Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Nova godina: vrijeme za novi početak

nova-godina-vrijeme-za-novi-pocetak

Koliko god da nam ovi ovogodišnji praznici zrače svjećicama, bojama, ushićenošću i gužvom, ipak bi bilo jako dobro da nađemo vemena da se zamislimo i osvrnemo na godinu koja je prošla. Da malo pobjegnemo iz materijalnog i odvojimo vrijeme gdje cemo sa postovanjem biti svjesni lijepih i ruznih momenata koje smo dozivjeli. Da odvojimo vrijeme da raščistimo neke svoje emocije. Da se oslobodimo i stvorimo vrijeme gdje ćemo da osjetimo prazninu.

Za jedan novi početak nam je skoro uvijek potreba jedan period u kome osjećamo prazninu. Taj osjećaj praznine i mira skoro da ne priliči vremenu u kome sada živimo. Ipak, momenat praznine i mira potpuno pripadaju nama ljudima, našoj ljudskoj prirodi. Jer ta praznina postoji i u prirodi, a mi smo dio nje.

U posljednje vrijeme se često čuje, ili se često može pročitati da smo mi sami odgovorni za svoje živote. Sada je na pomolu novo duhovno vrijeme u kome nam se potvrđuje iz raznih spiritualnih i naučnih izvora da mi možemo postići sve što želimo, samo ako u to vjerujemo. Razmišljane se okreće na drugu stranu. Božansko nije više negdje daleko od nas u visinama, nego u nama samima. Znači da smo mi svi dio velike misterije.

Termin koji koriste spiritualni učitelji i naučnici energetske psihologije i kvantum fizike je: mi smo svi KO- KREATORI naših života. Što znači da mi možemo sami svoje živote kreirati, vizualizirajući ono što mi sami želimo. Ovo je novi pogled na naše živote, koji nam daje mogućnost da svjesnije živimo i svjesnije koristimo svoje misli i osjećanja. Prolaze vremena u kojima imamo ulogu žrtve života u kome živimo. Prolaze vremena u kojem tražimo izgovore za poslove koji nam ne uspjevaju, za poziciju u kojoj se nalazimo a kojom nismo zadovoljni, za svoj lični izgled sa kojim nismo zadovoljni, za loš osjećaj koji nas proganja, pa čak i za loše zdravlje.

Pročitajte i...  Zašto ne postižemo novogodišnje rezolucije

Mi nismo više žrtve svog života! Mi smo sada kreatori svoga života! Dolazi vremenski period gdje prestajemo biti žrtve, već otkrivamo koliko snage imamo u sebi i svojim mislima i koliko smo kreativni, za živjeti svoj život onako kako bismo stvarno voljeli. Dolazi vremenski period gdje smo svjesni da svojim mislima i osjećajima možemo od Univerzuma dobiti ono što želimo.

Ipak, koliko god Univerzum bio spreman poslati nam sve što želimo budimo oprezni, jer može nam se desiti da, dok to iščekujemo, da se razočaramo, jer smo nestrpljivi. I tu možemo da mislimo šta nismo dobro uradili, gdje smo pogriješili, zašto nam se još ništa ne dešava…

Ne budimo nestrpljivi! Kreirajmo si prvo prazninu. Meditirajmo. Rasčistimo si situacije u kojima se nalazimo, a koje ne želimo. Možda je baš ovo vrijeme praznine, meditiranja i iščekivanja puno važnije nego što smo toga svjesni. Možda je baš ta praznina plodno tlo za novi početak.

Prije svega, moramo naučiti da postoje stvari nad kojima nemamo kontrolu. Moramo akceptirati, da ipak postoji nešto što je veće od nas. Šta je onda veće od nas? Ono sto je veće od nas je ritam vremena i sudbina koja određuje kada će se nešto dogoditi. Vrijeme kada je situacija zrela da se nešto desi. Sve ima svoj tempo i ritam. Ni trava ne raste brže, ako je izvlačimo iz zemlje, a ni Sunce ne izlazi prije nego li zora svane.

Što znači da ni jedan prirodan i duševan proces ne možemo na silu izvlačiti. Ako to na silu želimo postići možemo samo izazvati da se poremeti jedan prirodan proces kome mi potpuno pripadamo, a sve češće na to zaboravljamo. Moramo biti svjesni da postoji vrijeme u kome kreiramo, ali i vrijeme u kome čekamo da je vrijeme za neku našu kreaciju zrelo. I u vrtu postoji vrijeme u kome sijemo, pa njegujemo to što smo posijali, dok ne dođe vrijeme da možemo ubirati plodove. Na isti način, ne možemo ubrzati ono što nam se dešava i što doživljavamo i ono što želimo.

Pročitajte i...  Besplatan Vodič Za Mindful I Sretne Praznike

Imamo li planove za nove početke, za neke rezolucije? Želimo li početi novi posao? Želimo li napokon imati manje kilograma i izgledati onako kako već dugo maštamo? Kada je vrijeme za novi početak? Novi početak nam može početi odmah! Ne moramo čekati novu godinu, ili početak nove sedmice.

Možemo početi odmah, pošto smo se oslobodili osjećaja krivice da nismo dovoljno dobri. Možemo početi odmah pošto smo se istinski zahvalili svim iskustvima koje nam je život ponudio. Možemo početi odmah poslije momenta mira koje smo si priuštili i dozvolili si da u tom momentu budemo mi najoriginalniji. U momentu kada smo kroz svoj mir rasčistili dosta toga u svojim mislima i osjećaju.

Isprazniti se i očistiti od suvisnih misli i emocija je najprirodniji način da opet počnemo nešto novo. Ako želimo novi početak, moramo dozvoliti sebi da sve što je pripadalo našim prijasnjim navikama, a nije nam više potrebno, pustimo. Kao što i sa drveta otpadne suvo lišće, da bi jedno vrjeme drvo bilo golo i opet došlo novo lišće. Tada možemo raširiti krila i dati sebi slobodu da pokažemo sebi i svijetu ko smo stvarno. Tada je vrijeme zrelo da kreiramo svoj život po svojoj želji. Ako taj početak još ne osjetimo i ako smo nestrpljivi, pitajmo sebe, jesmo li baš sve pustili iz prijašnjih navika koje nam nisu više potrebne?

O Autoru

«

»

Leave a Comment