu stvar. Pobjednik British Bake-offa 2012. javno je rekao da je kuhanje pomoglo u njegovoj borbi s depresijom.

Kuhanje za druge kao znak nesebičnosti. Kuhanje za druge može pojačati osjećaj blagostanja kod nas, dovesti do smanjenja stresa i povećati osjećaj da smo napravili nešto za druge. Time dobijamo veći osjećaj vlastite svrhe i povezanosti s ljudima. Najviše dobrobiti dobiti ćemo kada pečemo i kuhamo zato što to volimo i ne očekujemo ništa zauzvrat. Taj čin je čin ljubavi prema nama samima i prema drugima koje darujemo. Tako mi posvećujemo vrijeme sebi i zadovoljavamo vlastitu potrebu da nesebično darujemo.

Ako je kuhanje i pečenje za vas stresno, onda vjerojatno ovo nije povoljan izbor za vas. Dok god nije stresno i nešto što morate raditi dobro je za vas.

Svatko od nas ima neki svoj način meditacije, mindfulness-a, koji do sada možda nije tako zvao. Prepoznajte radnje koje volite raditi. Što je to što vas opušta? Dopustite si odvojiti vremena za to i budite prisutni u trenutku kreacije.

Imate dvostruki efekt, a u današnje vrijeme to nam je u početku značajno. Imamo osjećaj da radimo nešto korisno i u isto vrijeme radimo i za sebe divnu stvar. Dopuštamo si opustiti se i time smanjujemo količinu stresa u tijelu.

Pročitajte i...  Mindfulness - Praksa za svjesniji i usporeniji način življenja

Bilo da se radi o kuhanju, pjevanju, crtanju, skladanju, čišćenju…, to je ono što vama treba. To je vaš način meditacije. Važno je da vas odmara, smanjuje stres, opušta. Da ste u stanju u kojem ste svjesni sadašnjeg trenutka i radnje koje radite.

Biti svjestan i prisutan dok pripremaš obrok, ili dok piješ napitak, divan je način da u svoj život uvedete korisnu vještinu i alat koji donosi mnoge dobrobiti poput mindfulnessa. Moj e-book Moje Mindful Jutro sa zdravim receptima i vježbe mindfulnessa kroz odabir, pripremu i konzumaciju hrane možete kupiti klikom na ovaj link.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X