Search here...
TOP
Savjeti Life Coacha

Kako sebi postaviti realistične ciljeve za Novu godinu

novogodisnje rezolucije

Na kraju godine se tradicionalno gleda unazad na uspjehe i neuspjehe, na veselje i tugu koju smo imali u prošloj godini. Koje planove i dobre namjere smo svi zapisali 1. januara ove godine? Koje od tih planova smo ostvarili? Da li su nam ti planovi dali inspiraciju da napravimo narednu godinu specijalnom, ili je sve ostalo u stvari samo u mislima, ili na papiru?

Svako od nas ima svoj osjećaj i svoje iskustvo, kad gleda unazad na prošlu godinu. Ona je za neke bila uspješna, a za neke teška. Ovo me podsjeća na jednu veliku mudrost. Mudrost koju svjesno doživljavamo u ovim božićnim i novogodišnjim praznicima. Mudrost vjere!

O vjeri je ove godine ovdje u Holandiji govorio i holandski kralj u svom božićnom govoru. On je u govoru rekao da nam ne treba samo vjera u religijskom kontekstu, nego prije svega vjera u sebe i vjera u druge, koliko god se pred politikom i ostalim prirodnim i neprirodnim moćima osjećali bespomoćno. On još kaže da smo svi na svijetu kao pojedinci puno jači i moćniji nego što mislimo.

I ja se s tim potpuno slažem. Bez obzira gdje smo i na koji način živimo. Mi “obični” ljudi smo svi isti i imamo svi iste želje. Svi želimo sreću, zdravlje i ugodan život. I to možemo svi sebi omogućiti, ako živimo u svom vremenu i u ovom trenutku. Bez obzira na sistem u kome živimo, ovaj trenutak ovdje možemo svi sebi kreirati.

Ja sam srećna što sam naučila da živim u “ovom trenutku i ovdje”, bez obzira gdje se nalazila. Sa poslom kojim se bavim i sa mogućnostima koje mi se otvaraju, ja sam spremna da vjerujem u sebe i druge i da tu vjeru i dalje širim.

Ove dane sam stala sama pred sobom i okrenula se. Doslovno sam pogledala iza sebe i odvojila sam vrijeme da se suočim i sa mnogim ružnim stvarima koje su mi se desile i da se inspirišem vjerom u sebe. Sada opet znam – moji koraci su pravi. Za mene to znači: idem pravo ka svom cilju.

Kako sebi postaviti realistične ciljeve za Novu godinu

Uzmite si vremena da pogledate prošlu godinu i okrenete se bukvalno! Uzmite okret doslovno, osvrnite se unazad i možda otkrijete da je bilo više stvari na koje ste ponosni, nego onih koje ste željeli da promijenite.

Pročitajte i...  Zašto ne postižemo novogodišnje rezolucije

Nemojte praviti velike liste dobrih namjera i želja za narednu godinu. Izaberite jednu stvar, usredsredite se na nju i dogovorite se sa sobom, u kojem trenutku želite da promijenite ili postignete to. Vidjet ćete – moći ćete to da postignete!

Ako je ovo bilo uspješno, onda si uzmite vremena i postavite sebi novi cilj. Zapišite ovaj cilj, dajte sebi vremena i uradite to! Koristite što je manje moguće glagol “probati” kao što je: “Pokušaću ovo”. Koristite prilično moćne glagole kao što su “uspjeti”, “uraditi”. Priznajte, “Ja ću ovo uraditi” zvuči mnogo moćnije od “Ja ću ovo pokušati”.

Promijenite sitnice u narednoj godini. Ne opterećujte se velikim poduhvatima i idejama od kojih ćete već u startu biti umorni. Postavite sebi male ciljeve i proslavite svaki uspjeh na kome ste radili i vidjet ćete: naredna godina neće biti samo nova godina, 2019 će biti vaša godina! 

Ovo je mudrost vjerovanja u sebe! Ovom mudrošću mijenjamo sebe, a time i svijet. Jer, ako smo baš mi “obični” pojedinačno jaki, takvi smo jako važni i za cijeli svijet.

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X