Search here...
TOP
Spiritualnost

Božićna svjetlost i tama u nama – Kako osvijestiti našu sjenku?

spiritualnost

Pišem o stvarima koje me dodiruju i inspirišu, pa tako i ovaj put. Prepoznajete li nešto što nas usrećuje ovih mračnih dana prije Božića? Ne, to nije neprijatan osjećaj, naprotiv, jako je prijatan. Ja se radujem ovim danima i okitila sam svoju kuću svjetiljkama i mojim bojama. Moj dom je za mene moj zamak, ali moj dom je također i moj hram.

Radujem se božićnoj muzici, što ćemo biti zajedno sa familijom i dragim, inspirativnim, prijateljima, što ćemo uživati na božićnom sajmu u našem mjestu i klizalištu koje se sutra otvara. Prvobitno slavljenje Božića je bilo u stvari slavljenje svjetla. Zbog mnogih svjećica sa božićnog drveta mračni dani su bivali lakši.

Držala sam prošle sedmice sa kolegicom motivacijsko veče na temu ‘Svjetla u nama i oko nas’, pošto su sada dani sve kraći i tamniji i pošto je cijela priroda mračna i umrtvljena. Božićna svjetlost osvjetljava naš unutrašnji život. Božićna svjetlost osvjetljava tamu koja je u nama i oko nas. Božićna svjetlost ukazuje na novo rađanje, na žensku toplinu i materinsku energiju oko nas i u nama.

Ali, nažalost, ovo ezoterično značenje Božića gotovo je izgubljeno. Ovdje u Holandiji živi puno Hindusa i oni slave Divali – njihov “Božić”. Sa Divali-jem i Božićem slavimo svjesno, naše prosvjetljenje, iznutra i spolja.

Čuli ste sigurno za ljude koji su imali iskustvo bliskom smrti i kako su oni došli u kontakt sa tim stvorljivim svjetlom, koje su nekada i sami bili. Njihova iskustva nam govore i pomažu da shvatimo ponovno povezivanje sa tim svjetlom u nama. Ali, mi ne moramo čekati to iskustvo da bi bili svjesni te svjetlosti i tek onda si mijenjali život.

Ne možemo potisnuti da u nama postoji i mračna strana na isti način kao i to svjetlo. Švicarski psiholog Carl Jung je to znao. Bio je iskren sa sobom i bio svjestan svoje tamne strane. On je u svojim knjigama pisao o čovjek koji je u svojoj 40-oj godini, po njegovim riječima, “stekao čast, moć, bogatstvo, znanje i svaku ljudsku sreću, ali je nekako izgubio dušu i svjetlost u isto vrijeme.”

Pročitajte i...  Ljubav prema sebi - Darujte i sebe za praznike

Pisao je o čovjeku koji je postao svoja sjena, jer je pustio da njime vlada smo mračni dio njega. Jung je pisao o svima nama, jer svi mi imamo svoju mračnu stranu i svoju sjenku i zbog toga nam i treba traženje i slavljenje svjetlosti u nama i oko nas.

“Naša sjenka je osoba koju ne volimo”, kaže on o skrivenom fenomenu koji je dio našeg jaza i koji utječe na našu ličnost, ako ga ne kontrolišemo.

Sjenku formiraju tamne osobine ili inferiornosti, koje ljudsko biće voli da sakrije, ili suzbije. Zato je sjenka problem, jer vodi do sukoba između toga ko smo i što želimo da budemo.

Zato je bolje da prvo postanemo svjesni svoje sjenke i prihvatimo ove mračne aspekte naše ličnosti. To je početak samospoznavanja i to svakako nije bez poteškoća. Na kraju krajeva, sjenka je najsloženiji aspekt ljudske duše.

Moramo učiti da se bavimo našom sjenom, jer sjenka nudi otpor, ali također možemo da je pretvorimo u vlast. To sam pročitala u knjizi “Efekat sjenke” u kojoj govore tri poznata stručnjaka, Deepak Chopra, doktor i pisac u oblasti značenja i duhovnosti, Debbie Ford, psiholog i trener, i Marianne Williamson, autor i učitelj u oblasti duhovnosti i ličnosti.

U knjizi, tri autora traže otkrivanje i prepoznavanje podsvijesti koja utiče na nas i naše ponašanje. Ova podsvijest se predstavlja kao sijenka nad kojom obično imamo malo kontrole. Negativna raspoloženja često dovode do toga da ponekad reagujemo na neki način, ili radimo stvari zbog kojih kasnije žalimo.

Svi poznajemo tu mračnu stranu i svaka osoba ima svoju sjenku koja se sastoji od svih onih naših strana koje od sebe sakrivamo. Ali, ova strana sjenke može neočekivano izaći i možemo biti prilično uplašeni. Odbijanje nema smisla, jer će tada vladati u našem životu.

Pročitajte i...  Pažnja - najljepši poklon kojeg možete darovati ovog Božića

Ta sjenka nema nikakve veze sa grijehom, s kojim su nas odgajali do sada. Taj osjećaj grijeha, sa kojim sam ja i mnogi drugi odgajana, izazvali su da smo se sve više uklonjeni iz naše izvorne energije i mudrosti. Uklonili smo se od naše ženske svjetlosti.

“Svjetlost u nama” je naša spontanost, naša autentičnost, naša iskonska moć“. To je suština našeg bića i našeg vitalnog centra.

To je izvor našeg postojanja i povezanosti sa čitavim Univerzumom. Ljubav nam pomaže da prevaziđemo sjenku. U ovim mračnim danima, dobro je da se shvati da nisu samo svijeće i svjetla koje palimo u mraku, to je svjetlo koje slavimo.

Ono što slavimo je originalno, autentično svjetlo u nama.
Ljubav i svjetlost osvjetljavaju srca kontinuirano.

Divali i Božić nam samo jasno pokazuju da smo mi svjetlost i uče nas kako je možemo doživjeti. To nam dozvoljava da ne osudimo našu tamnu stranu, već da je držimo u balansu sa svjetlošću. I ovom svjetlu ne treba ulje i osigurač, ovo svjetlo gori neprekidno. Ne bojite se tame dokle god tražite svjetlost!

O Autoru

«

»

Leave a Comment

X